Životopisi
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
'It's OK to embarrass yourself"– Nick Cave
I got to get up to get down and start all over again/ Head on down to the basement and shout, ‘Kick those white mice and black dogs out! Kick those white mice and baboons out! Kick those baboons and other mother f**kers out and get it on!” dramatično-prijetećim glasom Nick Cave je najavio svoj novi super (The Bad Seeds alter ego) bend – Grinderman.


Za mnoge, bila je to nepredvidiva i šokantna tranzicija od Cavea na kakvog su navikli,  još od genijalnog The Boatman's Call iz 1997. i zvukova klavira i melankoličnih pjesama o ljubavi, Bogu i smislu života. Grinderman su svojevrsna kriza srednjih godina, bijeg od pritisaka i velikih očekivanja i rutiniziranosti Bad Seedsa, ispušni ventil za sav nakupljen bijes i seksualnu frustraciju, ali i svojevrstan povratak Cavea na same početke glazbene karijere. Je ovaj bend odgovor na pitanje: Kako bi The Birthday Party zvučali da se Cave nije zaljubio u klavir?

Ideja za stvaranje ovog mračnog i ljutog Mini Seeds benda, nastala je 2005. nakon poduže turneje za album Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus, kada je Cave počeo pisati pjesme na gitari. Sa novotkrivenim instrumentom i sirovijim zvukom, sa svojim kolegama iz Bad Seedsa Warrenom Ellisom, Jimom Sclavunosom i Martinom P. Caseyem, odlučio je osnovati novi glazbeni projekt i eksperimentirati sa novim materijalom.

Album prvijenac jednostavno naslovljen Grinderman snimljen je u travnju 2006. u RAK Studios u Londonu i miksan u listopadu u Metropolis Studios. Prva singlica sa albuma Get It on objavljena je 08. siječnja 2007. Cave u njoj poput  shizofreničnog svećenika propovijeda o bijelim miševima, crnim psima, baboonima i motherfuckerima. Čini se da je Cave prebolio bivše ljubavi i sada je, na veliko oduševljenje mnogih, ponovno spreman u svijet izbaciti svoju agresivno-maničnu stranu. Grinderman su zabavni, mračni, ozbiljni i pokrivaju sve moguće rock žanrove i međužanrove. Oni su bend za sve one koji ne vole Caveovu “patetiku” i “pretencioznost” i za sve koji nikako ne mogu prežaliti odlazak Blixe Bargelda iz Bad Seedsa i godinama priželjkuju povratak Cavea svojim žešćim i agresivnijim korijenima. Cave za Grinderman kaže: “Grinderman wasn’t something we did just to have a bit of fun though. It’s a serious record. I mean it’s a serious record for us. It’s a serious musical statement. But there are elements of humour in it. The point I am trying to make is it wasn’t just let’s go into the studio and fuck around for a while and put out a record. The intent was quite serious behind Grinderman.

No Pussy Blues izdana je 19. veljače kao druga singlica i najava za izlazak samog albuma koji je objavljen u ožujku 2007. na sveopće hvalospjeve i oduševljenje glazbenih kritičara. Ovo nije bio još jedan od onih “half arsed” side projects koji u najboljem slučaju, dostignu mediokritetnu kvalitetu. Cave&friends uspjeli su napraviti album koji zvuči jednako ozbiljno, svježe, energično i totalno ležerno i zabavno. Rock'n'roll at it's finest. Svoj prvi nastup uživo, bend je održao na All Tomorrow's Parties Festivalu u Sommersetu. 30. travnja izdaju treću (i zadnju) singlicu sa albuma - (I Don't Need You To) Set Me Free.

Uslijedila su televizijska pojavljivanja u emisijama poput Later... with Jools Holland,  gdje su odsvirali Honey Bee (Let's Fly to Mars) i No Pussy Blues.
Nakon što su svirali kao predgrupa The White Stripesima u Madison Square Gardenu i nakon nekoliko koncerata u Chicagu i San Franciscu, uslijedila je turneja po Australiji, gdje su Grinderman nastupili kao predgrupa Caveovim “solo” koncertima. Dvije muhe istim udarcem… Cave o zbunjenosti ljudi glede Grindermana kaže: “People seem to be more concerned about what the Bad Seeds is and what Grinderman is than we are.We understand it's confusing. We don't understand what's going on with it all. Life's too short to worry about it."
2008. napisali su dvije pjesme za soundtrack Wim Wendersova filma Palermo Shooting: Dream (Song for Finn) i Song for Frank.

Uslijedila je trogodišnja pauza zbog rada na 14. albumu Nick Cavea and The Bad Seedsa Dig, Lazarus, Dig!

Warren Ellis u intervjuu za The Quietus u rujnu 2009., potvrdio je završetak rada na albumu Grinderman 2. Zvuk albuma opisao je ovim riječima: "like stoner rock meets Sly Stone via Amon Düül", very diverse and psychedelic."
Grinderman 2 izlazi 13. rujna 2010. i kao najavna singlica odabrana je pjesma Heathen Child. U spotu se pojavljuje gola žena koja leži u kadi ispunjenoj neidentificiranom “mljekastom” supstancom. Cave objašnjava: "the video follows the fortunes of a worringly young white girl as she sits in a bath, confronted by the panoply of fiends that occupy her subconcious." Kao ključne riječi albumske tematike navodi “Chicks. Death. Love.” 22.11.2010. izlazi druga singlica sa albuma Worm Tamer i bend po prvi puta, sa novim albumom, nastupa na Big Day Out festivalu. Slijedi bogata ljetna turneja po festivalima.

Najkasnije nakon izlaska Grinderman 2, svijet je shvatio da je ovaj bend ozbiljan i da ozbiljno radi jako dobru glazbu. Kako je moj kolega Matošin zaključio “Pri svemu tome čini se posve nebitnim da li to Cave uistinu dostojanstveno stari ili se tek odbija predati starosti. Vruć da vrući ne može biti, Grinderman 2 je sjajan rock-album u vremenu kad taj termin ima najnejasnije značenje u svojoj povijesti. To je bila njegova primarna, ako ne i jedina misija i u tome je potpuno uspio.




Izvještaji



Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture