Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Revolver

1966. objavljen je 'Revolver', sedmi studijski album grupe The Beatles. Bio je to posljednji album grupe prije prestanka nastupanja uživo. Instrumentalno, lirički i tehnički nastavio se na godinu stariji 'Rubber Soul', a danas se smatra jednim od prvih, ali i najznačajnijih psych-rock albuma. Sadrži poznate pjesme 'Eleanor Rigby', 'Yellow Submarine', 'And Your Bird Can Sing' i 'Tomorrow Never Knows'. Rolling Stone ga je proglasio trećim najboljim albumom svih vremena.

Događaji

1969. objavljen je istoimeni debitantski album The Stooges, čuvene proto-punk skupine predvođene pjevačem Iggyjem Popom. Proslavili su ga singlovi '1969' i 'I Wanna Be Your Dog', a producirao ga je Velvetovac John Cale. Rolling Stone ga je svrstao na 185. mjesto svoje liste najboljih albuma svih vremena.

1972. Aerosmith su potpisali diskografski ugovor sa kućom CBS Records vrijedan 125 000 dolara nakon što ih je direktor kuće vidio kako sviraju u newyorškom klubu Max's Kansas City Club.

1975. bubnjarka Sandy West i gitaristica Joan Jett oformile su utjecajni sastav The Runaways. Grupi su se pridružile Cherie Currie, Lita Ford i Jackie Fox. Objavile su četiri studijska i jedan live album unutar četiri godine na okupu.

1978. The Rolling Stones su dosegli broj 1 američke liste singlova pjesmom 'Miss You'. Bio je to osmi singl Stonesa kojem je to uspjelo u Americi. Čuveni saksofonski solo u pjesmi odsvirao je Mel Collins.

1983. David Crosby (Crosby, Stills & Nash) u Texasu je osuđen na pet godina zatvora zbog djela povezanih s kokainom i posjedovanjem vatrenog oružja. Crosby je prespavao većinu suđenja.

Rođeni

1941. Airto Moreira, brazilski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar grupe Weather Report.

1942. Rick Huxley, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist grupe The Dave Clark Five. Preminuo je 2013. godine.

1946. Jimmy Webb, američki glazbenik. Autor je poznatih pjesama za sebe i druge glazbenike, poput 'Up, Up and Away', 'By the Time I Get to Phoenix', 'Wichita Lineman', 'Galveston', 'The Worst That Could Happen', 'All I Know' i 'MacArthur Park'. Surađivao je s Glenom Campbellom, Michaelom Feinsteinom, The 5th Dimension, Artom Garfunkelom i Richardom Harrisom. Jedini je osvajač Grammyja za glazbu, tekst i aranžman.

1947. Gregory Leskiw, kanadski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist The Guess Who od 1970. do 1972. godine.

1959. Pat Smear, rođen kao Georg Ruthenberg, američki glazbenik. Karijeru je počeo u hardcore-punk bendu The Germs, kojeg je osnovao 1972. s pjevačem Darbyjem Crashom. Bend se raspao nakon Crashovog samoubojstva 1980., nakon čega je Smear svirao u The Adolescents te vodio samostalnu karijeru. Široj je javnosti postao poznat nakon pridruživanja Nirvani 1993., no to je trajalo samo godinu dana, s obzirom da si je frontman Kurt Cobain oduzeo život 1994. godine. Pridružio se nedugo potom Foo Fighters, projektu bubnjara Nirvane, Davea Grohla. Iz benda izlazi 1997. da bi se vratio deset godina kasnije, ali uglavnom kao član benda na turnejama, dok od 2010. do danas sudjeluje i kao koautor pjesama i studijski glazbenik u bendu.

pat smear

Pat Smear, Pula 2019., foto: Dragutin Andrić (arhiva SG)

1964. MCA, rođen kao Adam Nathaniel Yauch, najpoznatiji kao suosnivač i član hip-hop grupe The Beastie Boys do svoje smrti 2012. godine.

Preminuli

1992. Jeffrey Thomas 'Jeff' Porcaro (r. 1954.), američki glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar grupe Toto. Uz rad u matičnoj grupi, bio je najtraženiji session bubnjar od 70-ih do svoje smrti 1992. godine. Svirao je na albumima poput 'Katy Lied', 'Pretzel Logic', 'Gaucho' (Steely Dan), 'Teaser' (Tommy Bolin), 'Excitable Boy' (Warren Zevon), 'Thriller' (Michael Jackson), 'Like a Prayer' (Madonna) i 'On Every Street' (Dire Straits). Krajem 1992. održan je memorijalni koncert u njegovu čast na kojem su nastupili George Harrison, Boz Scaggs, Donald Fagen, Don Henley, Michael McDonald, David Crosby, Eddie Van Halen i članovi Toto.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima