Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

1

Sve je tako lijepo počelo. Open air prostor bečkog kluba Arena solidno se napunio već na nastupu predgrupe, losanđeleskog dream pop benda Froth. Svojim sanjivim, na momente uspavljujućim melodijama, Froth su u poluoblačni Beč nastojali dozvati kalifornijski ljetni povjetarac i umirujuće slike Venice Beacha u suton. Šarene lampice i ugodan ambijent zelenog dvorišta Arene potpuno su se uklapali u atmosferu. Savršen uvod za melankolične štrebere iz New Yorka. Nažalost, na ovim prostorima pušu neki drugi vjetrovi, pa su surferske kovrče i sol u kosi brzo pali u zaborav.

2Iako je cijeli program kasnio petnaestak minuta od najavljenog, Sam Fogarino, Daniel Kessler i Paul Banks malo iza 21:30 pojavili su se na sceni. Bez uvodnih pozdrava i nepotrebne govorancije, na minimalistički uređenoj sceni, upalila su se ta sjajna svjetla. “Turn On The Bright Lights“ prvi je album Interpola, izdan sad već davnog kolovoza 2002. godine. Album je to kojim su Interpol započeli svojevrsnu indie revoluciju, otvorivši njime put bendovima kao što su The Killers ili Editors. Obilježiti petnaestu godišnjicu turnejom istoimenog naziva na kojoj će se svirati sve pjesme od početka do kraja albuma, prava je poslastica za odane fanove. Od najave u siječnju nestrpljivo su se čekali dodatni europski datumi i vrhunac ljetne sezone kad Interpol kreće na europski dio “Turn On The Bright Lights“ turneje. Za bečku Arenu bila je rezervirana druga večer u nizu, nakon otvaranja večer ranije u Pragu.

3

Neimenovana “Untitled“ otvorila je set, a za njom su se jedna po jedna počele redati pjesme sa slavljeničkog albuma. Uzbuđenje publike nadjačalo je početnu neuigranost benda, no do izvođenja “Say Hello To Angels“, pete pjesme s albuma, bilo je jasno da ni Paul Banks nije prezadovoljan svojom izvedbom a ni fuzijom u bendu. Između pjesama obratio se publici uz isprike da im je ovo tek druga večer turneje nakon dvije godine bez nastupa. Zanimljivo je da su pridruženi članovi te večeri ispali jače karike od slavnog trojca – klavijaturist Brandon Curtis i basist Brad Truax opravdali su svoj Interpol angažman.

4

I taman kad se dvorištem Arene počelo zazivati “Stellu“, Banksov zabrinuti pogled u crno nebo i sijevanje munja koje je velikom brzinom dolazilo publici s leđa rezultiralo je nervozom koja je s pozornice prešla i na deliričnu publiku. Sve se odigralo kroz tu jednu pjesmu, “Stella Was A Diver And She Was Always Down“, i Stellina depresija proširila se prostorom istom brzinom kojom je i grmljavinsko nevrijeme uz olujni vjetar zahvatilo isti. Simultano su se vadile kabanice i hrabro se pjevalo do zadnjeg stiha dok organizator nije doslovno prekinuo koncert i upozorio da se svi što prije sklone u zatvoreni klupski prostor. Paul Banks, pristojan kakav jest, sam je optimistično najavio tek kratku pauzu dok se vrijeme ne smiri. Stampedo pokisle publike svalio se u dvoranu u kojoj se, budući da je klupski prostor puno manjeg kapaciteta od dvorišnog, dvadesestak minuta stajalo nepomično u nesnosnoj gužvi. Bio je to trenutak u večeri kad se javio tračak ljubomore na publiku u obližnjem Gasometru koja je te iste večeri u to isto vrijeme, na suhom, uživala u koncertu PJ Harvey. Iako je vrhunac oluje prošao, kiša i vjetar nisu prestajali i nakon sat vremena čekanja bilo je jasno da se koncert neće nastaviti.

5

Odmah su se povele rasprave o odgađanju koncerta za dan poslije, kad je Arena slobodna a Interpol ima rupu među nastupima. No želje publike su jedno, a realizacija i dogovor promotera i menadžmenta benda nešto sasvim drugo. Loše vrijeme bilo je najavljeno, nastojalo se tome doskočiti dijeljenjem kabanica na ulazu, no uz sav trud organizatora Interpolu i publici u Beču ovaj put nije bilo suđeno. Možda i bolje, jer do novog datuma oko kojeg se pregovara, Paul, Sam i Daniel mogu se vratiti samo čvršći i uigraniji, ustrajani da nadoknade propušteno. Štreberi i džentlmeni kakvi jesu, to će se sigurno i dogoditi.

Setlista

Untitled
Obstacle 1
NYC
PDA
Say Hello to the Angels
Hands Away
Obstacle 2
Stella Was a Diver and She Was Always Down

Koncert je nakon osme pjesme prekinut zbog grmljavinskog nevremena