Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

21

Mislile smo da ćemo svirati pred možda 200 ljudi, oduševljene smo, među najboljom ste publikom na našoj turneji - sipale su pohvale članice Warpainta, sastava koji, izgleda, još uvijek ne shvaća koliko je iskočio na američkoj pa i svjetskoj alternativnoj glazbenoj sceni. Sinoć je u Tvornici uspio potvrditi kako je istodobno dotaknuo i srca publike i onu ljepšu stranu mainstreama, gdje se ne trebate prodati kako biste prodali.

Warpaint su došle predstaviti svoj novi studijski album, prošlogodišnji produkcijski ispeglani 'Heads Up', kojim su se još malo približile pop vodama. Radi se o vrlo dobrom i pitkom albumu koji uživo zvuči odlično, no cure nisu zaboravile ni ranije albume pa smo tako bili počašćeni s čak polovicom debitantskog EP-ja 'Exquisite Corpse' iz 2008. godine. Naslovna stvar s novog albuma izvrsno je sjela kao uvod u koncert u prilično popunjenoj Tvornici, a uslijedilo je gotovo sat i pol svirke gdje su Theresa, Emily, Jenny i Stella prodefilirale kroz svoj katalog, časteći nas naizmjenično s mirnijim, introspektivnim pjesmama i pop bombama te 'hitovima' poput 'Undertow', 'Love Is to Die' i 'New Song'.

2


Zvuk je konačno bio na svom mjestu, jedino je bas grmio glasnije od ostalih istrumenata, za što su mi iskusniji fanovi rekli da je normalno na koncertima Warpainta. Theresa i Emily, gitaristice i pjevačice u bendu, nastupile su otvoreno, komunikativno i razigrano, a naročito je tako djelovala Emily, koja je više puta skidala gitaru i s mikrofonom krenula plesati i približavati se rubu pozornice. Jennyjin moćni bas sam već spomenuo, dok moje simpatije ipak idu k fenomenalnoj bubnjarki Stelli, koja se na bubnjevima zabavljala kao da je riječ o igračkama u vrtiću - i to je zvučalo odlično. Nije ni čudo što je ova Australka tražena u američkim indie krugovima.

22


Warpaint su poznate po tome što ne sviraju glazbu koja se na engleskom opisuje kao 'challenging' (sinoć je jedina takva bila 'Elephants'). Ipak, one svojim pjesmama uspijevaju udahnuti neki novi život na pozornici i natjerati publiku da se izvija i da pleše i na one katatoničnije stvari. To mogu pripisati vrlo dobroj uvježbanosti benda, ali ponajviše zaraznoj energiji koju u pravilnim dozama emitira ova četvorka. Iako mislim da bis nije bio potreban, naročito nakon energičnog kraja s 'New Song' i 'Disco//Very', na 'Baby' i 'Stars' cure su pokazale svoju nježniju stranu i odužile se bučnoj i oduševljenoj publici. Svoju toplu stranu pokazale su i nakon koncerta, o čemu se oglasio promotor na Facebook stranici eventa.

15


Ne sumnjam da smo i mi pridobili Warpaint kao što su i one nas, stoga se već možemo radovati idućem gostovanju grupe u Hrvatskoj, nadam se nakon izlaska sljedećeg albuma. U svakom slučaju, čini se da Zagreb konačno postaje važna stanica umjereno popularnih, a umjetnički relevantnih bendova i glazbenika. Najviše na tome možemo zahvaliti odličnim LA Agency: nedavno smo slušali Death Grips, koji inače nikad ne bi stigli ovdje, sinoć Warpaint, a već danas dolazi Ryan Adams... Takvi nam koncerti trebaju.