Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

rolling-stones

2007. The Rolling Stones su nastupili na Isle of Wight festivalu, njihovom prvom britanskom festivalskom nastupu u 30 godina.

Događaji

1956. Pat Boone se našao na vrhu britanske ljestvice sa singlom ‘I’ll Be Home’. Pjesma je godinu dana ranije bila hit za The Flamingos.

1966. Steve Mariott iz The Small Faces kolabirao je za vrijeme nastupa grupe u emisiji ‘Ready Steady Go!’.

1972. ‘Exile On Main Street’ je postao sedmi album The Rolling Stones na britanskom broju jedan. Radi se o univerzalno prihvaćenom albumu te, po mišljenju većine kritičara, jednim od najboljih rock and roll albuma svih vremena. Album je odlično prošao i kod publike, iako ovaj dvostruki album ima čak 18 pjesama bez većeg hita, a sedam pjesama na njemu nikad nisu izvedene uživo od strane Stonesa.

exile

Rolling Stones - "Exile On Main Street"

1975. Eaglesi su objavili svoj četvrti studijski album "One Of These Nights". To je bio njihov prvi album na 1. mjestu Billboard ljestvice. Album je izbacio tri top 10 singla, "One Of These Nights", "Lyin 'Eyes" i "Take It To The Limit".

1978. ‘You’re The One That I Want’ iz filma ‘Grease’ je dospio do vrha američke ljestvice singlova. Pjesmu su otpjevali dvoje glavnih glumaca, Olivia Newton-John i John Travolta. Singl je bio broj jedan i u Britaniji.

1989. Jason Donovan je bio 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa svojom verzijom hita Briana Hylanda iz 1962. godine "Sealed With A Kiss". Donovan je postao prvi australski glazbenik koji je ušao na britansku top ljestvicu na 1. mjesto.

1989. Bette Midler je s ‘Wind Beneath My Wings’ zasjela na vrh američke ljestvice singlova. Pjesma se pojavila u filmu ‘Beaches’.

2001. ‘Amnesiac’ grupe Radiohead je stigao do prvog mjesta britanske ljestvice albuma. U Americi je dospio do drugog mjesta. Rolling Stone ga je proglasio 320. najboljim albumom svih vremena.

2007. R. Kelly je bio na 1. mjestu američke ljestvice albuma s "Double Upom". Na njegovom jedanaestom studijskom albumu su gostovali Snoop Dogg, Nelly, T.I., Usher, Huey, Ludacris i Kid Rock.

2019. Ed Sheeran je bio najizvođeniji glazbenik u Velikoj Britaniji u 2018. godini, dok je "Feel It Still" Portugal The Man bila najizvođenija pjesma u 2018. godini. Sheeran je bio na vrhu ljestvice unatoč tome što nije objavio novu glazbu.

Rođeni

1910. Howlin’ Wolf, rođen kao Chester Arthur Burnett, američki blues glazbenik. Jedan je od najpoznatijih glazbenika Chicago blues scene. Njegove pjesme ‘Smokestack Lightning’, ‘Killing Floor’, ‘Back Door Man’ i ‘Spoonful’ postali su blues standardi. Preminuo je u dobi od 65 godina nakon zatajenja bubrega. Rolling Stone ga je postavio na 51. mjesto najboljih glazbenika svih vremena.
1922. Judy Garland, rođena kao Frances Ethel Gumm, američka pjevačica i glumica, najpoznatija po glavnoj ulozi Dorothy u filmu ‘The Wizard of Oz’ i pjesmi iz filma ‘Over the Rainbow’. Karijeru joj je 1954. oživjela zapažena uloga u mjuziklu ‘A Star Is Born’. Majka je glumice i pjevačice Lize Minnelli. Preminula je 1969. godine nakon predoziranja.

1934. američki pjevač Gerald Gregory iz doo-wop grupe The Spaniels koja je djelovala 50-ih godina. Njihov hit iz 1954. godine "Goodnite, Sweetheart, Goodnite" bio je soundtrack u filmovima Three Men And A Baby i American Graffiti. Spaniels su postali jedni od prvih grupa koja je potpisala ugovor s Vee-Jay Records, prvom velikom neovisnom izdavačkom kućom u afroameričkom vlasništvu. Gerald je preminuo je 12. veljače 1999.

1941. Shirley Owens, pjevačica američke ženske grupe The Shirelles koja je bila popularna početkom 1960-ih. Bili su prva potpuno ženska crnačka skupina koja je 1961. godine imala hit broj 1 sa "Will You Love Me Tomorrow".

1944. Rick Price, basist britanskog rock benda The Move. Grupa je 2969. imala singl na britanskom broju 1, "Blackberry Way", i hitove "I Can Hear The Grass Grow", "Flowers In The Rain" i "Fire Brigade".

1961. Kimberley Ann ‘Kim’ Deal, američka glazbenica, najpoznatija kao bivša basistica i back vokal grupe Pixies. Također je predvodila bend The Breeders kao pjevačica i gitaristica.

1964. Jimmy Chamberlin, bubnjar američkog alternativnog rock sastava Smashing Pumpkins s kojom je 1995. imao album na američkom broju 1, "Mellon Collie And The Infinite Sadness".

1965. Joey Santiago, gitarist američkog alternativnog rock sastava Pixies.

1973. američka kantautorica Faith Evans koja je 1997. imala singl broj 1 u SAD-u i Velikoj Britaniji s Puff Daddyjem "I'll Be Missing You", i 2000. hit singl u Velikoj Britaniji s Whitney Houston "Heartbreak Hotel".

1989. Joel Corry, britanski DJ i producent. Njegov singl "Head & Heart" u suradnji sa MNEK je proveo šest tjedana na 1. mjestu britanske ljestvice singlova 2020. godine.

Preminuli

2004. Ray Charles Robinson (r. 1930.), američki glazbenik. Poznat po nadimkom ‘The Genius’, imenovan je desetim najvećim izvođačem i drugim najvećim pjevačem svih vremena od strane Rolling Stonea. Jedan od pionira modernog soula i R&B-ja bio je slijep od sedme godine, no to ga nije spriječilo da sklada nezaboravne hitove poput ‘I Got A Woman’, ‘What’d I Say’, ‘Georgia On My Mind’ (obrada), ‘Hit the Road Jack’ i ‘I Can’t Stop Loving You’. Primio je Grammy za životno djelo, a član je Rock and Roll Hall of Fame i Hollywood Walk of Fame. Na filmu ga je utjelovio Jamie Foxx u biografskom filmu ‘Ray’, koji je objavljen nekoliko mjeseci nakon glazbenikove smrti 2004. godine.

Ray-Charles

Ray Charles



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima