A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Mamas & the Papas
Žanr Folk rock
Grad Los Angeles
Država California, SAD
Aktivan od 1965. - 1968., 1971., jedan nastup 1998.
Tags The Mamas & the Papas

Bookmark

The Mamas & the Papas je ime poznatog američkog folk i pop sastava, osobito popularnog krajem 1960-ih po svom velikom hitu koji se vrti i danas California Dreamin’.

Spiritus movens ovog pjevačkog sastava bio je pjevač John Phillips koji je svoju svoju glazbenu karijeru započeo u sastavu Smoothie sa Scott McKenziem (autorom Hippie himne San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair), oni su potom osnovali sastav The Journeymen. Kanađanin Denny Doherty i njegova prijateljica Cass Elliot, drugo dvoje članova budućeg sastava The Mamas & the Papas, također su imali glazbeno iskustvo - bili su članovi sastava Mugwumps. John Phillips, i njegova supruga Michelle susreli su 1964. u Los Angelesu pjevački par Denny Dohertya i Cass Elliot. Svi četvoro otputovali su na Karibe da se bolje upoznaju, nakon povratka odlučili su se udružiti, te su potpisali ugovor s izdavačkom kućom Dunhill Records 1965. godine.

Već njihova prva pjesma California Dreamin’ prodana je u preko milijun primjeraka, potom su uslijedili hitovi; Monday, Monday, Go Where You Wanna Go und Dedicated to the One I Love. Već njihov prvi hit jasno je odredio svjetonazor i stil sastava. Pjesmu su napisali John i Michelle Phillips 1963., kad su živjeli u New Yorku, tekst je bio odraz Michelline čežnje za rodnom sunčanom Kalifornijom. To je inače bilo doba kad se počela rađati Hippie pokret, a pjesma California Dreamin’ kao da je bila sve što je pokret htio napraviti- otići negdje gdje je toplo i dobro se zabavljati. Lijepo usklađeni muško ženski glasovi, uz pratnju gitara bili su recept za planetarni uspjeh sastava. Njihove pjesme bile su kombinacija folka i pop s lirskim tekstovima. Mamas & the Papas bili su gotovo zaštitni znak djece cvijeća - oni su čak i živjeli na takav način te postali uzor mnogim mladim ljudima po Americi i širom svijeta (živjeli su zajedno u nekoj vrsti komune).

No kad je John Phillips saznao da ga žena vara s Dennym Dohertyem, jednostavno ih je oboje u lipnju 1966. istjerao iz sastava, te angažirao Jill Gibson na njeno mjesto. No već krajem kolovoza, ni tri mjeseca kasnije, Phillips je vratio svoju nevjernu ženu Michelle natrag u sastav, a Gibson je otpuštena uz otpremninu.

Sastav se okupio 1967. na Monterey Pop Festivalu na inicijativu John Phillipsa, koji je bio i organizator festivala i snimili su film Monterey Pop.

John i Michelle Phillips razveli su se 1968., i to je bio kraj sastava Mamas and Papas. Nakon što su relativno neuspješno pokušali napraviti vlastite solo karijere, ponovno su se okupili 1971., i snimili svoj posljednji album - People Like Us, koji je prošao nezapaženo. Simpatična debeljuca Cass Elliot je umrla od srčanog udara 1974. i to je značio definitivni kraj Mamas and Papas.

U 1982., John Phillips i Denny Doherty, osnovali su novu grupu pod vrlo sličnim nazivom The Mamas and the Papas, uz njih dvojicu članovi ovog kvarteta bili su Phillipsova kći Mackenzie Phillips i Elaine Spanky McFarlane. Ali se sastav ubrzo raspao jer nisu imali nikakva uspjeha.

1998. The Mamas & the Papas postali su članovi kuće slavnih Rock and Roll Hall of Fame.

John Phillips umro je od srčanog udara 2001., a ubrzo nakon njega i Denny Doherty 2007., tako da je Michelle Phillips, jedini živući član sastava.

preuzeto s: hr.wikipedia.org

Albumi (1)
Songs (12)
Albumi Albumi
If You Can Believe Your Eyes And Ears
The Mamas & the Papas
Songs 12 Comments 0
5 out of 55 out of 55 out of 55 out of 55 out of 5 / 0 out of 50 out of 50 out of 50 out of 50 out of 5 Dodano 30 Listopad 2014
Released 1966
Format Albumi
Vrsta / Folk-pop / Folk-rock / Psychedelic Pop / Sunshine Pop / AM Pop / Psychedelic/Garage
Length 33:42
Br. diskova 1
Etiketa Dunhill
Žanr Pop-Rock
Price 0.00 €
Kat. br. DS-50006

Hits 2247

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima