Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Forest Swords Močvara 04811

Nastupom Forest Swords u Močvari je Žedno Uho nastavilo oblikovati, pa i 'cementirati' ukus lokalne publike. Glazbenici, za koje biste inače čuli samo na hip-portalima poput Pitchforka i možda imali prilike vidjeti na nekom mikro stageu primorskih festivala 'za strance', vraćaju se u Zagreb,  točnije u Močvaru i to pred vrlo brojnu publiku koja zna za koga je rezervirala kišni utorak.

Matthew Barnes, čovjek iza gorespomenutog imena, bio mi je sve donedavno nepoznat pa sam si organizirao crash course (ništa novo) iz njegove diskografije. Upoznao sam se generalno s njegovim izričajem, no, da još sto puta preslušam sve albume, teško bih na koncertu znao koju pjesmu upravo svira/pušta Forest Swords (prepoznao sam, recimo, odličnu 'Miarches'). Koliko vidim, sličan problem imaju i kolege novinari s drugih portala.

Forest Swords Močvara 04816

Ipak, jednu distinkciju sam uspio napraviti. Barnes je od albuma do albuma dovoljno modificirao svoj izričaj da svako EP ili LP djelo ima svoj donekle jedinstveni, a opet prepoznatljivi 'Forest Swords' zvuk. Na sinoćnjem se gigu definitivno moglo čuti kako Barnes nije u setlisti zapostavio nijedan album osim prošlogodišnjeg sountracka 'Shrine'. Njegov aktualni album, 'Compassion', znatno je 'hladniji' od svog tri godine starog prethodnika, no uživo se u Močvari to nije osjetilo. Eklektična i inteligentna elektronika Forest Swords najbolje funkcionira upravo u klubovima jer zvuči prisnije, toplije i - naravno - glasnije.

Matthewa je na pozornici pratio samo basist James i upravo je on najviše kumovao toj toplini izvedbe. Barnes se čak oboružao gitarom, no jedva ju je koristio - gitara je ipak daleko više mjesta nalazila na ranijim uratcima od kojih se on polako odmiče. Većinom je puštao semplove te se poigravao ritam-mašinom i sintisajzerom, svojim središnjim instrumentarijem. Nastup je počeo gotovo točno na vrijeme i trajao ugodnih sat vremena uz desetak minuta bisa, što je idealno za utorak, 'misleću' elektroniku te dva tipa na pozornici. Komunikacija je bila minimalna - Barnesu je trebalo skoro pola sata da se uopće obrati publici. I tu je znao mjeru.

Forest Swords Močvara 04813

Svašta je u svom izričaju izmješao Forest Swords. Na posljednjem albumu najviše me vuče na miks Talk Talk i Aphex Twina, no i takav opis je više informativan nego definitivan. Privukao je i jednako takvu publiku: onu koja voli čuti različito, ali i koja zna prepoznati kvalitetno. Kladim se da će mnogi od njih doći i na Finka i Zolu Jesus jer sve je to glazba u kojoj je lako uživati, ali ju je teško 'strpati u ladicu'.

Da zaključim priču o Forest Swords: nisam oduševljen, ali sam uživao i rado ću ga opet čuti uživo. Svakako me potaknuo da se u skoroj budućnosti zaletim na još koji žanrovski sličan nastup.