A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Prisoner


Bookmark

Data

Released Veljača 2017
Format Albumi
Vrsta Americana / Alternative/Indie Rock / Adult Alternative Pop/Rock / Alt-Country / Alternative Country-Rock
Dodano Četvrtak, 23 Veljača 2017
Žanr Rock
Length 42:52
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2017
Država Europa
Etiketa Pax Americana Record Company / Blue Note
Catalog Number PAX-AM 058 / 00602557134551
Edition details objavljeno: 17.2.2017.; producent: Ryan Adams; snimano: 2016.
Tags Blue Note Ryan Adams Pax-Am

Review

Nemojmo upasti u zamku s pričom o još jednom albumu inspiriranim raspadom ljubavne veze, iako "Prisoner" to u biti jest. Da, razvod Ryana Adamsa i Mandy Moore jest aorta koja raznosi krv kroz cijeli krvotok njegova službeno šesnaestog albuma (teško je to točno izbrojati, sve ovisno o kriterijima kojima se pritom služite), ali sam Ryan nije htio tek prosuti tugu po svima nama, još manje pozerski se zavaljati u svojoj malinkoniji – i to je najveći uspjeh ovoga albuma! S druge strane, da ne bih odmah zapalio priču, u pitanju je tek još jedan album Ryana Adamsa…

U mnogim slučajevima, ta sintagma ne bi mirisala na dobro, štoviše, obično se veže za ustajalost ili neobjašnjivu samodopadnost. Kad je o ovom velikom, radišnom suvremenom američkom trubaduru riječ, još jedan tipično njegov album, iako sadrži kamence spomenutih ustajalosti i samodopadnosti, donosi i provjereno dobar materijal, dijalogu otvorene pjesme umočene u tradiciju američke glazbe prošloga stoljeća, a začinjene sposobnim autorskim začinima i finesama. Takav je bio čak i prošli mu uradak, prerada albuma nikog drugog doli američke pop-sweetheart i donedavne country-princeze Taylor Swift, "1989", a o prijašnjim albumima da i ne govorimo. Otkako je pak hiperaktivnu fazu nakon raspuštanja kultnih Whiskeytown okončao otprilike sa sjajnim "Cardinology" (deset albuma u devet godina, uz dodatne EP-jeve i projekte) te osjetno usporio tempo, Ryan Adams djeluje još opuštenije i možda čak još staromodnije, ali u najljepšem smislu te riječi.

Poput eponimnog albuma iz 2014., "Prisoner" se vrlo samouvjereno i ugodno valja u zvuku osamdesetih, možda čak uvaljan dublje u to prevrtljivo desetljeće. Odmah će vas na otvaranju "Do You Still Love Me" prije podsjetiti na bilo kojeg ejtiz hard rock redikula nego vam nametnuti tu break-up priču što se provlači albumom. I tako će se priča i nastaviti, isporučujući jednu za drugom pjesme prešarane svježom dozom patine i prepoznatljivim rukopisom autora nekih od nezaobilaznih američkih albuma s ove strane milenijske crte. Zamirisat će sve to vrlo jasno na Springsteena, osobito u "Haunted House" i "Outbound Train", i to baš na tu eru osamdesetih, na niti koje povezuju "Born in the USA" i "Tunnel of Love", ali očito je da Adams prije svega odaje počast AOR produkciji, i to bez ironije ili zlobe. "Anything I Say to You" to će vam zorno pokazati a da pritom ne ostavi nijedan upitnik.

Iako pjesme obiluju za ljubavni brodolom tipičnim stihovima, ugođaj albuma nadilazi te tuge, osjetno više od, primjerice, Adamsovog solo debija, remek-djela "Heartbreaker". Pjesme na "Prisoner" su iznad svega tople, pa tek onda tužne; one jesu sjetne, ali su poput raširenih ruku; introspektivne su, ali i okrenute prema van, otvorene za tuđa iskustva. Eto zašto je ovo još jedan album Ryana Adamsa u najboljem svjetlu te etikete. Naravno, nedovoljno za one koji su i dosad čeprkali po ovom opusu samo u potrazi za istaknutijim draguljima. Svima nama koji smo voljeli i "Gold" i "Cardinology", i "Cold Roses" i "Easy Tiger", i "Ashes & Fire" i "Jacksonville City Lights", pa i "Ryan Adams" i "1989", ovo je poznato tlo, ne posve predvidljivo, ali pouzdano da kroz njega prošećemo i zatvorenih očiju. Ako ste starili zajedno s Ryanom, to će vam biti još jasnije i bliskije.

Toni Matošin

Hits 2446
1989 « 1989 Ryan Adams Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima