Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Grace Jones

Već tradicionalna poslastica za kraj festivalske sezone, Dimension Festival, odnosno njegovo otvorenje u zbilja posebnom ambijentu pulske arene, ove je godine nadišlo svoj glazbeni okvir, te uz standardno jaka recentna electro i fusion imena, dovelo legendu glazbe i mode, Grace Jones. Ovakav pristup nakon prošlogodišnjeg Massive Attacka sigurno je proširio šarenilo publike, barem što se tiče godina, a mi smo se, baš kao i svake godine, zaputili u Pulu se velikim očekivanjima koja bi redovito bila i ispunjena.

I ove je godine bilo tako, ali iz ponešto drugačijih razloga. Odmah pri dolasku, druga po redu predgrupa Yussef Kamaal Ensemble jasno je dala do znanja, čak i nama koji smo ispratili koncert ispred Arene kako je jazz fusion u jakom zamahu. Prošle godine je oduševio Kamasi Washington, a ipak nešto anonimniji Yussef uz pratnju banda nije nimalo razočarao stvarajući zvučnu kulisu kakvu njeguju trenutni predstavnici novog jazza poput Gogo Penguin, Portico Quartet te na trenutke i Floating Points. Po završteku svirke Arena se polako počela puniti kako bi ispratili svima znanu divu s Jamajke, a kako je jednom rekao Axl Rose, rock zvijezde se čeka. To se očito odnosi i na dive, jer je Grace Jones kasnila dobrih pola sata. No to je nažalost bio i najmanji problem oko cijelog njenog nastupa.

Samir Ceric Kovacevic 36 of 46

Iako ćemo vjerojatno slušati hvalospjeve kako je Grace Jones vitalna šeszdeset devetogodišnjakinja, kako vlada binom punim intenzitetom u poodmaklim godinama, te finalno, kako vokalno i dalje pokazuje manje više sve što zna, ne mogu se oteti dojmu da koncert nije bio dostojan njene ikone. Nije to zbog kratkog trajanja svirke koje je tek sramežljivo prekoračilo 60 minuta, razlog epiteta „korektno“ i „ok“ isključivo leži u činjenici da produkcijski Grace Jones nije izgledala kao da je na bini Grace Jones. Izostanak video zidova pokraj bine također nije pomoglo pozicioniranima odozada, koji su, poput mene, vidjeli Grace u mutnom šarenilu kostima uz podjednako šarenu pratnju. Ograda/kavez i šipke za ples bili su manje više jedini props na bini, usamljeni pokraj uigranog sviračkog septeta koji je vjerodostojno dočaravao glazbenu Jamajku usred Pule. Glazbena izvedba je, kako i priliči nekome kome je stalo do glazbe koju prezentira, bila izvrsna uz ipak pomalo ukočeni bend. No ipak, sve je zvučalo odmjereno i precizno, a opet izuzetno plesno što je godilo publici koja je pratila plesno pjevnu izvedbu čitave ekipe s bine,  pa čak i lagano zezanje uz hulahop. Moglo je sve to izgledati puno bolje,  a ovakav kritički stav prema pop-divi samo je dodatno intenzivirao Moderat, sitnije slovo s plakata, koje je trebalo otisnuti ipak  u boldu.

Samir Ceric Kovacevic 39 of 46

Berlinski trio, prije Moderata poznat kao duo Modeselektor i solo akt Apparat, dosad je izdao tri studijska izdanja mekanog elektro klupskog zvuka, od kojih je svaki kao cjelina izvrsno prošao kod publike i kritike te tako pomalo gurnuo njihove matične projekte u drugi plan. Da odmah bez okolišanja pređemo na stvar, Moderat je ukrao show gđi. Jones i zasluženo zatvorio binu predivnog pulskog amfiteatra. Impresivni videozid dao je zaklon trojki udubljenoj u samplere  i klavijature a prikazani materijal, koji već u studijskoj verziji otvara prostore za emocije unutar hladnih digitalnih zvučnih valova, uživo je prodisao  punim plućima. Gotovo svaka od numera dobila je svoj neočekivani bis ili iznenađenje, pa smo tako na singl „Running“ raveali punih 10 minuta, a neke pjesme, posve odvojene u svojim studijskim izdanjima, odsvirane su u kontinuitetu (Les Grandes Marches + Nr.22). Ovakav zvuk i sve što je išlo uz njega, a tu je možda najbitniji faktor fenomenalna publika, dostojno je otvorio festival Dimensions, koji će trajati u idućih nekoliko dana uz presjek najboljeg što elektronička glazba nudi i što je nudila u svojim formativnim godinama.

Samir Ceric Kovacevic 45 of 46

Svaka čast Grace Jones, ali retrospektivno, jači utisak je ostavio prošlogodišnji Massive Attack uz sve svoje mane, pa i Darkside par sezona ranije. Na sreću, Moderat je izvukao otvorenje i svrstao ovaj event među one koji tisuće gledaju na YouTubeu zamišljajući da su tamo. Mi imamo sreću pohoditi ovakve događaje u vlastitom dvorištu, te se nadam da će tako i ostati.