Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Tadic Kljuco 1

U petak 30. lipnja u Zagrebačkom kazalištu mladih održan je izuzetan koncert - svjetski slavna harmonikašica Merima Ključo i gitarist Miroslav Tadić predstavili su svoj novi projekt “Aritmia“.

Riječ je o albumu izdanom prošle godine, koji je nastao kao rezultat dugogodišnje suradnje i prijateljstva dvoje virtuoznih glazbenika, a nudi izuzetno zanimljiv miks kompozicija, aranžmana i improvizacija, od Bartoka i Satiea do balkanskih tradicionalnih tema koje se temelje na neobičnim ritmičkim, metričkim i melodičkim stukturama.
Nastup je otvorila nježna, melodiozna Kraj Potoka Bistre Vode, kompozicija Tadića i Merime Ključo temeljena na popularnoj sevdalinki. Uslijedio je neobičan aranžman slavne kompozicije Erika Satieja, Gnossiene, Nr 1 (koja je inače nadahnuta tradicionalnom rumunjskom glazbom), u kojem je ova lirska, atmosferična melodija dobila pomalo kabaretski prizvuk. Uslijedile su Gde si dušo, gdje si rano (najpoznatija u izvedbi Jadranke Stojaković) te Merimin fascinantni solistički tour de force – Mujo (koji često izvodi i u drugim suradnjama, kao što su one s Amirom Medunjanin i Božom Vrećom).

Tadic Kljuco 2

Uslijedio je vrlo zanimljiv aranžman Tri rumunjska folk plesa Bele Bartoka, mađarskog kompozitora koji se često nadahnjivao folk glazbom. Zatim je Miroslav Tadić izveo solo jednu od svojih najpoznatijih pjesama, Rustemul, temeljenu na tradicionalnom plesu iz južne Rumunjske. Uslijedile su Kafu mi draga ispeci, bugarski narodni ples Ihtimanska Kopanica, Okreni se niz đul baštu, te jedna kompozicija bazirana na nigunu, obliku židovske religiozne pjesme. Iako većina glazbenog materijala dolazi s istoka, duo je u repertoar, pored Erik Satieja, uključio još jednog zapadnog kompozitora – Španjolca Manuela de Fallu, iz čijeg su opusa obradili jednu prekrasnu uspavanku zvanu Nana. Od ''balkanskih materijala'' čuli smo još Kalajdžisko kolo u Tadićevoj solo izvedbi, i Hajd' sad majka u solo izvedbi Merime Ključo. Publika je bila izuzetno pozorna i nagrađivala svaki glazbeni biser entuzijastičnim pljeskom, a glazbenici su prije svake kompozicije rekli nekoliko riječi o kompoziciji te njezinom porijeklu. Nakon oduševljenog pljeska, Tadić i Ključo izašli su na bis, rekavši publici da će ''prepoznati pjesmu'', i iz zaigranog, improviziranog uvoda  bešavno je ''istekla'' melodija prekrasne sevdalinke U Stambolu na Bosporu, što je bio očaravajuć završetak ove uzbudljive glazbene večeri.

Tadic Kljuco 3

Miroslav Tadić i Merima Ključo podijelili su svoju strast prema bogatoj riznici balkanskog folklora i u nju vješto upleli posve drukčiji glazbeni idiom zapadnih kompozitora. Neuobičajena kombinacija harmonike i gitare ima svoje izazove, koje su Tadić i Ključo riješili vrlo nadahnuto i kreativno, s neobičnom delikatnošću i suptilnom snagom. Dvoje glazbenika se fino nadopunjuju i oboje imaju poseban senzibilitet za melodioznost te improvizaciju i spontanost jazza. Tadićeva gitara daje oštrinu mekanim zvukovima Merimine harmonike, iako se moglo uočiti da mu je trebalo neko vrijeme da se doista zagrije, i tek je nekon prvih nekoliko pjesama dosegnuo svoj vrhunac. Ljepota njihove intimističke glazbene međuigre proizlazi iz dojma da tu nije riječ samo o tehničkoj virtuoznosti (koja je neupitna), već o duboko proživljenoj glazbi. Bila je to prekrasna večer evokativnih i kreativnih improvizacija koja je sigurno dirnula ljubitelje kako etno glazbe, tako i jazza.