Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

APER4364I krenulo je. Nakon mjesec dana koncertne stanke, zadnji vikend u siječnju rastrgao nas je na nekoliko strana. Možda je nekoliko ipak premalo za reći jer istovremeno se u Zagrebu odvijaju dva odlična festivala - Drito iz Tvornice koji okuplja kremu domaće hip hop scene i Brijačnica koja okupla kremu domaće rock'n'roll scene.

Rokeri protiv repera? Ma da, a što je s nama koji volimo i jedne i druge?
Šalu na stranu, eto mene na Brijačnici.
APER4182Dvodnevna doza nabrijavanja započela je sinoć u Boćarskom domu. Hladna zagrebačka noć uvukla se u dvoranu dok se ekipa žestokih rokera borila protiv sila prirode. Osim dobre glazbe još je jedva vrlo važna stvar obilježila događaj - besplatni wi-fi koji su osigurali sponzori uz popratne sadržaje u kojima su posjetitelji mogli sudjelovati. Jest da nije najpoželjnije tipkati po mobitelu za vrijeme svirke, niti stalno snimati i uživo prenositi koncert na društvenim mrežama, ali hej, kraj mjeseca donosi muke po sporom internetu.
APER4220No vratimo se na samu glazbu. Večer je otvorila zagrebačka indie rock skupina Broken Ideas. Njihove ideje nisu nimalno slomljene, iskorištavaju ih u dobrom smjeru, veoma kreativno. Vidljivo sigurni u sebe, razvijaju se i učvršćuju sve mjesto na bini. Prava je zabava počela kada je ekipa iz Čao Portorož stala na binu. Sirovi rock'n'roll i punk u jednom uz zanimljivu tematiku pjesama donosicupkanje u ritmu riffova, premda je više bilo znatiželjnog promatranja. Osmijesi na licima pokazali su da se radi o dobroj stvari.
Gatuzo, zagrebački bend koji se već više od desetljeća bori na domaćoj rock sceni, sada u obliku četverca predstavio je kako zvuče i u većim dvoranama. Prošle smo ih godne gledali u Vintageu i Tvornici, no dečki su se dobro i ovdje snašli. Kratkom svirkom pripremili su publiku za Straight Mickey And The Boyz koji su pokazali što "Haos radi". Nove pjesme zvuče obećavajuće, a publika ih je nakon nekoliko već odrađenih svirki u skorije vrijeme ovdje prihvatila.
APER4348Dobre stare punk uspješnice predstavili su Le Cinema koji nakon mnogo godina žare i pale s velikom pozitivom. Održavaju onaj stariji i sofisticiraniji, recimo to tako, punk na životu.
Za sam kraj, Pipsi su si sami pripremili binu te započeli set uz akustični performans Ripera na klavijaturama. Ufurao se čovjek od samog početka, no vidno iritiran određenim tehničkim problemima s jačinom zvuka. Što se organizacijskog i produkcijskog dijela Brijačnice tiče, zaslužene su same pohvale. Boćarski dom možda ima određeni nedostatak infrastrukture, no za ovakve je događaje puno zahvalniji od malog Doma sportova. Izmjene između bendova su tekle glatko i prilično brzo, light show je davao događaju dodatno na značaju i zvuk je bio kvalitetan.
Vratimo se na Pipse. Njih ili voliš ili ne voliš, no svi koji su tamo došli su ih prilično voljeli (logično). Ima nešto posebno u njima i objektivno gledajući, nije da će razvalititi da se skameniš i želiš ih vidjeti opet, no ostavit će simpatičan dojam. Prilično nespretno formuliran opis benda koji djeluje već dugi niz godina i svojim stavom izazivaju strahopoštovanje, no teže se priviknuti na njihov specifičan izričaj ukoliko ga ne slušaš dulji niz godina. Ali su zato oni najveći fanovi uživali, s pravom uživali. Pjevajući sarkastične i opet realistične stihove ukomponirane u blagi rokerski izričaj, u stare se hitove nostalgično udahnuo novi život.
Nostalgija za velikim uspjesima hrvatske rukometne reprezentacije neće se prenijeti i na drugi dan kada je raspored napetiji od sinoć odigranih produžetaka - sviraju Kojoti i Jonathani, između ostalih.