A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2016
Format Albumi
Vrsta Art Rock / Alternative/Indie Rock
Dodano Petak, 13 Siječanj 2017
Žanr Pop-Rock
Length 2:34:50
Broj diskova 3
Edition date Studeni 2016
Država Europa
Etiketa Fish People
Catalog Number 0190295920173
Edition details objavljeno: 25.11.2016.; producentica: Kate Bush; snimano:
Tags Kate Bush Fish People

Review

Jedno od obilježja demona definiranog kao rafiniranog genija, njegova je uloga umjetnikovog tajnog savjetnika koji na umjetnika djeluje više po iznenadnim intuicijama nego rasuđivanjem. On na umjetnika prenosi prosvjetljenje veće od uobičajenih normi, koje omogućuju dublje i sigurnije sagledavanje života i njegovih situacija. Nadalje, demon je direktni potomak anđela – zajedno tvore svojevrsni crno bijeli svijet.

Kada se dogodi da se najfiniji fizički atributi jednog anđela (stas i glas) spoje sa lucidnim glazbenim vizijama jednog demona onda taj nesvakidašnje sretan spoj uvijek ima ime i prezime. U našem slučaju taj specifičan amalgam zove se Kate Bush. Sve najbolje od jedne i druge strane pokupila je jedna od najutjecajnijih i najviše respektiranih britanskih glazbenica u posljednjih 40 godina koja je u suvremenu glazbenu tapiseriju istančanim i rafiniranim nitima istkala pravo blještavilo svojih osebujnih, neponovljivih i nadasve zanimljivih versa i nota.

Glazbenica koja je svojim kompleksnim i neortodoksnim idejama, a opet s jasno definiranim melodijskim linijama, predivnim vokalnim registrima i prekrasnim aranžmanima utisnula nezaobilazan pečat u britansku, pa indirektno i u svjetsku progresivno – alternativnu – art glazbenu scenu. Ona je čvrsti dokaz da je umjetnikova fantazija u stvari realnost ljepša od obične realnosti. U nemilosrdnu poker igru zvan rock ušla je sa nepročitanim kartama koje su u startu imale obilježje aduta. Uostalom u te karte otvoreno je zavirio, te odmah prepoznao njen potencijal (neke od kompozicija s prvog albuma „The Kick Inside“ napisala je sa samo 13 godina) i sam David Gilmoure koji ju je praktički i gurnuo među vukove. A njena glazba kao zrcalni odraz njene osobnosti kao da dolazi iz neke paralelne dimenzije, sretnim je i neobjašnjivim razlogom našla postojanu crvotočinu za ulaz u zemaljski glazbeni cirkus. Inspiraciju za osebujnu liriku nalazila je u dječjoj literaturi, ezoteriji i mistici, svakodnevnim sanjarenjima, te legendama gordog Albiona. Tako stvoren atanor prepun fizičkih, moralnih i mističnih trenutaka bez ikakvog je problema otpjevala glasom koji je imao raspon od čak 4 oktave. Prva je glazbenica koja se autorskom pjesmom popela na prvo mjesto top lista u Britaniji. Riječ je o jednoj od najboljih britanskih balada, destiliranoj romansi „Wuthering Heigst“.

Kate Bush opravdano se smatra ženskim pandanom Petera Gabriela, njen je to veliki prijatelj i kolega, s kojim je podijelila neke od nezaboravnih dueta („Dont' Give Up“). Kate i Peter nikada nisu marili za mišljenja i stavove kritike, jasno su definirali i realizirali svoje glazbene kadrove u nezaboravne sekvence. Neki su Kateino stvaralaštvo smatrali poput izgubljene karike između Laure Ashley i Laurie Anderson, iako je teško pronaći bilo koga iz glazbenog svijeta čiji bi se rad referirao na Katein, stoga je upitno mišljenje o izgubljenoj karici, prije bih rekao da je njena glazba sasvim neovisna i nužna karika u evoluciji pop/rocka.

Kada se na istom mjestu nađu umjetnica takvog kalibra, a društvo joj prave glazbenici: Jon Carin (svirao sa Floydima, Gilmourom i Watersom, a ujedno je i autor „Learning To Fly“); John Giblin (surađivao je s Gabrielom, Annie Lennox, Phil Collinsom, Simple Mindsima, Jon Andersonom i Scott Walkerom); Omar Hakim (svirao s David Bowieom, Weather Report); David Rhodes (surađivao s Peter Gabrielom), a u pitanju je živa svirka sa 22 uzastopna koncerta u Hammersmith Apollo dvorani iz 2014 - onda bi svakome trebalo biti savršeno jasno kakva glazbena poslastica nam je servirana na CD (ili točnije kazano na tri CD-a) koji su objekt naše recenzije. A dodatnu težinu i probuđenu znatiželju uvjetuje činjenica da je nakon 1979 godine to bio Katein prvi živi nastup. Snimljeni materijal izdan je 25 studenog ove godine na etiketi Fish People.

Melody Maker je za neke od 22 koncerta napisao da su to bili najveličanstveniji spektakli u svijetu rocka ikad. Kate je promijenila bezbroj kostima, na sceni su bili prisutni mađioničari, vidjela se neviđena svjetlosna igra, sa bezbroj tehnoloških inovacija poput mikrofona na njenoj glavi koji joj je omogućavao nesputano kretanje i plesanje po sceni.

Njen neortodoksan glazbeni opus, tapiserija je istkana od najrazličitijih ugođaja, nekih pastoralno - lirskih („The Morning Fog“,“ Prologue“), nekih sa izrazito teškim bojama („Hello Earth“ sa elementima koralnog pjevanja), nekih epskih poput „King Of The Mountain“, nekih veselih („Joanni“, „Running Up That Hill“), nekih neočekivanih („Sunset“).

Njen glas ni nakon stanke duge 35 godina nije izgubio na dinamičnosti, volumenu, koloritu i kvaliteti, još uvijek je apsolutno prepoznatljiv iz prvih taktova. O samoj svirci ne treba trošiti nimalo vremena, obzirom na izvođače sa zavidnim „pedigreom“ – gotovo je savršena.

Obzirom na set listu, očito je da je Katei pri srcu pristao njen jedini dvostruki album naziva „Aerial“ kojeg je kritika prihvatila s neskrivenim aklamacijama. Osim „Joanni“ i „King Of The Mountain“ (koja je izdana kao pilot kompozicija) na koncertima je odsviran skoro kompletan drugi CD sa udarnim već gore spomenutim „Prologue“ i „Sunset“. Za napomenuti je da je svaki od trostrukog CD-a imao koncepcijske postavke, Act one je predstavljao razne kompozicije iz prebogate karijere s akcentom na „Hounds Of Love“ i „Running Up The Hill“; Act two sadržava materijal s B strane isto tako hvaljenog albuma „Hounds Of Love“; dok na Act Three nalazimo spomenute bisere s „Aeriala“.

Za napomenuti je da je kompoziciju „Tawny Moon“ sasvim solidno otpjevao Katein sin Bertie McIntosh, potvrđujući onu staru izreku da jabuka ne pada daleko od stabla.

Kate Bush nikada nije bila rob zadanih formi, vremenskog limitiranja kompozicija, hrabro je preuzela produkcijsku kontrolu nad svojim radom za kojeg se slobodno može kazati da ni od koga nije bio oponašan, jer ruku na srce njen opus ipak nije za svačije uši ili ukus.

Možemo li ustvrditi da će svaka činjenica uvijek biti gola, pa makar je obučena i po posljednjoj modi, onda je gola činjenica da se Kate Bush, u sportskom žargonu bez ikakve dvojbe po mnogim osnovama može nazvati „special one“, što je autoritativno potvrdila ovom kompilacijom.

Đorđe Škarica

Hits 2564
50 Words For Snow « 50 Words For Snow Kate Bush Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima