A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2012
Format Albumi
Vrsta / Alternative rock / Punk rock / Skatepunk
Dodano Petak, 05 Prosinac 2014
Žanr Rock
Length 42:50
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2012
Država Europe
Etiketa Columbia
Catalog Number 88697 64763 2
Edition details Produkcija: Bob Rock
Tags Offspring Bob Rock Columbia

Review

Ako od njih još uvijek čekaš Smash Dva ili nešto slično; odmah i u startu – ne. Radije čekaj tramvaj ili dvadeset i prvi dvanaesti. Ono što ćeš dobiti je jedanaest prosječnih Offspring pjesama i jednu odličnu. Ovu su ploču snimali tri godine i vjerojatno nije pošteno promatrati ju kroz klasične ADHD oči gdje album treba imati hit singlove ili ništa. Ove pjesme sporo dolaze i daj im šansu dok ti grad krade vrijeme na semaforima. S druge strane, album se čini iskrenijim od ovog što je Green Day napravio sa "Uno", ako možemo raspravljati o kategoriji iskrenosti u klasičnom punk smislu. S druge strane The Offspring nikada niti nije pokazivao ambicije da ide kuda su Green Day krenuli još sAmerican Idiot i sada izvršavaju s konceptualnom trilogijom. Na što će im to ispasti na kraju, ja ne znam.

U socijalno angažiranom punk smislu, dakle u smislu da ljut govoriš u mirkofon istinu i cijelu istinu, tu je samo jedan vers iz Secrets from the underground[1]:This is not an anthem / Or a threat in someone's name / But a promise that tomorrow Will rock and burn, if things don't change There's something in the air, / And There's something rising up / Not one but a million that have had enough! Ostatak albuma je u onom drugom socijalnom smislu: život i djevojke.

Days Go By je naslovna i introspekcijska pjesma spreman za radio stanice, kao i All I Have Left Is You sa ritmičnim i sporim uvodom koji ti blago savije ruku u džep gdje držiš upaljač da ga izvadi van makar nisi na stadionu. Ali kažeš “Ne! Offspring, kakva je ovo middle of the road balada sa power pop refrenom?” Ovo je, gotovo sigurno, singl. Isti takav singl kalibar je i Tuning Into You koja je klasično punk-rock skakanje s pauzom na drugoj trećini da uhvatiš malo zraka. Hurting As One; e tu stiže Oooooo duplanje na refrenu koje si, priznaj, čekao cijelo vrijeme. Da ispune kvotu bedastih, a opet hitoidnih pjesama Noodles i Dexter daju ti dvije: Cruising California (Bumpin’ in My Trunk) i OC Guns[2] Prvu teba prodati u neku teen komediju jer ima sve što treba da se tamo nađe. Pod sve što treba ide: lijepi veseli aranžman, lijepi lagani tekst i lijepi pamtljiv refren o teškom životu na plaži u najbogatijoj saveznoj državi[3]. A druga? Koja je svrha tih četiri minute i osam sekundi osim da naučiš još malo španjolskog (naučiš ovo: Huero Puto Pendejo Cabron) kao u Pretty Fly (For A White Guy) kada su naciju educirali u brojanju do šest? Ovo im je druga pjesma o Okrugu; O. C. Life kao bonus traka na Rise and Fall, Rage and Grace još je gora, vjeruj mi.

Ono najzanimljivije je prearanžirana pjesma pod brojem devet[4]. Dirty Magic su malo usporili i promijenili refren te nanovo snimili jer, da parafraziram jedan od youtube intervjua za ovu ploču, im je žao da fanovi ne znaju stvar pošto je izašla dvije godine prije proboja. Što je sasvim oke razlog, ali onda se takva pjesma logično i obično stavi kao bonus track ili na kraj albuma. Ali nema veze jer i ovakva kolje 70% ovog, dvadeset godina mlađeg, materijala.

Kad smo kod posljednje pjesme, ona spominje jednog zanimljivog čovjeka[5] i jedan zanimljiv film, a iza artworka je Sean Evans, a deadskinboy mu je pseudonim. Sa bendom je već radio na AmericaniConspiracy of OneIxnay on the HombreRise and Fall, Rage and Grace i Greatest Hits što se i vidi na par stranica od njih deset. Ovdje mu je princip: svaka nova stranica je zasebna tema sa svojom tipografijom što, na kraju, i nije dalo neki impresivni rezultat. Ostala poslovna klijentela mu je moćna: Aerosmith, Pink Foyd, Kiss i njihov puder te Slayer na The Vinyl Conflict box-setu.

Antonio Hadrović


[1] Više o podzemlju zna Sage Francis.

[2] Orange County je treći najnaseljeniji okrug u državi Kaliforniji; iza Okruga Los Angeles i Okruga San Diego s nešto preko tri milijuna ljudi na 2,044.5 kvadratnih kilometara (za usporedbu Republika Hrvatska ima 56,542) po popisu iz 2010. Aerodrom im se zove John Wayne Airport (IATA: SNA), a okrug nema neku vrst glavnog grada već Irvine je grad gdje ćeš poslovati i pokrenuti neki web start-up, Anaheim je dobar za turiste, a Santa Ana dođe kao upravno sjedište.

Kada smo već kod pjesama o pištoljima; The Clash imaju Guns of Brixton i Tommy Gun, The Beatles daju Happiness Is a Warm Gun, a The Pixies na Doolittle-u There Goes My Gun. Prvaci su ipak ovi velšani, Goldie Lookin` Chain sa Guns Don`t Kill People, Rappers Do. Stvar je bila hit 2004.-e.

[3] Kalifornija je ime dobila po otoku iz ljubavno-viteškog romana što ga je (slijedi dulja rečenica) Garci Rodríguez de Montalvo objavio (koliko se zna) 1510. godine. U Las Sergas de Esplandián ili Esplandianovim avanturama de Montalvo spominje otok Kaliforniju gdje žive crne žene i nema niti jednog muškarca uopće, a prva dama je kraljica Califia.

Sada skok od 25 godina u budućnost i 1535.-e Herman Cortez dolazi do Pacifika, misli da je našao Kaliforniju i daje zemlji ime.

[4] Na Ignition iz 1992. bila je na broju šest.

[5] Slim Pickens ili Louis Burton Lindley Junior bio je rodeo jahač, a pop – kultura ga pamti po jahanju atomske bombe u Dr. Strangelove u ulozi bojnika T. J. Kinga Konga. Inače, Peter Sellers bi uzeo i tu ulogu (a imao ih je već tri: Predsjednik Muffley, Lionel Mandrake iz RAF-a i Doktor), ali je iščašio gležanj i nije mogao snimati u kokpitu Boeing B – 52 Stratofortress.

Hits 2248
Rise and Fall, Rage and Grace « Rise and Fall, Rage and Grace The Offspring Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici