Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

spice-girls-thenKako javlja NME, britanska "girl" grupa The Spice Girls ima pjesmu koja najbrže ulazi u uho. Riječ je o njihovom super hitu Wannabe, a ovaj podatak iznijela je nova studija Sveučilišta u Amsterdamu koje je za potrebe ovog istraživanja surađivalo s Mančesterskim muzejem znanosti i industrije.

Istraživanje je obuhvatilo više od 12.000 sudionika, a provodilo se putem online igre Hooked On Music. U prosjeku su sudionicima trebale 2,3 sekunde da prepoznaju hit singl grupe Spice Girls.

Na drugom mjestu našao se hit Mambo No 5 dok je treće mjesto zauzela pjesma Eye Of The Tiger grupe Survivor. Unutar prvih 10 svoje su mjesto našli ABBA, Michael Jackson, Lady Gaga i Whitney Houston.

Cilj studije je utvrditi da li navedene pjesme imaju slična obilježja. Dr. John Ashley Burgoyne, inicijator ovog istraživanja, kazao je za vijesti BBC-a:

"Osobito nas je zanimao odnos glazbe i sjećanja i zašto pojedini dijelovi glazbe ostaju u vašem sjećanju tako dugo.Događa se da nešto čujete svega nekoliko puta i deset godina kasnije odmah shvaćate da ste to nešto već prije čuli. Suprotno tome, neke pjesme, čak i ako ste ih čuli mnogo puta, nemaju taj efekt"

Top 10 pjesama:

Spice Girls - Wannabe
Lou Bega - Mambo No 5
Survivor - Eye Of The Tiger
Lady Gaga - Just Dance
ABBA - SOS
Roy Orbison - Pretty Woman
Michael Jackson - Beat It
Whitney Houston - I Will Always Love You
The Human League - Don’t You Want Me
Aerosmith - I Don’t Want To Miss A Thing