A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2011
Format Albumi
Vrsta Rock / Classic
Dodano Utorak, 20 Rujan 2011
Žanr Rock
Length 42:31
Broj diskova 1
Edition date 2011
Država EU
Etiketa Sony Masterworks
Catalog Number 88697919802
Edition details Datum objave: 17. 5. 2011.; Produkcija: Luka Šulić & Stjepan Hauser; Snimano: 2011.
Tags

Review

(Relativno) novopečene YouTube zvijezde Luka Šulić i Stjepan Hauser, uspješni klasičari - čelisti s renomeom, iskemijali su svoj prvijenac u stilu "sam svoj majstor" i iako se to rijeđe pokaže uspješnim, ovo se pokazalo kao odličan izbor. Da su uzeli bilo kojega drugog aranžera ili producenta (i nakon čega bi album možda bio bolji i dobio recimo 5 zvjezdica od mene) ne bi bilo toliko jasno transparentno od kakvog su materijala Luka & Stjepan (izuzev sviranja) - ovako je kristalno jasno koliko su Luka & Stjepan veliki talenti ne samo za sviranje, te da uz njega imaju i vrlo jasno sliku kako kanalizirati vlastite emocije, ljubav prema glazbi bilo kojeg žanra, te naravno tehnike i umješnosti sviranja u nešto konkretno.

Ili drugim riječima, sad otprilike znamo što sve imaju u sebi i ovaj prvijenac će biti neke vrste mjerne jedinice za ostale albume. Naročito ako bude aranžer i producent netko treći.

Druga stvar koja me oduševila na ovom albumu je zbirka covera (na albumu su isključivo instrumentalni coveri poznatih hitova) koju su nam predočili. Da sam ja birala teme koje će se naći na albumu ne bi mogla izabrati mnogo bolje ili drugačije. Niti manje raznolike. Što mi govori jednu važnu stvar, osim one da imamo sličan ukus u glazbi, a to je da momci imaju popriličnu glazbenu širinu žanrova koja ih zanima, pogotovo ako imate na umu da su klasičari. Što mene uvijek oduševljava. Naći istovremeno na albumu Guns'n'Roses, U2, Michaela Jacksona, Stinga, Coldplay, Nirvanu, Muse, Nine Inch Nails... rekla sam sve. Nedostaje još samo neka jaka soul ili blues tema što bi bio veliki izazov izvedbe na čelima.

Osim fantastične izvedbe Smooth Criminala kojeg smo valjda svi u Hrvatskoj tko se bavi glazbom čuli, od ovih žešćih jednako energična i inventivna kao Criminal je fenomenalna Welcome to the Jungle od Gunsa i nešto manje Nirvanina Smells like teen spirit.

Filmska tema iz Pulp Fictiona - Misirlou je jednako filmična kao i original, u biti je bolja,  ne jer je "bolja" (doduše, kako kome), nego je jednostavno adekvatnija za film ovakva kakvu su je napravili 2cellos. Drugim riječima, mrak je.

Složili se ili ne, meni osobno najveće čudo od rezultata nije se desilo na nijednoj od bombastičnijih tema jednako tako izvedenih - nego na Museovoj The Resistance (kao i nešto kasnije opisanoj With or without yo"). Možda najkompleksnija pjesma i ujedno jedina orkestralna dakle donekle najbliža Luki & Stjepanu, ima dva elementa koje je  bilo teško efektno i uspješno prenijeti: klavirske dionice i snažne emocije. Još ako dodam da sam osvjedočeni Muse fan (dakle trebala bih kiseliti komentar), onda je to stvarno dobro.     

Od sporijih tema najsjajnije svijetli With or without you. Uvijek je kvazi-fanu nekog benda, kao što sam ja U2-a, je diskutabilno dirati neke legendarne pjesme i u pravilu je reakcija "ne diraj!", no ovdje nemam što reći. Nedostaje mi Bonova lirika i njegov glas, ali mi - ne nedostaju. Što samo znači jedno: da je With or without you neupitno remek-djelo kako god da je (kvalietno) izvedeš, a Luka & Stjepan su to učinili maestralno i s nevjerojatnim osjećajem za "naštimavanje" stavili je kao posljednju za zatvaranje albuma. Svaka čast. 

Ocjena za album bi bila 5/5 da nema te 3-4 pjesme koje doduše zvuče više manje odlično same za sebe da smo ih prvi put u životu čuli u izvedbi 2cellos, ali kad ih usporedite s originalima - nisu lošije ali nisu niti poboljšane osim što su drugačije (Fragile, Human Nature), ili nemaju tu snagu teksta i vokalne interpretacije ne toliko originala Nine Inch Nailsa, nego covera Johnny Casha (Hurt), ili se doimaju kao da su posve jednake (Viva La Vida) iako bi čovjek naizgled prije slušanja ovoj zadnjoj dao najvše šanse da će na njoj 2cellos napravit dar-mar, a napravili su ga na pjesmama na kojima bi to čovjek najmanje očekivao. Što je generalno rečeno baš cool jer je album pun iznenađenja i ne možeš ostati ravnodušan kada ga preslušaš.

Sjajan prvi album.

Anastazija Vržina

Hits 2168
2Cellos Albumi Kronologija In2ition » In2ition

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima