Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

smrt

Od konca 60-ih naovamo, postalo je normalno pročitati vijest o smrti rock zvijezde od predoziranja drogom ili alkoholom. U tu nesretnu skupinu ubrajamo Jimija Hendrixa, Janis Joplin, Sida Viciousa, ali i one ne tako davno preminule Johna Entwistlea (2002.), Scotta Weilanda (2015.) i Princea (2016.). Poneke odlaske još uvijek obavija aura misterioznosti, poput onih Briana Jonesa i Jima Morrisona. Ima onih koji za života nisu bili ‘dobrice’ te su također posezali za opijatima, no presudile su im prometne nesreće (Buddy Holly, Eddie Cochran, Marc Bolan, Duane Allman, Ronnie Van Zandt...) ili drugi razlozi na koje nisu imali previše utjecaja. Ovaj put vam donosimo listu najbizarnijih smrti glazbenih zvijezda (koju su priredile kolege iz Classsic Rock Magazinea): za neke su sami najviše krivi, a neki zaista nisu imali sreće. Pa krenimo...

keithrelf

KEITH RELF
Britanski pjevač obilježio je najvažnije razdoblje grupe The Yardbirds i pomogao postavio temelje legendarnim Led Zeppelin, koji su nastali na pepelu Yardbirdsa. Relf je preminuo kao 33-godišnjak s gitarom u rukama – na prvu ne zvuči tako strašno, no uzrok smrti bio je elektrošok zbog loše uzemljene gitare. Inače je bio slabog zdravlja, stoga ne čudi što nije preživio udar.

Terry

TERRY KATH
Jedan od začetnika grupe Chicago (i član prije one strašne ere pop ispljuvaka) svojom je nesmotrenošću zaradio poseban spomen na ovoj listi. Danas ga se možda i više pamti po tome kako je skončao nego po sviračkom i skladateljskom talentu. Kath se 1978. zaigrao na tulumu roadieja grupe te uzeo prazan pištolj, prislonio ga uz glavu i okinuo. Dakako, prazan pištolj nije opasan, već onaj za kojeg misliš da je prazan. Terryju nije bilo dosta te je uzeo drugi, no u njemu je zaostao jedan jedini metak. Nije teško pogoditi što se dogodilo nakon toga...

claude-francois

CLAUDE FRANCIOS
Bard francuske glazbe najpoznatiji je kao autor pjesme danas poznate pod nazivom ‘My Way’. Bio je velika pjevačka zvijezda u domovini, a prodano je preko 70 milijuna primjeraka njegovih albuma. U 40. godini života presudila mu je nedovoljno pričvršćena svjetiljka na zidu kupaonice – krenuo ju je popraviti dok je još uvijek bio sav mokar od tuširanja.

Steve-Took

STEVE PEREGRIN TOOK
Partner Marca Bolana iz Tyrranosaurus Rex bio je poznat po tome što je volio potajno usipavati narkotike ljudima u piće. Život mu, doduše, nisu uzeli ni narkotici ni samo piće. Steve je u svojoj kući s partnericom uzeo morfij, a potom krenuo ispijati koktele. Trešnja kojom je začinio piće zapela mu je u grlu i ugušila ga. Karma?

Randy Rhoads

RANDY RHOADS
Još i danas uzor je mnogim heavy metal gitaristima te jedan od najzaslužnijih za uspjeh rane solo karijere Ozzyja Osbournea. Američki glazbenik imao je samo 25 godina kad se s vozačem tour-busa odlučio provozati malim avionom po pisti gdje je ekipa stala kako bi im se popravio autobus. Iako je vozač Andrew Aycock imao pilotskog iskustva, izgubio je kontrolu nad letjelicom, okrznuo bus te se zabio u garažu. Rhoads, Aycock i vizažistica Rachel Youngblood ostali su na mjestu mrtvi.

DENNIS WILSON

DENNIS WILSON
Još se jedna glazbena zvijezda ugasila već u 40.-oj, no Dennisa Wilsona ne možemo žaliti kao neopreznog, no znatno mirnijeg Francoisa. Slavni Beach Boy jedne se večeri potukao u baru te završio u bolnici, iz koje je sam izišao nakon ukazane pomoći. Ubrzo je nastavio je piti na prijateljevoj jahti, za vrijeme čega je došao na mudru ideju zaranjanja u more i vađenja predmeta koje je u pijanstvima ranije pobacao. Zaronio jest, no isplivao – nije.

jaco-1975

JACO PASTORIUS
Velikan jazz basa posljednju je godinu života uglavnom proveo na ulici, daleko od slave koju je postigao svirajući s Weather Report i Joni Mitchell. Jednog rujanskog dana 1987. ušuljao se prvo na pozornicu na kojoj je svirao Carlos Santana, a, nakon što je otjeran, zaputio se u noćni klub. Tamo ga, pak, zaštitar nije pustio unutra jer je navodno lupao po staklenim vratima na ulazu (a zasigurno mu nije pomogao ni ulični look). Pastorius se nije dao pa je zaštitar ‘pokazao zube’, što krhki Jaco nije izdržao. Završio je u bolnici, gdje je pao u komu iz koje se nije probudio. Imao je 35 godina. Unatoč ovom zaista tužnom kraju, danas znalci slave kao najinovativnijeg, a možda i najboljeg basista svih vremena.

STIV BATORS

STIV BATORS
Energični pjevač je kao član Dead Boys pomogao izgraditi prototip pravog punkera, i po izgledu i po ponašanju. Ludorije koje je izvodio u Boysima nastavio je činiti i u The Lords of the New Church, pa je tako jednom zamalo poginuo na pozornici kad se trebao ‘lažno’ objesiti. Za takvog otkačenjaka doživio je prilično bezličan kraj – udario ga je taksi u Parizu, nakon čega je prevezen u bolnicu. Otišao je iz bolnice prije liječničkog pregleda, smatrajući kako ipak nije ozbiljnije ozlijeđen. Iduće noći preminuo je u snu u dobi od 40 godina.

porcaro

JEFF PORCARO
Bubnjar pop-rock divova Toto, u kojima je svirao zajedno s braćom Steveom i Mikeom (preminuo 2015.), bio je jedan od najcjenjenijih svog vremena, pogotovo u studijskom okruženju. Bio je toliko prisutan u glazbi kasnih 70-ih, 80-ih te početka 90-ih da ga, ako često slušate komercijalni radio, možete čuti praktički svakodnevno. No, presudio mu je obični insekticid. Boreći se protiv nametnika u svom domu jednog kolovoškog dana 1992., dobio je alergijsku reakciju te je preminuo istoga dana u bolnici. Treba napomenuti i da je imao urođenu srčanu manu te da je povremeno uživao kokain.

OYSTEIN AARSETH

OYSTEIN AARSETH (EURONYMOUS)
Norveška black-metal scena posebno je opasna. U prilog tome govori i svađa dvojice gitarista, Oysteina Aarsetha (Mayhem), poznatog kao Euronymous, i Varga Vikernesa (Burzum). Nije razjašnjeno oko čega su se posvađali, a, ako je netko i znao, dosad je to već zaboravljeno. No, nije zaboravljeno kako se Vikernes dovezao do Aarsethovog doma te ga izbo nožem čak 25 puta. Aarseth je od ozljeda preminuo. Vikernes je osuđen na 21 godinu zatvora, od čega je izdržao 15, nakon čega je pušten uvjetno. Naravno, nije prestao dolaziti u sukob s zakonom ni nakon toga, kao ni puniti medijski prostor u Norveškoj. Aarseth je doživio samo 25 godina.

RANDY CALIFORNIA

RANDY CALIFORNIA
Vrsni gitarist grupe Spirit, s kojom je skladao famoznu ‘Taurus’, bio je u ranoj mladosti ‘čudo od djeteta’ koje je dobilo priliku zasvirati čak i s Hendrixom. No, slava Spirita (ako je uopće do nje i došlo) nije dugo trajala te je i Randy ‘nestao s radara’. Dolazak nove godine 1997. odlučio je proslaviti kod svoje majke na Havajima, a s njim je bio i njegov 12-godišnji sin. Ono što je trebala biti idila oca i sina pretvorilo se u tragediju kad su ih prilikom kupanja u moru zahvatili veliki valovi. Randy je sina uspio odgurnuti do obale, no sam nije preživio. Imao je 45 godina.

JEFF BUCKLEY

JEFF BUCKLEY
Možda i najmisteriozniji glazbenik 90-ih djelić svoje slave duguje činjenici da mu je i sama smrt bila – misteriozna. Nepriznati sin sjajnog kantautora Tima Buckleyja, koji se predozirao 1975., uspio je izdati samo jedan (no sjajan) album prije nego što se u proljeće 1997. odlučio okupati u rijeci Mississippi u blizini Memphisa. Posljednji ga je vidio njegov roadie, koji je izjavio kako je Jeff zaplivao potpuno odjeven i obuven. Tijelo mu je pronađeno šest dana kasnije, a u njemu nije bilo tragova alkohola ni droga.

michael-hutchence-1988-billboard-650

MICHAEL HUTCHENCE
Australskog pjevača smatraju jednim od posljednjih rock zvijezda te seks-simbola u rock glazbi. Michael se za života nije štedio ni po pitanju alkohola, ni droga, a ni žena. Takav način života doveo ga je do gubitka partnerice Paule Yates te, u konačnici, depresije. Preminuo je 27. studenog 1997. u hotelu Ritz-Carlton u Sydneyju od gušenja vlastitim remenom, kojim se zavezao kako bi (navodno) zadovoljio svoje seksualne fetiše.

KIRSTY MacCOLL

KIRSTY MacCOLL
Koautorica nezaboravnog božićnog dueta ‘Fairytale of New York’ svoju je preranu smrt dočekala u Meksiku, gdje je bila na odmoru s partnerom i sinovima. Zbio se događaj sličan onome u slučaju Randyja Californije. Iako su se nalazili u području predviđenom za plivanje i ronjenje, u nju je ušao gliser koji se kretao u smjeru jednog od Kirstyinih sinova. Ona ga je uspjela odgurnuti, no sama se nije uspjela skloniti te ju je gliser na mjestu usmrtio.

dimebag-darrell-july-2004-portrait-billboard-650

DIMEBAG DARRELL
Gitarist, pravim imenom Darrell Abbott, nakon uspješne karijere u Panteri svoj je glazbeni put nastavio u novom sastavu, Damageplan. Turneja je bend dovela do Columbusa, Ohio, gdje su se, nedugo nakon početka koncerta, začuli hici iz pištolja. Rastrojeni 25-godišnji bivši marinac uputio ih je nekoliko prema Darrellu i na mjestu ga ubio, a nakon toga je ubio još četvoro ljudi i ranio sedmero prije nego što ga je usmrtila policija. Tužan kraj trash- i groove-metal ikone do danas je neprežaljen među fanovima i zacijelo jedan od najvećih šokova u svijetu glazbe u posljednjih 20 godina.

mike.edwards

MIKE EDWARDS
Dosad je spomenuto nekoliko zaista bizarnih krajeva velikih glazbenika, no smrt britanskog čelista Mikea Edwardsa priča je za sebe. Član ELO između 1972. i 1975., posljednjih je godina živio povučenije u malom mjestu Totnes. Vraćajući se kući 3. rujna 2010., na njegov automobil naletjela je bala sijena teška čak 650 kilograma. Siroti Mike se nije izvukao. Imao je 62 godine.

SAMONG TRAISATTHA

SAMONG TRAISATTHA
Basist i pjevač black-metal benda Surrender of Divinity pozvao je u svoj dom fana kako bi popričali i dogovorili se oko tiskanja bendovskih majica. Fan je zapravo bio ljutit jer po njemu, Samong ‘nije bio pravi sotonist, iako je bio u black-metal bendu’. Tijelo glazbenika je pronašla njegova supruga u dnevnom boravku, a kasnije je vidjela i post na Facebooku s fotografijom muževljevog leša i objašnjenjem.