Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

captain

1975. ‘Captain Fantastic And The Brown Dirt Cowboys’ Eltona Johna je postao prvi album u povijesti Billboarda koji je odmah po ulasku na tu ljestvicu zauzeo prvo mjesto. Britancu je to bio deveti studijski album.

Događaji

1963. izdan je debitantski singl The Rolling Stones, ‘Come On’. Radilo se o obradi dvije godine stare pjesme Chucka Berryja. B-strana je također bila obrada, ‘I Want to Be Loved’ Willieja Dixona.

1969. ‘Tommy’ The Who je ušao na britansku ljestvicu albuma kao drugi. Nije stigao do vrha ljestvice, no do danas pripada najslavnijim albumima grupe. Jedna je to od prvih ‘rock opera’ ikada, zajedno s ‘S.F. Sorrow’ The Pretty Things.

1969. supergrupa Blind Faith je održala svoj prvi koncert, i to besplatan, u londonskom Hyde Parku. Eric Clapton, Steve Winwood, Rick Grech i Ginger Baker izdali su samo jedan zajednički album, nazvan prema grupi, s kojeg je najupamćenija skladba ‘Can’t Find My Way Home’.

1977. Led Zeppelin su održali prvi od šest uzastopnih rasprodanih nastupa u njujorškom Madison Square Gardenu.

1987. David Bowie je održao koncert u blizini Berlinskog zida sa zvučnicima uperenim prema zidu kako bi i publika s istočne strane mogla slušati.

Concert for Berlin

Ulaznica koncerta za Berlin u sklopu kojega je nastupio David Bowie

1997. Hanson su započeli tromjedni boravak na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa "MMMbop". Izvorno nazvani The Hanson Brothers, glavni pjevač Zak Hanson je imao samo 13 godina u vrijeme hita. Jedan od najvećih debitantskih singlova svih vremena, dosegao je 1. mjesto u 27 zemalja.

2002. u brak su stupili Liam Howlett iz The Prodigy i pjevačica All Saints, Nicole Appleton.

Rođeni

1917. Dean Martin, rođen kao Dino Paul Crocetti, američki pjevač, glumac, komičar i filmski producent. Popularni crooner je ‘drmao’ Amerikom sredinom prošlog stoljeća zahvaljujući hitovima ‘Memories Are Made Of This’, ‘That’s Amore’, ‘Everybody Loves Somebody’, ‘Sway’, ‘Volare’ i drugima. S Jerryjem Lewisom činio je komičarski par ‘Martin and Lewis’, a bio je i dio ‘Rat Packa’ sa Sinatrom, Sammyjem Davisom Jr. i Humpreyjem Bogartom. ‘The King of Cool’ je preminuo na Božić 1995., a 2009. je posthumno dobio Grammy za životno djelo.

Dean Martin

Dean Martin

1940. Sir Tom Jones, rođen kao Thomas Jones Woodward, velški pjevač. Žanrovska različitost i elvisovski šarm učinili su Jonesa jednim od najpopularnijih pjevača posljednjih pola stoljeća. Među njegovim najvećim hitovima su ‘Delilah’, ‘It’s Not Unusual’, ‘Green, Green Grass of Home’, ‘She’s a Lady’, ‘What’s New Pussycat’ i ‘Sex Bomb’. Kraljica Elizabeta imenovala ga je vitezom 2006. zbog njegovih zasluga u glazbi.

tom jonesTom Jones, foto: Dragutin Andrić, arhiva SG

1958. Prince Roger Nelson, američki glazbenik i glumac. Poznat je po svom eklektičnom izričaju, koncertnoj koreografiji i širokom rasponu glasa. Proslavili su ga albumi ‘Purple Rain’ iz 1984. i ‘Sign O’ The Times’ iz 1987. godine. Prodano je više od 100 milijuna primjeraka njegovih albuma u svijetu. Prince je dobitnik sedam Grammyja, član Rock and Roll Hall of Fame od 2004. te 27. najbolji izvođač svih vremena prema magazinu Rolling Stone. Preminuo je 21.4.2016. u dobi od 57 godina.

prince

Prince

1967. David Michael ‘Dave’ Navarro, američki glazbenik i glumac. Najpoznatiji je kao osnivač i gitarist grupe Jane’s Addiction te član Red Hot Chili Peppers od 1993. do 1998. godine.

1985. Charlie Simpson, pjevač i gitarist engleskog pop rock sastava Busted. Osnovani 2000. godine, bend je imao četiri singla na britanskom broju 1, a objavili su 2 studijska albuma - "Busted" (2002) i "A Present For Everyone" (2003) - prije nego što su se raspali u siječnju 2005. Ponovo su se okupili 2015. godine.

1990. australska pjevačica Iggy Azalea koja je 2014. imala singl na američkom broju 1, "Fancy".

1991. američki reper Willie Maxwell II, poznatiji kao Fetty Wap. Njegov debitantski singl "Trap Queen" je dosegnuo 2. mjesto američke ljestvice Billboard Hot 100 u svibnju 2015. godine, a njegov istoimeni debitantski album je zauzeo 1. mjesto na američkoj ljestvici.

1993. engleski kantautor George Ezra. Njegov hit singl iz 2014. "Budapest" je dosegao top 10 u brojnim zemljama, a debitantski studijski album "Wanted On Voyage" je dosegao 1. mjesto u Velikoj Britaniji i bio je treći najprodavaniji album 2014. u Velikoj Britaniji.

Preminuli

2010. Stuart Cable (r. 1970.), velški glazbenik i radijski voditelj, najpoznatiji kao bubnjar grupe Stereophonics.
2012. Robert Lawrence ‘Bob’ Welch (r. 1945.), američki glazbenik, poznat kao gitarist Fleetwood Mac od 1971. do 1974. te po uspješnoj samostalnoj karijeri nakon toga.

Pjesma "Hypnotized" autosko je djelo Boba Welcha, a nalazi se na albumu "Mystery To Me" grupe Fleetwood Mac



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici