Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Tibor

Ususret nastupu na drugom izdanju Mic Dropa u Saxu prilikom kojeg će promovirati svoj novi album „Pacino 2“ popričali smo s Tiborom. Uvijek zanimljiv kao sugovornik, rekao nam je  ponešto o battle karijeri, čime se još bavi kad nije MC, suradnji s Flowdeepom  i naravno o samom albumu.

 

Mnogi te smatraju najboljim MC-jem u Hrvatskoj kad su u pitanju battleovi.  Je li ti veći gušt i/ili adrenalin kad si u battleu ili kad imaš nastup na koncertu?
Tibor: Mislim da je to neka stvar momenta i situacije, adrenalin je veći na betlovima, ali uglavnom mi je veći gušt nastupat na koncertu kad ne moram brinut kaj ću sljedeće izgovorit. U betlovima je uvijek ta neka neugodna napetost u zraku i već neko vrijeme imam osjećaj da sam odradio svoj 8mile dio života i da mi je draže stvarati muziku i opupteno ju izvoditi nego stalno betlat likove i konstantno se brinut dal ću „choukat“  možda baš u sljedećoj lajni. Tako da sve više razmišljam da bih trebao  umiroviti betl karijeru dok sam još kao neporažen i posvetiti se stvaranju više.

Battleovi znaju obilovati dosta sočnim uvredama koje bi u bilo kojem drugom kontekstu vjerojatno završile tučnjavom. Kako uspijete „iskulirati“ to da nakon battlea ne poželiš nekoga razbiti ili osvetiti se ako netko baš ode predaleko?
Tibor: Pa uglavnom su pare od nagrade za prvo mjesto razlog zašto se ekipa ne potuče brijem. Ako izgubiš živce em ćeš se osramotit pred ljudima ako ti zašteka rep, em ćeš izgubit šansu za pobjedu ako streseš lika tak da jednostavno moraš ostat skoncentriran s glavom u igri i sjetit se da je to igra u kojoj svi sami za sebe stvaramo i održavamo pravila. Nije betl izmislila neka viša instanca nit nam je ta igra dana nego su ljudi i ulice sami od sebe pokrenuli svijet betl repa baš u kontri tom svom nasilju. Tako da je to samoodrživ balans. Evo ti primjer, na turniru u Mastersu na kojem sam bio je jedino pravilo bilo da nema pravila, znači da je netko htio mogao je potegnuti nekoga, ali i dalje se to nije dogodilo, jer to za sobom povlači još 10 komplikacija koje nitko ne želi, u najboljem slučaju, izgubit ćeš betl, u najgorem slučaju izgubit ćeš betl plus dobit po tamburi.

MicDrop2

Kako to da nemaš nadimak? Neki tvoji kolege sa scene imaju više nadimaka nego pjesama, hehe.
Tibor: Da, ja nemam nadimak, jednostavno nisam ga nikad ni smislio jer sam počeo se bavit time ovako na kvartu i preko interneta. Nisam smatrao to ozbiljnim na početku pa svaki put kad smo snimali trake to bi ti bilo ono: Tibor, Marco, Luka... I na kraju kako je to postalo nešto, bilo mi je glupo smislit novi nadimak, a ni ne znam ni šta bi ni kako bi, tako da eto, svi znaju tko sam jebiga.

Vjerojatno mnogi ne znaju, ali baviš se i snimanjem spotova. Koliko ti to iskustvo s druge strane kamere pomaže u vlastitom izričaju?
Tibor: Puno, osam godina mi je rep bio samo zvučni izričaj, a pratim i gledam rep spotove odkad sam lima, pa pošto nijedan reper kod nas nije „samo reper“, nego svi rade još nešto sa strane npr. bitove, spotove ili organizacije, zainteresirao sam se za tu kameru i počeo polako s time prije koju godinu, ustvari najviše me nabrijo Roc Marciano kad je u intervjuu rekao da si sve živo sam radi, od bitova do spotova, a pošto sam u ovome već fakat dugo s vremenom skužiš da je preteško ovisit o drugim ljudima u repu i da što više toga moraš sam napraviti, tako da si sad ja i flowdeep praktički sve sami radimo od audia do vizuala, a za album planiram što više spotova pucat dok god me ideje i inspiracije ne prestanu šljakat.

Zašto Pacino? Ima li neka tajna veza između vas dvojice?
Tibor: Pa ustvari vjerovo il ne, osim tog da mi je jako drag glumac, nema nikakva. Sve je počelo s mjesecima u kojima smo se ja i Flow prije 3-4 godine dopisivali i pokušavali definirati zvuk koji želimo pa su se razgovori i konstantno linkanje muzike sveli na to da želimo album u atmosferi Pacinovog filma, znači jugo semplovi, ali da svaki zvuči ko da bi se instrumental bez drumova komotno mogo smjestit u npr. scenu u Kumu. Bar je tak nekak ideja izgledala tada, otad smo ju razvili još 3x detaljnije i znamo točno šta želimo s cijelom trilogijom napravit, ali ukratko objašnjeno; Pacino je tu samo kao narator i zbog zvuka i skitova na albumu, nisam nigdje rekao da sam JA „mladi Pacino“ il kaj već, to je ekipa stvorila sama od sebe kroz neki prc valjda.. ili zbog tog što su danas svi „mladi“ „young“ ili „yung“ nešto.  Osobno nisam fan young-ova i lil-ova.

Je li ti draži Pacino 1 ili Pacino 2 i zašto?
Tibor: Haha, debut album ili sophomore album veliš. Evo ne znam iskreno obično kipa kaže da im je to kao da između djece biraju, meni nije, ali i dalje se ne mogu odlučit. Prvi album će mi uvijek ostat prvi album jer sam izašao sa stilom koji sam tražio i definirao godinama kroz svakakve pokušaje nečega, inspiracija i euforija su i meni i Flowu bili na maximumu i oboje smo zadovoljni i dalje svakom trakom, makar na drugom albumu nismo bili ništa manje nabrijani, može se i reć da smo ga odradili sigurnije i opuštenije, a sad, jel to dobro ili loše, vidjet ćemo. Meni je drugi album i tehnički i lirički i produkcijski i vizualno malo zaokruženiji od prvog, plus imamo prvi album kao nešto iz čega smo se  hranili za inspiraciju za materiju za drugi album. Dosta su povezani i Pacino 2 je ustvari direktni nastavak na Pacina i lirički i produkcijski. Prvi album je možda mrvu opušteniji i lakši tekstualno, dok sam primjetio da drugi malo više obiluje težim temama valjda kao rezultat svega šta sam prošao u tom razmaku od 2 godine.

Što možemo očekivati od tvog nastupa u Saxu? Spremaš li neka iznenađenja?
Tibor: Pa ja osobno ne spremam nikakva iznenađenja osim gostiju i činjenice da se neću nalit prije nastupa, ali pošto je jedan od gostiju neponovljivi Gulja M, a DJ vječni Rafaello Intimo, mislim da ekipa može očekivat neočekivano, tak da vidimo se u Saxu u subotu!

Nema druge nego u subotu pohoditi Sax gdje će osim Tibora nastupiti i Smoke Mardeljano, a večer će dodatno začiniti BeroZmay i DJ Sense koji će peglati boom bap klasike do kasno u noć.
Fb event: https://www.facebook.com/events/1931653657069728/