A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Krš i lom


Bookmark

Data

Released Listopad 2010
Format Albumi
Vrsta / Blues rock / Garage rock / Punk rock
Dodano Četvrtak, 17 Prosinac 2015
Žanr Rock
Length 59:21
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2010
Država Serbia
Etiketa Odličan Hrčak
Catalog Number CD 016
Edition details produkcija: Sale Janković; snimano: u živo 20. i 21. 3. 2009. u Domu omladine u Beogradu
Tags Partibrejkers Odličan hrčak Sale Janković

Review

Live album jednog od najdugovječnijih i najboljih bendova sa ovih prostora Partibrejkersa, nosi naziv Krš i lom, ako ste ikada imali priliku (a prilika je hvala Bogu bilo) prisustvovati nastupu ovog benda, naziv albuma će vam biti sasvim prirodna i normalna stvar, doista Krš i lom, kao braća nerazdvojni segmenti na koncertima Caneta, Antona i ekipe.

Ovo je prvi live album benda u njegovoj dugoj povijesti postojanja još tamo od 1984. godine prošloga stoljeća, doduše postoji jedan live bootleg sa početka devedesetih Zabava još traje (1992. godina), no samo na kaseti, tako da se može reći kako je ovo prvo oficijelno live izdanje benda, kojeg su upravo live nastupi učinili ikonama rokenrola.

Krš i lom je nastao 20. i 21. ožujka 2009. godine u beogradskom Domu omladine, no zapravo sav snimljeni materijal koji se nalazi na albumu, točnije svih 14 pjesama snimljeno je 20. 3. jer članovi benda nisu bili zadovoljni sa kvalitetom snimke od 21.3., informacija za samu kvalitetu albuma nije toliko bitna, no tek da se zna.

Dakle na albumu se nalazi 14 naslova, u jednu ruku možda začuđujuće malo s obzirom na ogromni opus benda, no kvaliteta spram kvantitete se cijeni.

Koncert otvara, već standardno pjesma Noć s prvog albuma iz 1985. godine, na nju se nastavlja Ako si također s prvog albuma, i to se cijeni povratak korijenima od kojih 'brejkersi doduše nikada nisu puno odmakli no pravi punokrvni garažni rokenrol koji ove dvije stvari predstavljaju nastao je usred najezde i pomame za "novim valom" kojeg, na sreću, 'brejkersi nikada nisu zajahali.

Nakon prvog albuma slijedi skok na poslijednji studijski iz 2007. godine, Lobotomija i Ćutanje su samo dokaz da uistinu godinama bend nije izgubio na buntu, žestini i karakteru, floskula je, no Partibrejkersi su kao vino, što stariji to bolji, ovaj mini set novijih uradaka završava onaj iz 2002. godine Žurim, bend zvuči zdravo, nabrijano i odlično, to je rokenrol.

Put, Hiljadu godina legendarni prvi singl benda iz 1984. godine i Noćas u gradu s Antonovim fantastičnim sviranjem gitare, dovode krš koji se pretvara u lom sa (po mom osobnom sudu) ultimativnom rock rokačinom ovog podneblja Kreni prema meni, ti nisi Julija ja nisam Romeo noćas sam nešto gadno pojeo..., postoji li nešto besmislenije, a ujedno genijalnije od ovoga? Za mene ne.

Hipnotisana gomila ubija i one posljednje atome snage koji preostaju. Mala zamjerka na cjelokupni album je ta što se studijskom obradom malo zanemarila reakcija publike u ime kvalitete zvuka benda, većina stvari zvuči bolje nego na originalnim studijskim snimkama što je dakako pohvala za bend, no fali malo "znoja" ispred stagea, publika se čuje rijetko i na mahove što na koncertima Partibrejkersa nije uobičajeno.

Hoću da znam završava sat "tjelovježbe" i loma i uvodi nas u bluz psihodeliju zvanu Ulični hodač koja je sve ono što Cigan od Majki nikada neće biti, dvanaest minuta čistog užitka. Tu službeno završava koncert, naravno slijedi bis Ona živi na brdu pomalo začuđujući izbor za bis s obzirom na Prsten, Rođen loš, Mesečeva kći, Molitva, Sloboda ili ništa koje nisu našle mjesto na albumu, no nadajmo se da nas u budućnosti čeka još jedan barem dvostruki live album jer materijala itekako ima.

Stoj Džoni završava ovu priču o rokenrolu i o tome kakav bi rokenrol trebao biti, iskren, žestok, buntovan, pošten i uvijek do kraja, baš poput Partibrejkersa, uistinu Krš i lom.

Mihael Pinter

Hits 2178
Partibrejkers Albumi Kronologija Sirotinjsko carstvo » Sirotinjsko carstvo

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima