Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

inm

U ponedjeljak počinje dvanaesto izdanje INmusic festivala. Teslin toranj već sjaji punim sjajem, bine se grade, priprema se prostor koji će primiti rekordni broj posjetitelja. Festival je službeno rasprodan, a kako teku pripreme upitali smo samog direktora festivala, Zorana Marića.

 

Kako teku pripreme za dvanaesti INmusic festival?
Odlično! Ove godine "preselili" smo na Jarun još ranije nego prethodnih godina i sve teče u najboljem redu. Većina glavne festivalske infrastrukture postavljena je već početkom lipnja. Trenutno postavljamo razne dodatne sadržaje u kojima posjetitelji mogu uživati tijekom tri dana INmusic festivala. I Teslin toranj ponovo je zasvijetlio :) Do INmusica #12 dijeli nas još nekoliko dana, a uskoro očekujemo i prve kampere koji će svoj party i dobru zabavu započeti već za vikend. Iznimno smo sretni i ponosni što su festivalske ulaznice u pretprodaji već rasprodane! To je prvi puta u povijesti održavanja INmusica i svakako potvrđuje kulturnu i turističku važnost INmusic za Hrvatsku, ali i sve veću pozicioniranost i prepoznatljivost INmusica među najvećim europskim pa i svjetskim festivalima.

Koji su najveći organizacijski izazovi s kojima ste se ove godine susreli?
Svakako nije lako organizirati ovako veliki događaj i to 12 godina s konstantnim ulaganjem u rast kvalitete. Sveobuhvatno je to vrlo zahtjevan i rizičan posao, kao i organizacija pojedinačnih koncerata. Ove godine smo bukirali Kings of Leon, zbog čega je nužno morala porasti i cijena ulaznice što je, obzirom na trenutno stanje u državi, bilo prilično rizično. Da je publika odlučila kako im je to preskupo, sigurno ne bismo preživjeli. Srećom, posjetitelji prepoznaju kvalitetu programa i kvalitetnu autorsku glazbu te je svakome potrebno malo zabave i opuštanja, a INmusic festival pravo je mjesto za to. Iako je prvi bio rasprodan dan kada nastupaju Kings of Leon, veseli nas da velika većina publike preferira uživati u cjelokupnom festivalskom ugođaju te stoga kupuju trodnevne festivalske ulaznice.
I kad je sve na najvećem organizacijskom nivou, sve dok festival nije gotov, publika sretna te se ugasi zadnji reflektor, ne možemo biti potpuno sigurni u uspješnost festivala.
Već niz godina velik je izazov i osigurati veću potporu lokalnih i državnih vlasti, budući da nas svako novo veće ulaganje dovodi do hoda po rubu. No navikli smo pružati samo najbolje i, ponajviše zbog vjerne publike, tako planiramo i nastaviti.

zoran

Koji bend ove godine ima najčudnije zahtjeve?
Svi očekuju kako izvođači imaju čudne ili čak bizarne zahtjeve, no istina je kako su izvođači prvenstveno profesionalci, kako na pozornici, tako i u backstageu te da imaju prilično standardne zahtjeve. Nadam se da vas ovaj odgovor nije malo razočarao :) Naravno da se nađe i čudnijih zahtjeva (ponekad i jako čudnih). Najčešće su "najteži" zahtjevi za ispuniti kada netko traži točno određenu marku proizvoda koji se ne može nabaviti u Hrvatskoj. Maksimalno pokušamo izaći u susret, ali i izvođači su puni razumijevanja.

Čijem se nastupu najviše radujete?
I mene su jako zainteresirali Kings of Leon, kako iz osobnih, tako i profesionalnih razloga. Zanima me vidjeti nastup izvođača koji je, uz prošlogodišnji nastup sjajnih Florence + The Machine, izazvao najveći interes publike u povijesti održavanja INmusic festivala. Osobno iznimno cijenim world music glazbenike te ću svakako nastojati pogledati Orchestra Baobab. Nastojim biti otvoren za razne glazbene izričaje, a na ovogodišnjoj listi favorita su mi i Arcade Fire, Alt-J, Kasabian, Public Service Broadcasting i Darko Rundek.