Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

IMG 5588

Nakon punih 6 godina šutnje sinoć je na Trgu Rudina u Pirovcu svečano otvoreno trodnevno druženje svih onih koji vole dobru glazbu, dobar blues.

Zahvaljujući grupici ljudi, entuzijasta, poklonika bluesa te pomoći Općine i TZ Pirovac pokrenula se ova blues priča ponovo. Meni je pripala osobita čast i zadovoljstvo da, nakon promocije festivala, na kraju isti i otvorim te vodim sam program.

Kao što stoji u programu 9. Pirovac Blues Festivala, otvorenje festivala pripalo je splitskom blues bendu koji je jako dobro poznat u ovom dijelu lijepe naše, Harpoon Blues Bandu.

IMG 5500

Njihovu live svirku još od njihovih najranijih dana krasila je usviranost, određenost k poštivanju svih postulata tradicionalne blues forme. Isto tako, Harpoonsi su poznati po svom snažnom zvuku, čvrstoj svirci i jednako tako određenosti prema modernim, urbanim R&B i blues ritmovima, ugođaju i željom da zvuče autohtono! Jedan od glavnih pokretača ovog banda je Predrag Lovrinčević – Lovre čiji "usnjak" doslovno tutnji i vodi ovu blues priču cijelom svirkom. Uz njega tu je osebujni gitarista Vice Ercegović te klavijaturista Ivan Gilić, koji vrlo samozatajno, ali i ekspresivno drži pozadinu cijele svirke vrlo raspoloženih Harpponsa. Svakako vrijedi spomenuti uigranu i vrlo preciznu ritam sekciju: Branko Grašo na bubnjevima i Zoran Tasić na bas gitari.

IMG 5541

Pjesmama sa svoje set liste band suvereno vlada i permanentno potiče publiku na ples, na zabavu i uživanje. Njihova paleta R&B, soula, funka r'n'r , rocka i bluesa ama baš nikoga neće ostaviti po strani i indiferentnog, dapače!

Pjesme poput: "Goin' Down","Flip, Flop'n'Fly – Caledonia", "Boom Boom", "Hoochie Coochie Man","Sunshine Of Your Love", "White Room", "La Grange" i druge, značajno su motivirale nazočnu publiku i dale joj razloga za veselje i želju da i dalje bude sve u istom tonu!

IMG 5609

Nakon Harpoonsa na "stage" izlazi bend koji je nedavno objavio svoj nastupni album "One Of These Days", kojeg je i kritika i publika jako dobro prihvatila. Taj njihov nadahnuti spoj brojnih glazbenih stilova, objedinjen pod zajedničkim nazivom Americana, izuzetno dobro funkcionira i daje doista izvrsne rezultate. Publika im nedvojbeno vraća i daje pozitivnu povratnu informaciju, "feedback", a njihova glazbena priča samo raste i biva sve snažnija i odvažnija. To tako i treba biti, naime Davor Bunčić - Buna, Zoran Haraminčić - Hara i Vedrana Žanka uz sinkopiranu ritam sekciju Roberta Jurčeca - Muhe (bubanj) i Miroslava Bjelajaca na bas gitari, koji doslovno kopaju, baš kao da rade u rudniku, rade odličan posao. Znalački su publiku informirali i vrlo korektno prezentirali kompletni sadržaj svog zadnjeg albuma i na mene, osobno ostavili su vrlo upečatljivi dojam. Ne mogu a da ne spomenem sljedeće pjesme: "Don't Bring Your Blues to Me", "Chocolate Fudge", "High River Blues", "Save Me from Your Spell", "Mean Woman" i "Sweater Stretcher".

Sve u svemu za prvi dan bilo je mnogo uzbuđenja, i bilo je "brdo" odličnog bluesa kojeg su nam tako neposredno isporučili i Harpoonsi i BeHaVe , baš me zanima što će biti već sutra!

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike

IMG 5564

 

IMG 5555

IMG 5602