Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

IMG 3057

Dok svi iščekuju ‘koncert mjeseca’ Prophets of Rage, u Tvornicu Kulture su bez velike medijske pompe došli Death Grips, ‘vrući’ eksperimentalni hip-hop bend iz kalifornijskog Sacramenta, na čije glazbene čari nije ostao imun ni David Bowie uoči stvaranja svog posljednjeg albuma ‘Blackstar’. Gripsima mediji gotovo da i nisu trebali; višetjedno nabrijavanje odvijalo se na facebook stranici eventa, a podjednako su sudjelovali publika i organizator LA Agency.

IMG 3480

Da Death Grips nisu zalutali u Zagreb znalo se već posljednjih dana kad su počele stizati najave o skoro rasprodanom koncertu. Red koji se stvorio ispred Tvornice malo prije najavljenog početka svirke to je potvrdio, a spektakl je bio zajamčen već kad se Tvornica ispunila i kad je počelo dozivanje benda. Uz pristojno kašnjenje ubrzo su na pozornicu izašli MC Ride, Andy Morin i Zach Hill te pokrenuli ‘oluju’ koja nije stajala dobrih sat vremena.
Bez ikakvog pozdrava i najave trojac je krenuo s masnom ‘Whatever I Want (Fuck Who’s Watching)’ s albuma ‘Government Plates’ koja se pretočila prvo u ‘Bubbles Buried’, a potom u ‘Get Got’, uvodnu stvar s ‘Money Store’. Postalo je jasno da su Death Grips u izvrsnoj formi, što je prepoznala i publika koja je Rideu ‘jela iz ruke’ te pratila njegove pokrete i uzvike. Postepeno su (pretežno starije) stvari s dubstep prizvukom ustupale mjesto rap i trap zvucima pjesama s posljednjeg albuma ‘Bottomless Pit’, koji je bio ‘kičma’ sinoćnjeg koncerta. Kroz 17 odsviranih stvari nije bilo stanke dulje od dvije sekunde; sjajile su se mišice MC Ridea, a kapalo s vlasi nevjerojatnog bubnjara Zacha Hilla. Za kraj su nas počastili s ‘Guillotine’ s čuvenog ‘mictapea’ ‘Exmilitary’.

IMG 3608

Poseban spomen zaslužuje Zach Hill, zvijer od bubnjara koja je fanovima eksperimentalnije glazbe bio poznat i prije osnivanja Death Grips, a koji je potvrdio zašto je energijom jedan od najboljih bubnjara današnjice. Dakako, nisu zaostajali ni Ride ni Morin, ali Zach je isporučio magičnu svirku kakvu mnogi ne bi znali ni ‘složiti na laptopu’. Za kraj mogu samo zaključiti da sam bio na energičnoj gigčini kakva se ne da vidjeti i čuti često, a reakcije publike tijekom cijelog koncerta potvrdile su mi da nisam jedini koji tako misli. Death Grips, dođite nam opet i ‘išutajte’ nas kao i sinoć!