Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

The Black Wizards 08 Zeljko Jelenski

Nakon ljetne stanke, sinoć je u Vintage Industrial Baru koncertom portugalskog kvarteta The Black Wizards otvorena nova stonerska sezona.

Inače na ovakvim događajima, koji se obično održavaju tijekom radnog dijela tjedna, odaziv publike varira ovisno o aktualnosti, razvikanosti i kvaliteti bendova. Prema slobodnoj procjeni čini mi se da je ovaj put posjećenost bila nešto ispod prosjeka, tako da je domaća predgrupa iz Belišća, IMP, nastupila oko 21:45 ispred svega dvadesetak do najviše tridesetak uglavnom rezerviranih ali znatiželjnih ljudi.

The Black Wizards 01 Zeljko Jelenski

Iako su demo album s četiri pjesme izbacili još davne 2010. i funkcionirali do 2012. godine, nisu ostvarili neki značajniji uspjeh pored toga što im je pjesma „Generation Blind“ svirana po nekim radijskim postajama. Nastup u VIB-u pružio im je novu mogućnost da se u nekih pola sata svirke ponovno predstave publici i pokažu što imaju za reći nakon pet godina odsustva. Imajući naravno na umu koliko dugo nisu bili na sceni, osobno me ipak nisu impresionirali, kako zvukovno tako i kompozicijski; nisam osjetio ključanje krvi, adrenalin i oduševljenje. Ni sam vokal i gitarist Jura nije se doimao na početku siguran i uvjerljivi kada je pozdravio prisutne i bez previše smisla rekao da se nada da će im se nešto svidjeti, „a možda i ne“. Iako je stilski neoriginalan, Jura se čini drag a ima i moćan i kvalitetan glas.

IMP svira generični, predvidljivi alternativni rock/metal s naglašenim grungerskim i stonerskim utjecajima te se doimaju poput mlađeg brata zagrebačkih groove-rockera She Loves Pablo. Scenski nastup im je uglavnom statičan, što inače uopće ne mora biti loše, no tek na kraju, kada su se malo razigrali, pokazalo se da bi energičnijim nastupom i pjesme bile bolje prenesene publici.

The Black Wizards 32 Zeljko Jelenski

Nakon kraće pauze, negdje oko 22:40, nastupio je glavni bend večeri, portugalski kvartet The Black Wizards. Kako su počeli sa svirkom, tako je postalo jasno da je riječ o bendu koji je za barem dva koplja jači, intenzivniji i moćniji od IMP-a, iako se stilski i žanrovski razlikuju. The Black Wizards, neoriginalnim, otrcanim imenom i glazbom, u potpunosti ulazi u ono što inače svrstavam pod regresivni rock, općenitu kategoriju koja obuhvaća sve one retro bendove koji simuliraju stil i žanr specifičan za određenu glazbenu eru, bez ikakvih pretenzija prema inovativnosti i originalnosti. Ne skrivaju vlastite utjecaje koji su duboko uronjeni u minulo vrijeme psihodeličnog blues rocka 1960-ih i 1970-ih, uglavnom u težem zvuku Jimija Hendrixa, ranih Black Sabbatha, Led Zeppelina, Creama te moru drugih manje poznatih bendova poput Zephyr ili Livin' Blues. Iza sebe imaju jedan EP album, Fuzzadelic (2015), te dva dugosvirajuća studijska albuma, Lake of Fire (2015) i najnoviji What the Fuzz! (2017).

The Black Wizards 11 Zeljko Jelenski

U odnosu na IMP, The Black Wizards je imao daleko snažniju i energičniju scensku prisutnost, izgledali su usklađenije, a uživo zvuče žešće, opakije, moćnije i svježije nego na studijskim albumima. Kako sam rekao, nije se tu moglo čuti ništa posebno novo. U bluesu ukorijenjene kompozicije sastavljene u pravilu od varijacija sabbathovskih gitarističkih rifova, klasičnih rock progresija, ritmova i melodija te mnoštva gitarističkih improvizacija tipičnih za 1970-e. Međutim, način na koji su iznesene i izražene nadoknadio je manjak originalnosti. Vokalistica i odlična solo gitaristica Joana Brito izvrsna je i karizmatična frontmenica benda koji je zvučao uigrano, nabrijano i inspirirano. Iako nema neki posebno veliki raspon i jačinu glasa kao Janis Joplin, bojom i intenzivnim vibratom glasa, stilski vrlo sličan vokalu Grace Slick iz Jefferson Airplanea, dobro se uklapa u cjelokupnu retro estetiku grupe.

Nakon sat i dvadesetak minuta intenzivne i vrlo, vrlo glasne svirke, nekih četrdesetak do pedesatak prisutnih ljudi zasigurno nisu otišli kući nezadovoljni, što su i pokazali nagrađujući bend pljeskom i ovacijama između pjesama, kao i pozivom na bis.