Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Only Built 4 Cuban Linx Pt II


Bookmark

Data

Released Rujan 2009
Format Albumi
Vrsta Rap
Dodano Četvrtak, 22 Rujan 2011
Žanr Rap
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2009
Država SAD
Etiketa Ice H2o Records
Catalog Number 38794
Tags

Review

 

Prošlo je točno 15 godina od izlaska Purple Tapea, poznatijeg kao Only Built 4 Cuban Linx -kultnog Wu-Tanga, albuma koji je postavio neke od temelja rap igre. U to vrijeme album je zvucao svježe i originalno ponajviše zbog Rza-ine filmske produkcije i nevjerovatnog stapanja Raekwona sa podlogama, te uvjerljivosti njegovih priča, koje su slusatelja drzale pod dojmom da gledaju gangsterski film koji ne žele da završi. Kako zvuči drugi dio? – pa dame i gospodo, jako moćno, ali krenimo ispočetka.

Nakon dva slaba studijska albuma, nakon kultne jedinice, Raekwonu je dosadilo utapati se u prosječnosti njegovih kolega iz Wu-Tanga i izdavati slabo pamtljive solo uratke, te je odlučio nešto poduzeti. Dvojka je originalno trebala izaći za Aftermath, ali nakon mnogo nelogičnih poteza odlučio ga je izdati nezavisno i snimiti album kakav on i njegovi fanovi žele čuti. 

Sam album zvuči dosta raznoliko, a razlog je taj što ovaj put Rza ne stoji iza kompletne produkcije, već je Rae uposlio tim vrhunskih beat makera, počevši od Pete RockaAlchemistaEric SermonaMarley MarlaScram Jonesa , Dr Drea te pokojnog J Dille. Svi oni su se potrudili odraditi posao na visini zadatka i uspjeli u tome.

Gostovanja na albumu su također veoma dobro odrađena, pa tako možemo čuti Ghostfacea, koji je pojeo svaki vers na albumu posebno na Cold Outside iPenitentiary, izvrstan JadakissSlick Rick itd…. Među stvarima bih istaknuoAson Jones, tribute ODB-ju, naime nakon sto Raekwon nije bio zadovoljan svojim versom na Life Changes odlučio se iskupiti, što je rezultiralo ovom odličnom stvari. Jedino pomalo čudi što nema Ghostfacea koji nije imao vers ni na ranije spomenutoj Life Changes. Nakon dugo vremena Dre je beatovimaza Catalinu i About Me prekinuo niz slabih podloga i dokazao zašto ga mnogi smatraju jednim od najboljih producenata današnjice. Pomalo sam bio skeptičan kako će Rae zvučati s njim u kombinaciji, ali rezultat je vise nego zadovoljavajući.

Za kraj, ima li ovaj album ikakve mane – da, premalo Ghostfacea u odnosu na jedinicu, te što i uz 22 stvari traje prokleto kratko. Raekwon je jedan od rijetkih veterana hip hopa koji zvuči jednako moćno kao i na početku, i na tome mu odajem priznanje. 

Još nemate album godine? – što čekate… Spremite se za jednosatno orgazmično drmanje glavom i pustite kuharu da vas hrani slasnom hranom iz kuhinje Shaolina kako samo on zna….

 

Aleksandar Mijušković

Hits 4152

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici