Na današnji dan

sgt

1967. Beatlesi su u Velikoj Britaniji izdali album "Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band".

Događaji

1959. verzija ‘The Battle of New Orleans’ Johnnyja Hortona zasjela je na vrh američke ljestvice singlova. U pjesmi se opisuje bitka za New Orleans iz 1815. iz perspektive američkog vojnika u humornom tonu. Autor pjesme je učitelj Jimmy Driftwood.

{youtube}VL7XS_8qgXM{/youtube}

1961. Elvisova ‘Surrender’ je stigla do vrha britanske ljestvice singlova. Njegov osmi broj jedan u toj zemlji baziran je na talijanskoj pjesmi ‘Return to Sorrento’.

1967. Beatlesi su u Velikoj Britaniji izdali album "Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band". Snimljen tijekom 129 dana, počevši od prosinca 1966, album se smatra jednim od najboljih svih vremena i bio je prvi album Beatlesa gdje je popis pjesama bio potpuno isti za verzije u Velikoj Britaniji i SAD-u. Od 2011. je prodano više od 32 milijuna primjeraka širom svijeta, što ga čini jednim od najprodavanijih albuma u povijesti.

1967. David Bowie je objavio svoj istoimeni debitantski studijski album. S albuma su objavljena dva singla, "Rubber Band" i "The Laughing Gnome".
1968. Simon & Garfunkel su sa ‘Mrs. Robinson’ zasjeli na prvo mjesto američke ljestvice singlova. Pjesma je bila dio soundtracka za film ‘The Graduate’ (‘Diplomac’) s Dustinom Hoffmanom, a dvojcu je priskrbila Grammy za snimku godine 1969.

{youtube}9C1BCAgu2I8{/youtube}

1972. The Eagles su objavili svoj debitantski studijski album. Album je odmah bio uspješan i iznjedrio je tri top 40 singla, "Take It Easy", "Witchy Woman" i "Peaceful Easy Feeling".

1973. bubnjar Soft Machine Robert Wyatt pao je s prozora na četvrtom katu i ostao paraliziran te vezan uz invalidska kolica. Wyatt se nastavio baviti glazbom sve do danas. Tears for Fears su mu posvetili poznatu pjesmu ‘I Believe’.

1981. objavljeno je prvo izdanje časopisa Kerrang!. Na naslovnici su bili AC/DC, Motorhead, Girlschool i Saxon.

1982. ‘House of Fun’ grupe Madness se popela na vrh britanske ljestvice singlova. Bio im je to jedini broj jedan, a imali su još 26 hitova unutar top 40.

1985. Prince & The Revolution su započeli trotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice albuma sa "Around The World In A Day".

around

Prince & The Revolution - "Around The World In A Day" (naslovnica)

2005. Lider White Stripesa Jack White oženio je model i glazbenicu Karen Elson u Brazilu. Rastali su se 2013. godine.

2005. Crazy Frog je bio na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa "Axelom F". Započeo je kao melodija zvona za mobitel, a singl se temelji na filmskoj temi Harolda Faltermeyera, koji je 1985. dosegnuo 2. mjesto.
2006. povodom 50-e godišnjice službene britanske nacionalne ljestvice provedena je anketa u kojoj je biran najbolji album svih vremena, a pobjedu je odnio ‘Definetly Maybe’ Oasis iz 1994. godine.

oasis

2013. ‘Modern Vampires of the City’ Vampire Weekend zasjeo je na vrh američke ljestvice albuma. Rolling Stone ga je izabrao za album godine.

Rođeni

1934. Charles Eugene ‘Pat’ Boone, američki pjevač, glumac i autor. Bio je jedan od najpopularnijih glazbenika 50-ih i ranih 60-ih u SAD-u, a više hitova u tom razdoblju je imao samo Elvis Presley. Prodao je više od 45 milijuna primjeraka svojih albuma i singlova, vodio emisiju na TV postaji ABC, a glumio je i u 12 holivuskih filmova. Imao je pet singlova na američkom broju jedan: ‘Ain’t That s Shame’, ‘Don’t Forbid Me’, ‘Love Letters in the Sand’, ‘April Love’ i ‘Moody River’. Kasnije se posvetio gospel glazbi, a danas je prisutan na i na televiziji te kao motivacijski govornik i politički komentator.

1947. Ronald David ‘Ronnie’ Wood, britanski glazbenik. Nakon članstva u The Birds (ne zamijeniti s The Byrds) , The Creation i The Jeff Beck Group, pridružio se bivšim članovima The Small Faces te su postali The Faces. Nakon četiri albuma s grupom i jednog samostalnog, stigao je u Rolling Stones kao zamjena za Micka Taylora. Nakon odlaska Billa Wymana iz grupe 1993., Wood je preuzeo dužnost basista.

ronnie

Ronnie Wood, foto: Dragutin Andrić

1950. Charlene Marilynn Oliver, američka R&B pjevačica koja je 1982. godine imala singl na britanskom broju 1 i američkom broju 3, "I've Never Been To Me".

1950. Graham Russell, gitarist i pjevač australskog soft rock sastava Air Supply s kojima je 1981. imao singl na američkom broju 1, "The One That You Love".

1959. Alan Charles Wilder, britanski glazbenik, najpoznatiji kao član Depeche Mode od 1982. do 1995. godine.
1960. Simon Jonathon Gallup, britanski glazbenik, najpoznatiji kao basist sastava The Cure.
1963. Michael Adrian Paul ‘Mike’ Joyce, britanski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar grupe The Smiths.

1967. dominikansko-američki DJ Roger Sanchez. 2001. je imao singl na britanskom broju 1, "Another Chance". Dobitnik je nagrade Grammy za remiks pjesme "Hella Good" grupe No Doubt 2003 godine.

1968. Jason Donovan, australski glumac i pjevač koji je 1989. imao singl na britanskom broju 1, "Too Many Broken Hearts", plus još 15 singlova na britanskom top 40. Njegov album prvijenac "Ten Good Reasons" je bio jedan od najprodavanijih albuma 1989. godine.

1974. Alanis Nadine Morissette, kanadsko-američka glazbenica, glumica i producentica. Počela je glazbenu karijeru kao mladi pop talent, a prvi međunarodno izdani album bio je megauspješni ‘Jagged Little Pill’ iz 1995., koji je prodan u 33 milijuna primjeraka diljem svijeta, a sadržavao je hit ‘Ironic’. Nakon toga je izdala još pet studijskih albuma. Dobitnica je sedam Grammyja i 16 Juno nagrada.

Preminuli

1991. Davis Eli ‘David’ Ruffin (r. 1941.), američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač The Temptations tijekom njihove ‘Classic Five’ ere. Pjevao je na hitovima grupe poput ‘My Girl’, ‘Ain’t Too Proud to Beg’ i ‘I Wish It Would Rain’. Godine 1968. je otišao iz grupe nakon četiri zajedničke godine te započeo uspješnu samostalnu karijeru. Preminuo je u dobi od 50 godina, a sumnjalo se na uključenost narkotika.

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Hit dana

Jamie xx || Baddy On The Floor


Jamie xx || Baddy On The Floor

harvest

Na današnji dan

Na današnji dan 1964. rođen je Maynard James Keenan, pjevač progressive metal sastava Tool... OPŠIRNIJE

Blues corner

Corey Harris Insurrection Blues

Controfigura - "Non ho più segreti"

glazba koju čujem je moderna, kvalitetna i u potpunosti mi odgovara kada ju slušam... OPŠIRNIJE

Slučajnih 5

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici