Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Mašina

Bookmark

Data

Released Studeni 2013
Format Albumi
Vrsta Hard rock / Garage rock
Dodano Srijeda, 21 Siječanj 2015
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2013
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Tags Malehookers Croatia Records

Review

Malehookersi su, već pomalo kultni gradski bend na čije svirke često možemo naići u jednom od zagrebačkih klubova. Old school rockeri, poznati po svojem „macho“ stavu, oformljeni su 1996. godine, a 1997. su izdali svoj prvi uradak, eponimnog naziva Malehookers. Album je dobio odlične kritike pa se od njih očekivalo jako puno u budućnosti. Već sljedeće godine izdali su drugi album imena Ruke gore, ovo je pljačka, pod okriljem Croatia Recordsa. Početkom 1999. godine, bend prestaje s radom na čitavih devet godina. Sredinom 2008. godine, frontmen i pjevač Jerry Alan Gabor ponovo okuplja bend, no ovoga puta u drugom sastavu. Sljedeće godine objavljen je i treći album Muški svijet, ovaj put pod Menartom, a snimljen u studiju Janka Mlinarića Trulog. Po meni produkcijski najboljem njihovom uratku sigurno u prilog ide i činjenica da niti jedan instrument na kojem su snimali nije bio mlađi od 1974. godišta.

Najnoviji je naziva Mašina te se, ukratko, može reći da su ostali vjerni svom zvuku. Tematski dosta sličan prijašnjim albumima, Mašina je produkcijski nešto slabija od svog prethodnika, no treba u obzir uzeti i njihovu težnju za prljavim rock'n'rollom i „tankim“ zvukom. Njime dosta vuku na neku mješavinu The Stoogesa Sex Pistolsa, koje i navode kao svoje uzore. Po meni, najveći nedostatak albuma je njegova monotonost. OsimOkvira od gredekoji ima fora westernovski riff na gitari kroz prvu polovicu stvari, ostatak pjesama je međusobno previše slično. Probao sam pustiti album na shufflete poslušati većinu stvari do refrena i stvarno mi je bilo jako teško razaznati o kojoj se pjesmi radi. Produkcijski se čini kao „copy/paste“ zvuka s jedne pjesme na sve ostale. U jednu ruku to je dobro, jer imaju neki svoj karakterističan zvuk, no prosječnom slušatelju to postaje prilično zamorno jer nema neke raznolikosti, odnosno stvari koja će presjeći monotoniju. S tekstualne straneMašinapoprilično kaska za Muškim svijetom, uz nekoliko iznimaka poput najavnog singla Romantika je kriva za sve. Dosta nepovezani i ponekad isforsirani tekstovi ili su proizašli iz nedostatka inspiracije, ili imaju dublji smisao koji ja jednostavno ne shvaćam. No, ako je u nedostatku inspiracije doista i riječ, onda se ista može ponekad osjetiti i u instrumentalnom aranžmanu. Pjesme koje bih izdvojio kao najbolje s ovog albuma su Romantika je kriva za sve, Balkan blues, Pala si u moje ruke, te naslovna Mašina.

Ovaj album je najslabija karika ostatku uradaka Malehookersa, no svejedno nije za baciti. Prljavi, žestoki riffovi ljubitelje hard rocka / punka 70-ih godina prošloga stoljeća neće ostaviti ravnodušnima. U svakom slučaju, lijepo je vidjeti da dobar stari rock i dan-danas živi te da ima publike i među mlađim generacijama. Dečkima iz Malehookersa želim sve najbolje jer potencijala stvarno imaju, samo trebaju malo dublje prokopati. Jedino bih im sugerirao da se ostave tog „bad mofo“ stila koji furaju jer ne stoji to baš svima.

Domagoj Justament

Hits 1798
Muški svijet « Muški svijet Malehookers Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima