Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

dno

Grupa dno. osnovana je krajem 2014. nakon raspada Cherkezi United, a trojica članova Davor (gitara), Davor (bubnjevi) i Oleg (bas) su aktivno prisutni na underground/alternativnoj sceni još od početka 90-ih godina (Porota, Minus Cvay, Vegetable Soup, Brener Depilacija, Babies, No Comment, Dioniz). Krajem 2016. godine su u splitskom studiju Bozon snimili smo demo-snimke koje su uvod u pravo snimanje, zakazano za studeni 2017. godine.

Njihov sjajan nastup na riječkom finalu Karlovačko RockOffa i plasman u superfinale u Katranu 3. studenog povod su za razgovor s trojkom, a na pitanja je odgovarao basist Oleg.

Izaberite favorita: Baja Mali Knindža - Ti si mene bacila na dno, Darko Lazić - Ti me bacaš na dno, Toma Zdravković - Dotak'o sam dno života, Aca Lukas - Pao sam na dno.

Uz dužno poštovanje, ne mogu to slušati, čak ni ovako za šalu. Ali evo, kolege iz benda viču da je Toma Zdravković uvijek na prvom mjestu pa ostavimo to tako.

Tko ili što je trenutno najveće dno oko (ili ispod) nas?

Svakom normalnom čovjeku sve što se događa oko nas izaziva mješavinu gađenja, stida i nevjerice. Politika spregnuta s kriminalnim ili u najboljem slučaju sumnjivim krugovima, bujanje religijskog fanatizma, ukidanje ljudskih prava i sloboda, ponižavanje i ono malo preostalog zdravog razuma... Općenito, osjećaj da tonemo sve dublje i dublje. A kad potonemo do kraja, dolje će biti samo dno.

Plasirali ste se u superfinale Karlovačko Rockoffa zahvaljujući pobjedi u Rijeci. Ispričajte nam kako je došlo do prijave, vaše dojmove sa svirke i osjećaj kad ste saznali da ste pobijedili?

Iskreno, ne sjećam se kako je došlo do prijave, vjerojatno je netko na probi predložio: „Ajmo se prijaviti!“, a ostali su se složili. Tako to obično biva. Svirka je bila fantastična, pritom mislim na cijeli taj koncert. Spoj uvjetno rečeno mladih bendova i legendarnih bendova domaćeg mainstream rocka bio je pun pogodak. Vrhunski prostor, sjajno ozvučenje i rasvjeta, besprijekorna organizacija, fenomenalni bendovi, ma izvrsno u svakom pogledu. Osjećaj u trenutku proglašenja je bio malo čudan, moram priznati da nismo očekivali pobjedu.

Jeste li upoznati s glazbom vaših 'suparnika' u superfinalu, Harvo Jay, Brain Holidays i Mattom Shaftom?

Za Brain Holidays znam već odavno, dugo su prisutni na sceni, a za Harvo Jay i Matt Shaft nisam čuo do RockOffa. Koliko smo uspjeli zaključiti, od svih bendova koji su nastupali u finalima, apsolutno nijedan nije tu došao slučajno. Možemo razgovarati o glazbenim ukusima i kome se koliko sviđa koji bend, ali pokazalo se da svi kvalitetno rade to što rade i dostojno predstavljaju svoj „film“. Logično, ni tri benda koji su s nama u superfinalu nisu izuzetak, svi su vrlo zanimljivi i kvalitetni. Ali, u svakom slučaju, uglavnom su manje-više nježnijeg glazbenog izričaja od nas pa nas očekuje jedan prilično eklektičan koncert.

Na internetu ste prisutni sa samo jednom pjesmom, a i ona je vjerojatno postavljena kao uvjet za natjecanje na Karlovačko RockOffu. Gdje su ostale pjesme? Čujem da se spremate snimiti prvi album.

Tako je, u opticaj smo pustili samo pjesmu „Ti si ta“, i to kako bismo se prijavili na RockOff. Inače, to je pjesma s demo materijala koji smo snimali krajem prošle godine tijekom jednog ludog vikenda u podzemlju Splita. Ostale pjesme će među ljude kad budu primjereno snimljene, što će – ako sve bude išlo po planu – biti vrlo skoro.

Možete li nam otkriti poneki detalj o albumu?

Snimat ćemo kod Svena u Svetoj Nedelji, snimat ćemo uživo, vjerojatno će biti 9 ili 10 pjesama i to je to što zasad znamo... Nije da nešto tajimo niti ima razloga za to, ali nema se što bitno za dodati. Bit će vremena nakon što album objavimo. Ako ga uopće objavimo, nismo još načisto hoćemo li ići preko nekog izdavača ili ćemo to jednostavno pustiti na mrežu.

Kako teku pripreme za superfinale? Spremate li nešto posebno za petak?

Ma kod nas je sve vrlo opušteno, ne osjećamo nikakav pritisak. U skladu s tim, nema nekog odstupanja od uobičajenih proba – kao i uvijek, nalazimo se u Glazbenoj kući dvaput tjedno, odsviramo pjesme koje su gotove, malo radimo na novima, popijemo piće, podružimo se međusobno i s ostalim ukućanima... Svi smo mi već stare konjine, s prethodnim bendovima smo odsvirali more koncerata i prošli sve i svašta, tako da smo vrlo opušteni oko svega. Naravno, to ne znači da na bilo koji način umanjujemo značaj i važnost pobjede na RockOffu, dapače. I ne, nemamo nikakvih posebnih iznenađenja, gostiju, aduta iz rukava. Samo tri tipa na stejdžu koji daju sve od sebe.

Nagradni fond Karlovačko Rockoffa obuhvaća profesionalno snimanje videospotova. Koliko vam znači taj vizualni način prezentacije benda? Imate li već ideje za buduće spotove vaših pjesama?

Naravno da imamo, raspravljali smo o tome. Nismo došli do nikakvih konkretnih ideja, ali prilično smo sigurni da se u spotovima nećemo oslanjati na „nas trojica sviramo“ motiv. Spotovi su krasna prilika da se, uz pomoć brojnih prijatelja iz te branše, izrazimo i kroz vizualnu komponentu. Naš Davor je također vrlo nadaren za to, pogledajte spot za pjesmu „Dan po dan“ grupe Cherkezi United u kojoj su on i Nino svirali prije nego što sam ih odvukao u dno. Sve je to on sam snimio i montirao na amaterskoj opremi, ali meni osobno to je fantastičan spot. Zato vjerujem da će i ostali koji nas čekaju biti nekako u tom duhu… Ili neće, teško je predvidjeti kamo će nas sve to odnijeti. Uglavnom, bit će zanimljivo.

Primjećujem da vas često pitaju za mišljenje o stanju hrvatske glazbene scene. Mene zanima s kojim ste glazbenicima i sastavima bliski u prijateljskom smislu, a za koje smatrate da imaju stvaralačku viziju najbližu vašoj?

Uh, kad bih sad krenuo nabrajati koga sve poznajemo i slagati popis svih prijatelja s domaće scene, to bi potrajalo. A i ne bih bio miran jer bi stalno mislio o tome koga sam zaboravio spomenuti. Kako sam već rekao, svi smo već preko 20 godina na sceni i kroz to vrijeme upoznali smo mnoge ljude, od najopskurnijih DIY underground umjetnika do mainstream zvijezda.

Za kraj nam otkrijte vaše 'guilty pleasures' u glazbi, nešto za što nitko ne bi pogodio da slušate!

Dosta pozorno pratim domaću i regionalnu hip-hop scenu.