Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Art Garfunkel

(foto: Art Garfunkel u Minhenu, ožujak 2015.)

Sa svojim raskošno ukrašenim crveno-zlatnim interijerom i općenitom grandioznošću koncertna dvorana Wiener Konzerthaus sasvim je pogođen prostor za ovakvu vrstu koncerta te dodatno omogućava izvođaču kao što je Art Garfunkel da pokaže publici svu raskoš svog talenta. U utorak, 18. srpnja, posjetitelji koji su se ondje zatekli počašćeni su upravo jednim takvim posebnim iskustvom.

Također, uvodno ljubazno podsjećanje posjetitelja koncerta da snimanje bilo kakve vrste nije dozvoljeno i da još jednom provjere jesu li im mobilni uređaji ugašeni, te prosječna starosna dob okupljenih nagoviještala je da ovo nije jedan od koncerata gdje će vam tijekom cijele večeri vidik biti zaklonjen nečijim podignutim rukama koje drže osvijetljeni ekran mobitela. Koncert je otpočeo te su na scenu stupili izvrsni Garfunkelovi prateći glazbenici, gitarist-veteran Tab Laven i mlada snaga, po samom Garfunkelu "buduća zvijezda", klavijaturist Dave MacKay. Odmah potom ukazao se i slavni pjevač, nasmijan i razgaljen dugim pozdravnim aplauzom publike.

Set-lista bila je lako predvidiva letimičnim pregledom set-lista s prethodnih koncerata, no predvidivo nije uvijek i loše, dapače. Garfunkel i njegova pratnja izveli su vječne hitove Simona & Garfunkela poput "The Boxer", "Scarborough Fair", "Homeward bound, "The Sound Of Silence"" i "Bridge Over Troubled Water" koji su izmamili najjače reakcije publike te izvrsne obrade raznih izvođača iz Garfunkelove solo karijere, poput "Someone To Watch Over Me", "99 Miles from L. A.", "Bright Eyes", "Let It Be Me" i mnoge druge. Popis se protegao na približno 20 pjesama, a Garfunkel je čak ubacio i nekoliko stihova židovske molitve koju je kao 10-godišnji dječak otpjevao u hramu i, po vlastitim riječima, "rasplakao odrasle muškarce".

Pjevač je ovom prigodom imao samo lijepe riječi za svog prijatelja iz djetinjstva, Paula Simona, s kojim je dobar dio života surađivao i ostvario impresivnu glazbenu karijeru. Vidno dobro raspoložen i pomalo sentimentalan, podijelio je s publikom nekoliko priča o Simonu i njihovoj suradnji te zanimljivih crtica o tome kako je koja pjesma i u kojem trenutku nastala. Iskoristio je i trenutak da suptilno promovira svoju autobiografiju koja izlazi najesen, ispričavajući se sa smiješkom da to inače nikad ne radi.

Ipak, teško je Artu Garfunkelu išta zamjeriti kad ste suočeni s njegovim šarmom, elokvencijom, karizmom i talentom koji nimalo ne blijede ni u pjevačevoj 75. (uskoro 76.) godini. Gotovo je nevjerojatno koliku snagu i emociju još prenosi njegov glas, nezamjetno starački drhtav, no svejedno moćan baš zbog te ogoljenosti i emotivnosti.

"Ovisan sam o pjevanju, ne mogu prestati." priznao je Art publici. Nadajmo se da još dugo neće prestati.

Setlista

April Come She Will
The Boxer
Perfect Moment
A Heart in New York
All I Know
A Poem on the Underground Wall
Scarborough Fair
The Side of a Hill
Real Emotional Girl
Homeward Bound
Someone To Watch Over Me
99 Miles From L.A.
For Emily, Whenever I May Find Her
Bright Eyes
The Sound of Silence
Kathy's Song
Goodnight My Love

Bis
Bridge Over Troubled Water
Now I Lay Me Down to Sleep