Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2016
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Alternative metal / Math Rock / Alternative/Indie Rock / Experimental Electronic
Dodano Srijeda, 15 Veljača 2017
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2016
Država Europa
Etiketa Party Smasher Inc.
Catalog Number PSI005CD
Edition details objavljeno: 14. 10. 2016.; produkcija: Steve Evetts; snimano: 2015.-2016. - Vudu Studios, Port Jefferson, NY, SAD; Party Smasher Studios, SAD
Tags The Dillinger Escape Plan Party Smasher Inc. Steve Evetts

Review

Disocijacija je psihološko stanje koje se može manifestirati u rasponu od blagog oblika otuđenosti od svoje okoline, pa sve do ozbiljnih pojava izdvojenosti od bilo kakvih psihičkih i fizičkih doživljaja stvarnosti. Disocijacija se u svojim blažim oblicima smatra obrambenim mehanizmom kojim osoba pokušava ublažiti i umanjiti svoju izloženost svakodnevnom stresu. Upravo je stres ono s čime su se fanovi Dillinger Escape Plana morali suočiti nakon što je grupa objavila da prestaje s radom i nikad više neće snimati i nastupati u formi Dillinger Escape Plana.

Početne su nedoumice oko toga je li riječ samo o dužoj pauzi ili stvarnom kraju raščistili sami članovi grupe Ben Weinman i Greg Puciato, objavivši u intervjuima da je u pitanju definitivni kraj grupe i da žele otići dok su na vrhu. Ipak, prije konačnog razlaza, grupa je odlučila snimiti posljednji album i potom ga promovirati na turneji kroz cijelu 2017. na kojoj će posjetiti i Zagreb (koncert zbog prometne nesreće u Poljskoj ipak nije održan - vidi biografiju benda za više informacija, op.ur.). Činjenica da je kraj blizu nije ublažila i promijenila ranije postavljene visoke standarde pri stvaranju glazbe i beskompromisnim nastupima. U skladu s tim “Dissociation” se pokazuje kao prikladan labuđi pjev grupe već od prve pjesme na albumu.

Najavni singl “Limerent Death” otvara album intenzitetom koji od prve note prijeti integritetu vaših zvučnika. U najboljoj potvrdi Heisenbergova načela neodređenosti, na albumu se nikada ne može istodobno utvrditi položaj i brzina kojom se glazba kreće kroz prostor. Za svaki trenutak reda, postoji deset trenutaka kaosa gdje se album ponaša kao sustav u stanju kvantne fluktuacije. Količina se energije nikada ne gubi u kretanju pjesama iz jedne točke u drugu i snaga koja bi drugdje bila naznačena tek kao mogućnost, u glazbi Dillinger Escape Plana prelazi u zbiljnost. Jedina konstanta jest iščekivanje što će nas dočekati novoga u pojedinoj pjesmi. Pjesme su uvijek apstraktne, poput sjena koje plešu na rubu ili oluje koja prolazi iznad nas, bez vidljivog napora i slobodne u svojoj veličanstvenosti. Izdvojiti jednu ili nekoliko pjesama kao ogledne primjerke samo bi umanjilo efekt koje one imaju na slušatelja. Za kraj albuma ostavljeno je posljednje spuštanje zavjese i naslovna pjesma koja u konačnoj disocijaciji grupe od sebe same ostavlja najdublji emotivni trag na slušatelja i u hipnotičkom elektroničkom ritmu podvlači crtu pod jednu dugotrajnu vezu koja nema budućnosti. Završna linija teksta koju ćemo dobiti od Dillinger Escape Plana i koju Puciato prenosi u izljevu emocija koji se rijetko čuje jest: “Finding a way to die alone”.

Ovo je kraj glazbene avanture koja traje već 20 godina u kojoj je Dillinger Escape Plan pomaknuo granice onoga što se očekuje od njih kao glazbenika, ali i onoga što publika može očekivati od glazbe koju sluša i njezine prezentacije na pozornici. Nepredvidljivi i divlji nastupi donijeli su im dodatnu slavu, ali ona je uvijek najprije bila zaslužena glazbom koju je grupa stvorila svojim neupitnim talentom. Mi se možemo nadati da ovi divlji ljudi koji su uhvatili i opjevali sunce u letu, neće otići tiho u tu nježnu noć.

Boris Čičovački

Hits 378

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42