Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Steve Vai

Velikog gitarista Stevea Vaia ne treba posebno predstavljati. Iza njega je zavidna karijera, a njegov utjecaj na glazbenike mlađe generacije je neupitan. Ususret izlasku novog (starog) albuma "Modern Primitive", ekskluzivno za SoundGuardian portal otkrio je što misli o glazbi nastaloj na samoj početku samostalne karijere, ali i kako doživljava suradnike koji su ga pratili kroz godine karijere.

 

Kako biste svojim riječima opisali album "Modern Primitive"?
To je eksplozija slobode. Stvoren je bez ikakovih očekivanja, bez razmišljanja o uspjehu. To je strast da prikažem glazbene ideje koje se nalaze u meni. Album je melodičan, zaigran, vjerojatno malo po strani od standarda pop kulture.

Budući da je većina glazbe napravljena osamdesetih, što Vam prolazi kroz glavu kada ga danas preslušavate?
Sretan sam što sam ga dovršio. Virtualno je sva glazba napisana ranih osamdesetih i nekoliko pjesama je tada započelo s procesom snimanja, no tek sam krajem prošle godine dovršio. Mnogo je toga snimljeno ispočetka. Ljudi u tinejdžerskim godinama i ranim dvadesetima počinju željeti samostalnost i mogu prepoznati vlastite kreativne misli. Tu se nalazi neustrašivost koja je bila vidljiva u mnogim mojim postupcima iz tog razdoblja. Vidim sebe kao mlađeg muškarca kada sam snimao taj album. Sretan sam što se još uvijek tako osjećam.

Budući da je "Modern Primitive" napravljen bez ikakvih očekivanja od budućih reakcija, kakva očekivanja imate danas kada radite na novoj glazbi?
Dobro pitanje. Imam očekivanja u sadašnjosti, što bi značilo da se radujem stvaranju nove glazbe i projekata na kojima radim. Naučio sam da treba biti oprezan kada se u glavi počnu stvarati scenariji o uspjehu, kao što je hit singl ili prodaja milijuna albuma. Lako je početi zamišljati takve stvari, ponekad se one mogu ostvariti, ali nije to bit svega. Najbolji je osjećaj ispunjenosti kada iskoristiš sav svoj kreativni potencijal. Lakše mi je kada se ne nadam i pustim da idu stvari svojim tijekom. Tada sve ispadne dobro, jer je to dovoljno. Kada se nadam i uključim veliki ego u cijelu priču, uvijek je nedovoljno novca, slave i uspjeha da bi se ego zadovoljio. Ne sumnjam u budućnost jer ne razmišljam tako. Koncentriran sam na sadašnjost i uživam u procesu. Tako na vlastiti način kreiraš budućnost, onakvu kakvu je trenutno osjećaš.

Steve Vai 2

Surađivali ste s mnogim glazbenicima. S kim Vam je bilo najljepše surađivati? Možete li se prisjetiti neke anegdote?
Pri sam bend osnovao s mlađom sestrom Lillian. Ona je svirala gitaru, a ja sam svirao bongo. Imao sam samo šest godina, a ona je imala tri. Odlično smo surađivali i sjećam se koliko smo svaki put bili uzbuđeni kada smo počeli lupati po stvarima. Također sam uživao radeći pjesmu s Aimie Mann, "No More Amsterdam". Sretan sam što sam mogao surađivati s toliko dobrih glazbenika. Moja najdraža "aktualnija" suradnja je s Devinom Townsendom.

Mnogim ste mladim glazbenicima veliki uzor? Koji biste im savjet dali?
Pronađite ono što najviše volite u glazbi i bacite se u to bez ikakvih isprika ili očekivanja da će nešto napraviti umjesto vas. Cijenite sve što radite i ljude s kojima radite. Svaki, pa čak i mali, uspjeh tretirajte kao veliku pobjedu.

Kako se pripremate za koncert? Pročitala sam da puno meditirate, kako vam meditacija pomaže u svakodnevnom životu?
Pripreme za koncert su jednostavne. Sat i pol prije koncerta počinjem se zagrijavati. Nakon sat vremena, oblačim se i zezam s ekipom. Prije nego što stanemo na binu, okupimo se i netko održi motivacijski govor. Te su riječi većinom povezane sa zahvalnošću.
Meditacija je najvažnija stvar koju možemo napraviti ako želimo pronaći sami sebe. To je proces smirenja uma i ulaska u stanje bez misli. To stanje prelazi um i pomaže nam da dođemo u stanje svijesti pomoću kojeg možemo evolucijski krenuti naprijed. U meditativnom stanju ništa ne kritiziraš, nemaš nikakve predrasude, nemaš misli, samo si svjestan.
Možda najveće stanje meditacije jest svijest o svjesnosti stanja. Tada si povezan sa svojom pravom inteligencijom i možeš vidjeti istinu. Shvatiš istinu bez vjere ili mišljenja o njoj. Ona je takva kakva jest.
Svatko može upravo sada meditirati. Samo je potrebno usmjeriti svu pažnju na poglede prema svijetu i vidjeti koliko ti treba da ti misli uđu u um. Nakon nekoliko sekundi sve postaje jasnije. Napravi to nekoliko puta na dan i vrijeme će se produljiti. Jedino tako možemo pronaći mir u svakodnevnom životu. Naše misli stvaraju stres, a oko 90% njih su negativne i ponavljaju se. Kada se prestaneš toliko baviti negativnim mislima, počinješ se osjećati sve bolje i bolje.

Posjedujete počasni doktorat sa Sveučilišta u Berkleeju. Koliko mislite da je važno formalno glazbeno obrazovanje?
Imam počasne doktorate na Berkleeju i MI u Hollywoodu. Glazbeno obrazovanje za glazbenika je jednako važno koliko je zanimljivo biti glazbenik. Ako želiš znati teoriju, u jednom ćeš je trenutku primijeniti. Ako te to ne zanima, nećeš je primijeniti. Shvaćanje mehanike i dublje principe glazbe nije toliko važno koliko je važno da se razvije sluh. Uvijek potičem mlade glazbenike da nauče osnove glazbene teorije jer tako otkrivaju misterije čime proširuju glazbeni vokabular.

Do what though wilt, you are doing it anyway.
- Steve Vai