Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

evergray 1

Dok su svi ovog vikenda hrlili putem Graza na legendarni Rolling Stones, bilo je i iznimki poput mene koje su pošle pogledati švedski Evergrey u Explosivu. Prošle godine izdali su album „The Storm Within“ pa su povodom toga (godinu dana od izlaska albuma) napokon krenuli na headline turneju koju su nazvali „Storm over Europe 2017“. Nažalost, njihova „oluja“ nije zahvatila Hrvatsku, što je prava šteta jer se Evergreyi jako rado sjećaju svog nastupa u splitskoj Kocki kao jednog od boljih.

Prva predgrupa bio im je austrijski melodični metal bend Vinegar Hill koji ove godine obilježava svoju desetu godišnjicu (što se vidjelo na plakatu iza njih). Odradili su energičnih 40 minuta ispred više publike negoli druga predgrupa, grčki Need. Nezainteresiranost austrijske publike za grčkim progresivnim metalcima je vjerojatno uzrokovana njihovim dosadnim nastupom. U svojih 40-45 minuta odsvirali su pet pjesama što za progresivce nije neuobičajena pojava, teme su im ekologija, a ako sam dobro čula, imaju i pjesmu koja govori o ubijanju kitova?! Neki od nas su stoički (i pomalo zijevajući) izdržali nastup Needa, dok su pametniji izašli na dvorište i čekali deset sati kada je na stage izašao Evergrey.

evergray 2

Sastav je otvorio koncert pjesmom koja im je većini najdraža za svirati – „Solitude Within“. Evergrey, koji je nakon albuma „Hymns for the Broken“ ponovno u svom najboljem sastavu Tom Englund, Rikard Zander, Henrik Danhage, Jonas Ekdahl i Johan Niemann je uz stare „Mark of the Triangle“, „Blinded“, „Leave It Behind Us“ krenuo i s nešto „friškijima“ – „The Fire“, „A New Dawn“, fenomenalnom „Black Undertow“ s „Hymns for the Broken“ iz 2014., te „Passing Through“, „Distance“ i najbržom s „The Storm Within“ – „My Allied Ocean“. Frontmen Tom Englund je kao i obično uspostavio odličnu komunikaciju s publikom, pitao za muzičke želje a kada je usred koncerta netko viknuo da želi „King of Errors“ rekao je da to sviraju na kraju i time odao bis. Tek na bisu klavijaturist Rikard Zander je na „When the Walls Go Down“ dobio svoj solo, na kojemu mu se pridružio i bubnjar Jonas Ekdahl. Gitarist Henrik Danhage je solom uveo u „A Touch of Blessing“, pjesmu koja im je obilježila karijeru a s „King of Errors“ su zatvorili izvrstan nastup. Da Evergrey nisu Rolling Stones (kao ni bilo tko drugi) zna se po mnogo čemu, no, da je publika bila zadovoljna njihovim koncertom se vidjelo cijelo vrijeme. Zvuk je u klubu bio dobar, atmosfera ne kao kod nas, jer mi smo ipak puno življi i interaktivniji s bendovima, ali da je bendu stalo do publike vidjelo se i nakon nastupa gdje su se obožavateljima pridružili na piću i potpisali koji album, fotografirali se s njima i družili.

Evergrey set lista:

Solitude Within
Mark of the Triangle
Blinded
Leave It Behind Us
The Fire
Passing Through
Distance
A New Dawn
Black Undertow
My Allied Ocean
Words Mean Nothing
Broken Wings
The Grand Collapse

Bis:
When the Walls Go Down
Recreation Day
A Touch of Blessing
King of Errors