A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
On The Bright Side


Bookmark

Data

Released Studeni 2014
Format Albumi
Vrsta Alternative rock
Dodano Petak, 12 Prosinac 2014
Žanr Rock
Length 37:10
Edition date Studeni 2014
Država Hrvatska
Etiketa Samostalno
Catalog Number -
Edition details Objavljeno: 18.11.2014.; produkcija: Vedran Kovačić, snimano: Chicken Sound Studio
Tags Abroad Experiment Vedran Kovačić

Review

Zagrebački alternativni rock bend Abroad Experiment je osnovan 2003. godine. Daniel Stakić i Ivan Makovec su krenuli sa stvaranjem muzike i ubrzo je nastao AE. Od samog starta bendu je cilj bilo svirati koncerte te su krenuli sa svirkama po Hrvatskoj, Slovačkoj (Hodokvas festival 2006. i 2007. godine), Velikoj Britaniji. Nakon hrpe odrađenih koncerata bend je odlučio napraviti album. Svoj prvijenac "Meadows of a grand design" su završili 2009. godine no tek su 2011. godine potpisali ugovor sa izdavačkom kućom "MusicBrands" što je rezlultiralo nedavnim izdavanjem albuma „On The Bright Side“.

Album sadrži 10 pjesama i kreće s introm imenom "De.." Ne mogu otkriti da li je to zvuk škljocanja kazetofona, otvaranja ili zatvaranje radija, gramofona, trake za snimanje, no svakako interesantan odabir za početak koji završava sa kraćim muzičkim i vokalnim djelom s tekstom " I control you, I, I can not escape from silence..."

"Silencing The Truth.." ugodno iznenađenje nakon pomalo čudnog uvoda u album. Melodična sa manjim izmjenama brzog i sporog ritma sasvim dobro ulazi na prvu u uho i morala sam je poslušati još jednom da se uvjerim da je stvarno toliko dobro koliko mi se učinilo na prvo slušanje. Treća stvar "Stale" se nastavlja u bržem ritmu, u startu mi se učinilo da će biti jako slična prethodnoj pjesmi, no refren je agresivniji što je zapravo odličan začin i podizanje atmosfere albuma.

Slijedi "Pussy Scream" za koju bend ima i snimljen video. Sličan ritam kao i na prethodne dvije stvari no to nimalo ne umanjuje njenu vrijednost, štoviše "Pussy Scream" je po meni jedna od boljih stvari sa albuma. I dalje album nastavlja u istom ritmu sa stvari "Pump" , a zatim se sve usporava, postaje pomalo melankolično sa odličnom šestom stvari "Creepy" . Melodičan i uhu ugodan vokal uz nježne gitare sa nešto žešćim gitarskim prijelazima do sredine kada stvar postaje energičnija. Razmišljam kako bi je opisala a da ne tražim usporedbe sa nekim drugim stvarima. Ova stvar je ono što ja volim, kada se osjete emocije u muzici i vokalu, kada je u jednom trenu sve nježno do trena kada sve eksplodira i zatim se opet usporava. "Creepy" definitivno ima " to nešto".

"N" je zapravo sedma pjesma no zvuči kao nastavak "Creepy". Da nisam išla više puta provjeravat da nema pauze i da se stvarno prebacilo mislila bi da je ista. Mala intriga za uho zapravo i ujedno i najduža stvar na albumu.

Naslovna stvar albuma je osma po redu. pomalo tužna iako naslov sugerira drugačije. Nježna i lagana. Taman kad sam se uljuljala u nešto sporiji ritam slijedi predzadnja stvar "People" koja je pomalo kao šamar za razbuđivanje, ali dobar šamar. Zadnja stvar "Pressed" je opet skok na sporiji i melankoličan ritam. Na prvu sam rekla da me podsjeća na "nešto brži" My Dying Bride" no nije baš toliko depresivna i tužna.

Sve u svemu, još uvijek mi je teško vjerovati da je ovaj album napravio Hrvatski bend (bez uvrede ikome) i ustvari sam izrazito ponosna što mogu reći da je "On The Bright Side" odličan album odličnog benda i da im skidam kapu jer em što su im stvari odlične, produkcija je također odlična i zapravo apsolutno nemam niti jednu zamjerku.

Apsolutna preporuka svima da skinu i preslušaju ovaj album i to potpuno besplatno - link za skidanje albuma.

Vjerujem da će biti onih koji se možda i neće složiti sa mnom, no ja smatram da je ovo apsolutno najbolji album stvoren u Hrvatskoj i bendu skidam kapu te se nadam da će nastaviti tako i dalje.

Suzana Svečnjak Romanić

Hits 3698

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere