Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

 Samir Ceric Kovacevic-1070

Trebao je to biti jedan običan kraj radnog tjedna, jedan od mnogih u nizu, ni po čemu drugačiji od drugih pomalo dosadnjikavih, lagodnih i u laganom ritmu provedenih petaka; život običnog tempa, rekli bi neki. Jedina stvar koja je stajala između odmornog i rekuperiranog početka vikenda bila je ta jedna mala stavka u kalendaru, koja stoji još od početka ožujka ove godine, kada su bogovi metala odlučili ponovno se smilovati hrvatskom narodu i poslati svoje proroke iz plemena Mastodon da malo prebiru po svojim božanskim lutnjama. Također, nebesa su naknadno odlučila, na radost i klicanje sviju, da će se Mastodonu pridružiti i pleme s dalekog sjevera, naziva Kvelertak, kako bi uveličalo ovu svečanu prigodu i slavlje u čast svevišnjeg metal božanstva. Datum koji je bio odabran od svevišnjeg, 16.6.2017., bit će zapisan zlatnim slovima u hrvatskoj povijesti, pa i u povijesti cijele ove regije kao dan kada je kraljevstvo nebesko postalo još malo bliže onom zemaljskom, te se u nekim trenucima činilo kako ga i možete dotaknuti ako samo pružite ruke prema nebesima, što su mnogobrojni okupljeni neumorno pokušavali.

 Samir Ceric Kovacevic-0585

Ova sjajna analogija, koliko god usputnom čitatelju bila pretjerana, uistinu nije tako daleko od istine. Norveška predgrupa Kvelertak, koja je odabrana za predgrupu Mastodonu igrom slučaja i (ne)sretnim poklapanjem datuma, bila je najavljena u 20:45, kada je i počela svoj nadasve energičan nastup. Predgrupa koja to zaista ne bi trebala biti, jer momci, em kvalitetno praše, em imaju već etablirani status u metal zajednici, em su etiketirani kao predvodnici novije metal generacije. Kako god, momci su svojih sat vremena dobrano iskoristili te nam isporučili neobičnu mješavinu svakojakih podžanrova metala koja zvuči fenomenalno, što su mnogobrojni okupljeni očito već odavno znali, pa su u dvoranu došli već po otvaranju vrata, zauzeli svoja mjesta ispred pozornice i headbangali na svaku stvar, za razliku od novopridošlih laika koji su, ništa ne sluteći došli malo ranije pogledati neku predgrupu čudnog imena, a zauzvrat vidjeli svijetlu budućnost metal glazbe.

 Samir Ceric Kovacevic-0766

Nakon točno sat vremena žestoke svirke Kvelertaka, i još pola sata žestokog premještanja i namještanja opreme po pozornici, u 22:15 počela je žestoko Mastodonovo predstavljanje ovogodišnjeg albuma 'Emperor of Sand'. Navedeni je bio izlika za ponovno posjetiti Zagreb i Tvornicu kulture, grad i prostor koji im očito prija, jer je Zagreb jedini grad u regiji koji ih redovito ugošćuje, još od INmusica 2011. Tako je Tvornica kulture jučer bila ispunjena i hrvatskim metalcima, i mnogobrojnim stranim gostima, metalcima jamačno, koji su više manje znali svaku odsviranu pjesmu od riječi do riječi i od takta do takta, ne isključujući novi album. Po brojnosti izvedenih pjesama album 'Emperor of Sand' u stopu prati 'Blood Mountain' iz 2006., veliki favorit među fanovima, uz par pjesama sa svakog od preostalih pet albuma iz diskografije ovih metal božanstava.

Samir Ceric Kovacevic-1172

Iako sam u početnom paragrafu posložio sjajnu priču o metal božanstvu s nebesa koje je poslalo Mastodon da ih hvali i slavi u vijeke vjekova, ovo čemu smo jučer svjedočili dokaz je da metal božanstva hodaju među nama i dolaze iz Atlante. Metal, thy name is Mastodon.