Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Side Pony


Bookmark

Data

Released Veljača 2016
Format Albumi
Vrsta Alternative/Indie Rock / Adult Alternative Pop/Rock / Retro-Soul
Dodano Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017
Žanr Pop-Rock
Length 40:20
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2016
Država Europa
Etiketa Nonesuch
Catalog Number 7559-79489-6
Edition details objavljeno: 19.2.2016.; produkcija: Dave Cobb; snimano: 2016. - Sound Emporium, Nashville (TN)
Tags Nonesuch Dave Cobb Lake Street Dive

Review

Čisteći zaostatke iz prošle, 2016. godine, bila bi prava nepravda i teški propust ne osvrnuti se i na "Side Pony", trijumfalni peti album bostonskog kvarteta Lake Street Dive, grupe koja je ispotiha sustavno snažila i bogatila svoj glazbeni entuzijazam inkorporiran u svevremenskom zvuku skromnih, ali redom sjajnih albuma. Prstohvat R&B-ja, mjerica soula, žličica funka, pinkica disca, laka doza ranoga rocka, kap swingom obogaćenog jazza, sve u loncu od nehrđajućeg popa, a pod pokroviteljstvom Motowna i Muscle Schoalsa i uz konzultacije kuharica s potpisima od Dusty Springfield do Amy Winehouse – tako bi otprilike glasio, bar moj osobno, opis kužine kojom lakim koracima plešu Rachael Price i društvo iz Bostona. A u "Side Pony" kao da su zasjali konačno punim sjajem…

Počeli su prije desetak godina, prebirući po glazbenim škrinjama u potrazi za finim, naftalinskim, ali i slobodnim, iznad svega eklektičnim notama. Rachael Price kao glavni vokal, Mike Olson na gitari, Bridget Kearney na basu i Mike Calabrese na bubnjevima (svi, uz navedeno, još na bar kojem instrumentu i po potrebi za mikrofonom) izdali su dva danas teško nabavljiva albuma u vlastitoj nakladi ("In This Episode" iz 2006. i "Promises Promises" iz 2007.), da bi potom konačno potpisali za Signature Sounds, etiketu specijaliziranu za americanu i suvremeni folk. Prvijenac za tu etiketu, jednostavno nazvan "Lake Street Dive" bio je zgoditak na leđima kojeg je bend mogao nastaviti zacrtanim stazama i uskoro realizirati EP "Fun Machine" te još jedan sjajan album, "Bad Self Portraits" iz 2014. "Side Pony", prvi na etiketi Nonesuch Records, izlazi kao proizvod već posve formiranog, uigranog, ali i jednako zaigranog, entuzijazmom nošenog benda.

Sniman u Nashvilleu pod producentskom palicom Davea Cobba, album je to što hvata živu svirku i energiju Lake Street Dive kao snažnog kolektiva vrsnih glazbenika. Ubrzavajući polako ali sigurno, do prvih vatrometa dolazimo nakon obećavajućeg uvodnog dvojca, soulom obojene "Godawful Things" i gospelom s daškom bluesa križane "Close to Me", kada veselo društvance rastura funkom inficiranom "Call Off Your Dogs". Od te točke jedva da ima slabih trenutaka, a na vama je da birate koji vam ugođaj ili referenca više paše. Je li to više disco ("Can't Stop") ili možda blues ("I Don't Care About You"), svejedno je, jer Lake Street Dive su svugdje doma. Volite drmati i tapkati ("Spectacular Failure", "Side Pony") ili predati se da vas melodija vodi ("So Long", "How Good It Feels"), opet ima za svakoga zrnce ili dva malog savršenstva. Ono što je najbitnije i što od albuma čini odličnu zbirku jest kohezivnost svega navedenog, sposobnost da sve u svakom trenutku zvuči kako spada i da u paketu djeluje skladno i... zabavno.

Poput glazbenog retrovizora, "Side Pony" čini se istovremeno kao savršeno balansirana kompilacija ili emisija s kakve radio-postaje i kao sjajan, pametan i zabavan album. Retro? O, da, taj će vam izraz zasigurno salijetati misli, ali na najljepši mogući način. A što ga više slušate, to će vam "Side Pony" biti sve bliskiji, i vremenski i emocionalno. Vjerujte mi, Lake Street Dive jedan su od najzanimljivijih pop-bendova današnjice.

Toni Matošin

Hits 2179
Lake Street Dive Albumi Kronologija Free Yourself Up » Free Yourself Up

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere