Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

noc-kazalistaZajednica udruga „Centar Nezavisne Kulture“ iz Zadra koja privremeno djeluje u nekadašnjem kazalištu lutaka, u sklopu Noći kazališta organizirala je vrlo bogat i raznolik program. Kako CNK sačinjavaju udruge različitih profila, tako je program uistinu ponudio široku lepezu događanja.

Noć kazališta započela je u 17h Filozofskim caféom (Café philosophique) u organizaciji Udruge Mala filozofija. Sami sudionici su izabrali temu i raspravljali o dječjim pitanjima. Nakon dječjih pitanja, točno u 18:00 u organizaciji Dragon teatra održala se predstava Crvenkapica, koja je privukla veliko mnoštvo roditelja i djece, naravno i nova dječja pitanja.

U 22 sata započeo je glazbeni dio manifestacije u organizaciji Udruge Šigureca. Koncert je službeno nazvan »ZARAcoustic: Emerald City Limits, grunge večer«. Ovo je jedan od nastavaka ili epizoda projekta »ZARAcoustic«. To je projekt u kojem  članovi više zadarskih bendova u akustičnoj verziji sviraju pjesme iz određenog razdoblja, glazbenog smjera, trenda ili benda. Za ovu prigodu, kako sam naslov koncerta kaže, odabran je Grunge. Kako zvuči Graung u akustičnoj verziji ponudila su četiri zadarska benda.

Na pozornicu starog kazališta najprije su izišli duo Nimbus. Nimbus je projekt/band Maje Lovrić koji djeluje već  desetak godina. Akustična gitara i dobar ženski vokal odveli su nas u pesimističnu poetiku s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Naglasak su stavili na pjesme Stone Temple Pilotsa i Pearl Jama.

Na prvi pogleda na sličan način nastavili su Scarlet Notes. Međutim Scarlet Notes su se dobrano potrudili prearanžirati  nam  poznate Grunge pjesme i prilagoditi ga svom glazbenom izričaju. Tako smo čuli zanimljive nove verzije dobro nam poznatih pjesama (Stone Temple Pilots i Nirvana). Sve je to zvučalo i bilo jako dobro. Uz akustičnu gitaru (Leonardo Jakšić koji je ovom prilikom svirao i s Nimbusom) i odličan vokal Zrne Zuber,  na cajónu je sve popratio bubnjar Josip Miočić.

Treći su se na bini ukazali Triggers koji uz akustičnu opremu uključili su bas i bubanj. U svoj repertoar uključili su pjesme  Soundgardena i Alice in Chains.

Kao posljednji u akustičnoj Grunge večeri nastupili su Stonetribe. Oni su započeli i završili žestoko. Pokazali su kako nadistorzirane akustične gitare uz dobru ritam sekciju mogu zvučati. Oni su dobro prodrmali kazalište i bili su odličan izbor za kraj ove Grunge večeri. Stonetribe su trio (Luka Baranović - gitara i vokal, Marino Grgurev – bass i  Šime Zubović, Meši - bubanjl), a za večerašnji nastup doveli su pojačanje u liku i svirci Igora Goića i Paula Mateljana. Uz to, kao specijalni gost na vokalu pridružila ime se Cinthija Kinda.

Nakon akustičnog Grungea, oko 1:00 započeo je DJ After-party u organizaciji Udruge Zdanje. Rasplesanu publiku skoro do zore zabavljali su zadarskoj (i široj) publici poznati DJi. DJ Enero je publiku zagrijao i držao prigrijanu sa hip hop klasicima. DJ Elektro Mafija Smiljevac je dodatno prigrijao publiku s dubstepom. Na samom kraju je DJ Efecta Selecta  raspalio po Nu skool breaksu. Dobro se plesalo tako da publika nije htjela prihvatiti kraj. Želje su ipak samo želje, a kraj pomalo alternativne Noći kazališta je bio neminovan.

Nimbus set lista:
Stone Temple Pilots - Meatplow,
Stone Temple Pilots - Trippin' on a hole in a paperheart,
Pearl Jam – Daughter
Stone Temple Pilots - Creep,
Pearl Jam - Black,
Pearl Jam - indifference,
Stone Temple Pilots – Vasoline

Scarlet Notes set lista:
Stone Temple Pilots - Big Empty
Nirvana - In Bloom,
Stone Temple Pilots - Still Remains,
Stone Temple Pilots - Plush,
Nirvana - Lithium,
Nirvana - Come as you are

Triggers set lista:
Alice in Chains - Would,
Soundgarden - Fell on Black Days,
Alice in Chains - Rooster,
Soundgarden - Black hole sun,
Soundgarden – Outshined

Stonetribe set lista:
Alice in Chains - No Excuses,
Alice in Chains - Down in a Hole,
Alice in Chains - I Stay Away,
Stone Temple Pilots - Crackerman,
Sully Erna - 7 years,
Pearl Jam - Porch,
Godsmack - Touche