Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svibanj 1974
Format Albumi
Vrsta Blues rock / Hard rock / Rock and roll / Contemporary Pop/Rock / Album Rock / Latin Rock
Dodano Četvrtak, 06 Listopad 2011
Žanr Rock
Length 1:54:43
Broj diskova 2
Edition date Svibanj 1974
Država EU
Etiketa Columbia
Catalog Number COL 467943 2
Edition details Snimano 3. i 4. 7. 1973. - dvorana Koseinenkin - Osaka, Japan. Produkcija: Carlos Santana, Richard Kermode, Michael Shrieve, Doug Rauch, Tom Coster, Armando Peraza i Jose Areas
Tags

Review

Ovaj album uživo u vrijeme moje mladosti bio je objavljen kao trostruki album. Nakon modernizacije i prelaska na nove formate, sada isti materijal slušam na dva diska u ukupnom trajanju od 114 minuta i 43 sekunde. Eto, nakon dužeg vremena opet pišem u ovoj rubrici, Albumi iz prašine.

Naime, pred Vama štovani posjetitelji portala SoundGuardian.com nalazi se album koji je duboko ostavio traga u mom istraživanju i glazbenom kolekcionarstvu. U nastupajućim redovima pročitajte što je to učinio jedan od najvećih live albuma uopće…Lotus – legendarnog benda Santana iz San Francisca.

Sve se odigralo 03. i 04. srpnja 1973. godine u dvorani Koseinenkin u Osaki u dalekom Japanu, a sve je to popratila Columbia Records, koja je u svibnju 1974. pustila u prodaju ovaj album. Morale su proći još pune četiri godine prije nego što sam došao do svog primjerka ovog legendarnog albuma, koji se i dan danas nalazi se u mojoj skromnoj fonoteci, a ja mu se još uvijek rado vraćam i to u danima,kada mi je potreban svojevrsni 'break'. Zaista, rado ga preslušavam no, sada u novom formatu.

U to vrijeme je ovaj bend donosio ogromne količine izuzetne svirke, a u svoj svojoj raskoši i bogatstvu i odličnoj postavi, naprosto je razvaljivao svojom prezentacijskom snagom i sposobnošću. Da, bio je to novi bend koji je snimio album Welcome. Već tada je bendom jako dominirala izuzetna produhovljenost samog Carlosa Santane i njegova težnja za što jačim i dominantnim kombiniranjem i fuzijom jazz i jazz- rock elemenata. No, kako znamo Santana je oduvijek preferirao Latino rock zvuk, a eto sada je otišao stepenicu više i to je učinio sjajno. Sva ta njegova fuzija znatno je doprinijela da to u nekoliko sljedećih godina bude njegov životni i glazbeni stil.

Postavu benda čine, pjevač Leon Thomas, bubnjar Michael Shrieve, basist Doug Rauch i klavijaturista Tom Coster uz ubitačnu udaraljkašku i ritam sekciju, koju čine neponovljivi i legendarni Armando Peraza i Chepito Areas, te uz strašnu 'background' potporu drugog klavijaturiste Richard Kermodea. Pored njih, tu su još pijanistica i harpistica Alice, Wendy Haas - klavijaturista i vokalist te francuski sopran saksofonist Jules Broussard. Budući da je to ekipa koja je od travnja do lipnja 1973.godine snimila odličan i razoran album Welcome, svi zajedno su krenuli isto ljeto u Japan, a ovaj album dio je njihovog promotivnog predstavljanja novog albuma i naravno provjerenih 'starih' hitova.

Istina je da, Carlos Santana jučer, danas, ali i prije 30 godina zvuči dovoljno inventivno, snažno, on još uvijek ima isti 'feeling' i pristup kompletnoj prezentaciji svoje glazbe. Njegova svirka još uvijek me jednako oduševljava.

Carlos Santana je rođen 20. srpnja 1947, u Autlan de Navarro, Mexico dolazi u San Francisco u ranim '60-tim, kada se i profesionalno počinje baviti glazbom. Prvi bend osniva 1966. godine pod nazivom The Santana Blues Band. Od tada pa do danas Carlos Santana je sinonim za sve ono što veže i spaja utjecaje rock glazbe sa elementima latino glazbe, jazz - rocka i sl. Santana je oduvijek slovio za iznimnog glazbenika, osobito što se tiče njegovog osobitog i nadasve posebnog stila sviranja gitare, njegov sound gitare prepoznaje se među tisućama drugih.

Ono što nudi ovaj live album su zanimljive izvedbe velikih i poznatih uspješnica i nadasve odličnog spoja jazz - latino rocka ovog fantastičnog glazbenika. Carlos Santana svojim latino - rockom jednako dobro zvuči i u studijskoj i live verziji, što osobito može zahvaliti svojoj istančanom ukusu kada je riječ o odabiru glazbenika koji će nastupati u bendu. Osobno, imao sam se prigode uvjeriti u to kako putem gramofonskih ploča i CD-a, tako još više na koncertima gdje je uvijek bilo očevidno da se radi o izvrsnim instrumentalistima. A upravo odlični instrumentalisti i kompletno nadahnuti glazbenici oduvijek su bili zalog dobre svirke. Preslušao sam zaista dosta sličnih Santaninih albuma, no ova live kompilacija uspjela je kod mene postići dovoljno emocija i pozitivnih vibracija, za koje čisto sumnjam da ikada mogu nestati.

Naravno, činjenica je da kada glazbene predloške Carlos uklopi i poveže onda glazba dobiva drugačiji glazbeni smisao i izričaj. Carlos Santana od svojih početaka insistira na tom latino soundu bez obzira da li se radi o bluesu, rocku, latino-rocku, jazzu ili rock – jazzu, a upravo sve to Carlos izuzetno dobro poznaje i ako ste slušali njegovu raniju diskografiju onda znate o čemu pišem. Evo malog podsjetnika, albumi poput: Santana (1969.), Abraxas (1970.), Love Devotion Surrender (1972.), Borboletta (1974.), Amigos (1976.), Festival (1977.), Moonflower (1977.), Zebop (1981.), Shango (1982.), Havana Moon (1983.), Shaman (2002.) su neki od najvažnijih albuma ovog velikog glazbenika.

Zaista, dugi niz godina slušam i na neki način pratim sve ono što se događa oko Carlos Santane i njegovog benda. Možda je to posljedica moje nazočnosti na njegovim koncertima, jer to su nastupi i događaji gdje nema 'foliranja', kompletan bend diše kao jedno biće i naprosto vas preplavljuje ogromnim količinama tonova od kojih Vam se ježi koža. Doista, nešto što jednostavno morate doživjeti.

Na kraju moram priznati da iako sam preslušao 'brdo' njegovih albuma, Santana mi nikada nije dosadio, dapače uvijek mi paše njegova glazbena fuzija i apsolutno jedinstveni gitaristički rukopis. Ako je išta što me može brzo reanimirati onda je to neponovljiva i uzbuđujuća glazba Carlosa Santane.

PREPORUKA:
Štovani čitatelji ovih redaka ako Vas i dalje muči bilo kakva nedoumica, moje je samo da Vas razuvjerim; jer ako posegnete za albumom Lotus, odabrali ste neopisivo ugodne trenutke uz koje ćete provesti zaista puno vremena. Držim da je to uvijek i jedan od najvažnijih ciljeva svakog albuma... biti što duže uz Vas i činiti Vam život ljepšim. Pa stoga, ovaj live album Lotus toplo preporučam svima koji vole dobru glazbu, svirku, ugođaj i osjećaj. Od početka do kraja albuma teme se nižu, a emocionalne tenzije rastu i upravo zbog toga, toplo preporučam ovaj album.

I konačno, na samom kraju ovog mog osvrta, moram istaknuti da je vrlo mali broj ovakvih izdanja uspio pobuditi ono što je toliko potrebno da se u slušatelju razvije ono nešto što Vas jednostavno tjera da album slušate ponovo. Live album Lotus legendarnog Santane, upravo je to već odavno postigao, barem kod mene osobno, pa Vam ga zato i toplo preporučam u ama baš svakoj prigodi.

Mladen Lončar - Mike

Hits 4239
Abraxas « Abraxas Santana Albumi Kronologija Supernatural » Supernatural

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici