Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

dr feelgood

2014. nekadašnji gitarist Dr. Feelgood, Wilko Johnson, podvrgnut je posljednjoj operaciji uklanjanja raka gušterače. Bolest je glazbeniku dijagnosticirana još 2012., kad mu je prognozirano oko deset mjeseci života. Johnson se gotovo potpuno oporavio te se aktivno bavio glazbom. Preminuo je 21. studenog 2022.

Događaji

1960. Everly Brothers su dobili singl na britanskom broju jedan, ‘Cathy’s Clown’. Bio je to prvi singl diskografske kuće Warner Brothers i ujedno njihov prvi singl broj jedan.

1966. četvrti studijski album Rolling Stonesa, ‘Aftermath’, postao je njihov treći album na vrhu britanske ljestvice. Sadrži hitove ‘Under My Thumb’ i ‘Mother’s Little Helper’.
1977. Led Zeppelin su srušili svjetski rekord po broju posjetitelja jednog koncerta. Njihovom nastupu u Pontiac Silverdomeu u saveznoj državi Michigan nazočilo je 76.229 ljudi. Rekord su prije njih držali The Who, koji su na istom mjestu privukli 75.962 ljudi.

Silverdome LZ

Led Zeppelin, Pontiac Silverdome 1977.

1983. Michael Jackson je trećim singlom s ‘Thrillera’, ‘Beat It’, zasjeo na čelno mjesto američke ljestvice singlova. Bio mu je to peti singl na toj poziciji u karijeri. Pjesma sadrži prepoznatljivi riff Stevea Lukathera (Toto) i gitarski solo Eddieja Van Halena. Do danas se smatra pjesmom koja je spojila mainstreamu naklonjenu publiku i onu alternativnijeg glazbenog ukusa.
1999. Gary Kemp je dobio tužbu protiv trojice bivših kolega iz Spandau Ballet. Kemp je tražio i dobio milijun dolara za neisplaćene tantijeme.

Rođeni

1948. Wayne Kramer, američki glazbenik i producent, najpoznatiji kao suosnivač i gitarist sastava MC5. Rolling Stone ga je proglasio 92. najboljim gitaristom svih vremena.
1958. Wonder Mike, rođen kao Michael Anthony Wright, američki reper, najpoznatiji kao član Sugarhill Ganga, jednog od prvih hip-hop sastava.

1969. Paulo ‘Destructor’ Jr., rođen kao Paulo Xisto Pinto Junior, brazilski glazbenik, najpoznatiji kao basist trash metal grupe Sepultura.

Preminuli

1982. Leslie Conway ‘Lester’ Bangs (r. 1948.), američki novinar i glazbenik, najpoznatiji kao novinar magazina Creem i Rolling Stone. Zapamćen je po neuobičajenim intervjuima i izvještajima, kao i oštrim i euforičnim kritikama rock albuma. Negativno je pisao o albumima poput debija Black Sabbatha i ‘Kick Out the Jams’ MC5 (danas legendarnim albumima i definirajućim za svoje žanrove), a pozitivno o punk rock i new wave izvođačima. Preminuo je u dobi od 33 godine od posljedica predoziranja. U svojim pjesmama su ga spomenuli Ramones i R.E.M., između ostalih. U filmu ‘Almost Famous’ utjelovio ga je Philip Seymour Hoffman.

1982. Muddy Waters, rođen kao McKinley Morganfield 1913., američki blues glazbenik. ‘Oca chicago bluesa’ otkrio je Alan Lomax na plantaži u Mississippiju te ga snimio, a to mu je dalo priliku da započne profesionalnu karijeru. Najveći uspjeh doživio je snimajući za Aristocrat Records Leonarda Chessa, dok mu je pjesme pisao legendarni Willie Dixon, a na usnoj harmonici pratio Little Walter. Među najpoznatijim pjesmama su mu ‘Hoochie Coochie Man’, ‘I’m Ready’, ‘Mannish Boy’, ‘Got My Mojo Working’, ‘Rollin’ Stone’, ‘I Can’t Be Satisfied’, ‘You Shook Me’ i ‘I Just Want to Make Love to You’. Izvršio je presudan utjecaj na generacije blues i rock glazbenika, naročito na aktere ‘Britanske invazije’. Dio je Blues i Rock and Roll Hall of Fame, dobitnik Grammyja za životno djelo te još pet njih, a četiri njegove pjesme uvrštene su među 500 pjesama ‘koje su oblikovale rock and roll’.

2015. Benjamin Earl 'Ben E.' King (r. 1938.), američki soul i R&B pjevač. U ranoj mladosti se pridružio vokalnoj skupini The Drifters, a 1960. godina započinje samostalnu karijeru. Proslavio se pjesmama ‘Spanish Harlem’ te ‘I (Who Have Nothing), no status legende je zaslužio Stollerovom i Leiberovom ‘Stand By Me’.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici