A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Poslednji album


Bookmark

Data

Released Svibanj 2016
Format Albumi
Vrsta / Hip-hop / Reggae / Alternative Pop/Rock / Contemporary Reggae
Dodano Srijeda, 23 Studeni 2016
Žanr Pop-Rock
Length 33:26
Broj diskova 1
Edition date Svibanj 2016
Država Hrvatska
Etiketa Dallas Records
Catalog Number CD DALLAS 828
Edition details objavljeno: 15.5.2016.
Tags Dallas Records S.A.R.S. Lampshade Media

Review

S.A.R.S. je nedavno održao dva slavljenička koncerta u Zagrebu povodom 10 godina benda o kojima smo pisali, a mi ih i dalje slušamo bez prestanka. U svibnju su izbacili i najnoviji album koji, iako ime tako nagoviješta, ipak nije njihov posljednji u karijeri. Naime, odlučili su da za sada neće snimati nove albume u klasičnom smislu, već će svoje pjesme izdavati u obliku singlova.

Ovo je bend koji je na našim prostorima jako voljen, ako ne i omiljen, i ovdje su pronašli puno fanova. Nećemo stoga previše duljiti o svemu što nam je već poznato poput njihovih najvećih hitova (Lutka, Perspektiva, Klinka, Ti, ti,ti…), samo ćemo se podsjetiti kako im je ovo peti studijski album u desetljeću djelovanja. Album sadrži devet novih pjesama koje sve do jedne u sebi sadrže „ono nešto“ što toliko volimo slušati kada je u pitanju S.A.R.S.

Početne pjesme Pepeo i Glupost (feat. Ničim izazvan) obje su ljubavne tematike ali svaka u svom stilu. Pepeo je pomalo mračna ali romantična priča o ljubavnom brodolomu koju prate truba, gitara i jedva primjetni bubanj, dok Glupost opisuje svjetliju stranu i ima zarazan ritam. Na nju se nastavlja „zafrkantska“ Trula jabuka koja je još življa i kritizira neke ljudske karakteristike, a Use na se u suradnji s Kandžijom pjesma je tipična za ovaj bend sa svojim trubama, pomalo „folk“ zvucima (doduše u puno manjoj količini nego na prijašnjim albumima), uz klasičan pop rock zvuk i naravno dašak hip-hopa koji donosi Kandžija. Sve u svemu jedan prilično šaren i zgodan mix za preslušavanje.  Da imam počinje kao da je ispala iz najavne špice  western uratka, a onda se prelijeva u zvuk nečega što bismo mogli čuti na južnjačkim zabavama u Americi gdje svi plešu onaj ples u kariranim košuljama.

Nakon toga slijede četiri brže pjesme koje dižu atmosferu. Diploma je plesna satira koja ismijava upravo fakultetske diplome i sve povezano s njima uz zanimljivi reggae ritam. To možda i nije nešto tipično u njihovom radu ali definitivno zvuči dobro. Potom na red dolazi najzabavnija stvar na albumu – Razguliana. Ona se također bavi muško-ženskim odnosima, no ovoga puta iz kritičkog gledišta. Ima veliki potencijal postati koncertni hit benda zbog izuzetno pijevnog refrena, bunta koji pruža, a pripomažu i tipični trubači. Istok-zapad će zasigurno također biti miljenica koncertne publike. Ova pjesma spaja nešto žešći rock s elementima istočnjačkih instrumenata u pozadini i „stadionskih“ napjeva. Kraj albuma nas vraća na početni ugođaj pjesmom Tvoj čovek koja je daleko najkvalitetnija na ovom albumu. Nemoguće je odlučiti da li je bolji prekrasno iskreni ljubavni tekst ili lagana prateća glazba, ili pak spoj muškog i ženskog vokala.

Uvijek može bolje, ali ovaj je album zbilja dobar. Red tuge, red bijesa, red sreće, red koncertnog potencijala, nema čega nema. I nakon toliko godina polazi im za rukom stvoriti nešto što ne zvuči kao album radi albuma.

Karla Dobranić

Hits 2299
Mir I Ljubav - Dom Sportova, Zagreb - 25.10.2014. « Mir I Ljubav - Dom Sportova, Zagreb - 25.10.2014. S.A.R.S. Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici