Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Keziah Jones Orsula 2017 35

Dubrovački park Orsula i ovoga je ljeta domaćin sjajnom Orsula festivalu tijekom kojega će se, od 28. lipnja do 19. kolovoza, na uvjerljivo najljepšoj ljetnoj pozornici na Jadranu, smjenjivati cijeli niz manje ili više poznatih ali neupitno kvalitetnih imena svjetske i domaće glazbene scene. Nakon Bebel Gilberto, Femia Kutija & Positive Force te Dhroeh Nankoe Ensemblea, dubrovačka je publika imala priliku uživati u nastupu Keziaha Jonesa, nigerijskog kantautora i gitarista te začetnika tzv. „bluefunka“ - jedinstvene mješavine žestokog funk ritma i elemenata bluesa i soula iznikle na korijenima tradicionalne glazbe plemena Yoruba. Pravim imenom Olufemi Sanyaolu, Keziah Jones široj je publici postao poznat nakon hitova Rhythm Is Love, Million Miles From Home, Where’s Life? i My Kinda Girl, a dosadašnji mu opus broji šest studijskih albuma.

Nekoć svirač na pariškim i londonskim ulicama gdje ga je, kao izrazito nadarenog i dojmljivog izvođača, zapazio Phil Pickett, nekadašnji klavijaturist Culture Cluba, Keziah Jones danas je jedan od neprikosnovenih velikana modernog funka i, prema riječima organizatora Orsula festivala, uvjerljivo najveća zvijezda ovogodišnjeg izdanja te glazbene manifestacije.

Keziah Jones Orsula 2017 10

Veličanstvena pozornica polukupolastog oblika na pozadini od mora, gledalište u obliku amfiteatra i ugodna ljetna noć same po sebi dovoljan su preduvjet za sjajan provod. No već je i prvi pogled na backline – impresivnu kolekciju od dva bas pojačala i dva gitarska pojačala s tri zvučne kutije – jasno dao do znanja da će ono što slijedi nadmašiti sva očekivanja publike. Za zagrijavanje atmosfere bili su zaduženi Igor Vince & His Drum, Brass And Keys – simpatičan deveteročlani bend sastavljen pretežno od udaraljkaša i puhača raznih nacionalnosti, čijim izričajem dominiraju plesni ritmovi afrobeata, soula, latina i reggaea. Najveći dosadašnji uspjeh mladog frontmena multiinstrumentalista svakako je suradnja s Femijem Kutijem s kojim je snimio pjesmu “Let’s Do It”. Niska plesnih numera s prepoznatljivim elementima afričke i kubanske glazbe poslužila je kao prikladna uvertira u nastup zvijezde večeri, koji se sa svojim tročlanim bendom na pozornici pojavio nakon polusatne stanke.

Keziah Jones Orsula 2017 1

Sjajno raspoložena dubrovačka publika od prvog takta uvodne uspješnice “Million Miles From Home“ zdušno je prihvatila i strastveno bodrila karizmatičnog Nigerijca. Isprva odmjeren i pomalo suzdržan, premda pjevački i svirački besprijekoran, Jones se već nakon prvih nekoliko pjesama (“Kpafuca“, “Where's Life“) prepustio općem zanosu te je, uz čvrstu, uvjerljivu i do savršenstva uigranu pratnju svog bubnjara i basista, nastavio nizati energetske bombe od pjesama. Uslijedila je potom socijalno osviještena “1973”, pa “Dear Mr Cooper“ i “Beautiful Emilie“, a malo zatim i prijelomna točka koncerta: “Pass the Joint“, nakon koje se atmosfera u Orsuli zahuktala do vrenja. Nestalo je granice između trojca na pozornici i publike te je koncert poprimio karakter punokrvne i intimne tulumčine za ekipu: ritam sekcija grabila je naprijed nezaustavljivim tempom, na trenutke podsjećajući na nesvakidašnji spoj Led Zeppelina u najslavnijim danima i Jamesa Browna, što je kulminiralo jednom od najnadahnutijih izvedbi “Rhythm Is Love“ koju sam imala prilike čuti. Odavanje počasti glazbenim velikanima Keziah Jones nastavio je s funky verzijom “All Along the Watchtower“ od koje je podrhtavala zemlja, da bi pred kraj nastupa pozvao publiku da priđe još bliže te i zaplesao s trima djevojkama iz prvog reda.

Keziah Jones Orsula 2017 23

Da je nastup trajao još dva sata (uz onih sat i četrdeset minuta koje su uključivale i bis), bilo bi premalo s obzirom na količinu glazbenog umijeća, nadahnute svirke i pozitivne energije kojima su Keziah Jones i njegov bend počastili publiku u čarobnom ambijentu parka Orsula. Posebnu pohvalu valja uputiti i tehničarima za tonskim pultom koji su cijelo vrijeme nijansirali zvuk do savršenstva tako da se svaki od instrumenata čuo jasno i razgovjetno uz točno pogođenu dozu snage koja je pridonosila stanju kolektivnog transa. Sumnjam da je itko s koncerta u subotu navečer izašao ravnodušan i neimpresioniran; svjedočiti tako vrsnom, moćnom i iskrenom nastupu rijetka je prilika, te Orsula festivalu želim još mnogo uspješnih godina jednako pomno biranog programa.