Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

bj

1980. Brian Johnson ušao je na mjesto pjevača u bend AC/DC, zamijenivši pokojnog Bona Scotta. Prvi album grupe s Johnsonom bio je superuspješni Back in Black iz iste godine, danas drugi najprodavaniji album svih vremena.

Događaji

1963. ‘Foot Tapper’ bio je peti i posljednji singl na britanskom broju jedan grupe The Shadows. Pjesma se danas koristi kao jingle britanske radijske emisije ‘Sounds of the 60s’.
1966. Mick Jagger je zadobio osam šavova nakon što je pogođen stolicom tijekom nastupa Rolling Stonesa u Marseilleu.
1973. Dr Hook and the Medicine Show su završili na naslovnici magazina Rolling Stone nakon uspjeha njihove pjesme ‘The Cover of Rolling Stone’. Pjesma se zbog tematike nije puštala na britanskim radio postajama poput BBC-ja.
1975. ‘Lady Marmalade’ ženske grupe Labelle je zasjeo na čelno mjesto američke ljestvice singlova. All Saints su s obradom pjesme bili na britanskom broju jedan 1998., a obrađena je i za soundtrack filma ‘Moulin Rouge’. Rolling Stone je pjesmu postavio na 479. mjesto liste najboljih pjesama svih vremena.

1981. Rockabilly pjevač Shakin’ Stevens našao se na britanskom broju jedan sa singlom ‘This Ole House’, obradom pjesme Rosemary Clooney. Stevens je imao još tri singla na vrhu britanske ljestvice.
1986. Falco je postao prvi austrijski izvođač sa singlom na vrhu američke ljestvice. ‘Rock Me Amadeus’ bio je broj jedan i u Britaniji. Najuspješniji austrijski pop glazbenik svih vremena preminuo je 1998. s navršenih 40 godina života.

2007. Bono Vox, pjevač grupe U2, primio je počasnu vitešku titulu britanske krune na ceremoniji u Dublinu. Bono ipak nije dobio titulu ‘Sir’ jer nije britanski državljanin. Točno godinu ranije ‘Sir’ je postao velški pjevač Tom Jones.

2011. web stranica koja je ilegalno prodavala pjesme Beatlesa putem interneta za 25 centi, složila se platiti izdavačkim kućama gotovo milijun dolara (625.000 funti) za rješavanje pravnog slučaja. BlueBeat.com, sa sjedištem u SAD-u, streamali su i prodavali glazbu The Beatlesa, Coldplaya i drugih dok nije podnesena tužba 2009. U nekoliko dana prije nego što je bila prisiljena ugasiti se, distribuirala je više od 67.000 pjesama Beatlesa.

Rođeni

1943. Vangelis, rođen kao Evangelos Odysseas Papathanassiou, grčki skladatelj, najpoznatiji kao autor soundtracka za film ‘Chariots of Fire’ (‘Vatrene kočije’). Preminuo je 17. svibnja 2022. u Parizu.

1943. Chad Allan, osnivač i originalni pjevač kanadskog rock benda Guess Who koji su 1970. imali singl na američkom broju 1 i britanskom broju 19 "American Woman".

1946. kanadski pjevač i tekstopisac Terry Jacks koji je 1974. imao singl na prvom mjestu u Velikoj Britaniji i SAD-u, "Seasons In The Sun".

1947. Bobby Kimball, pjevač američkog rock benda Toto koji 80-ih su imali su top 5 hitove, "Hold The Line", "Rosanna" i "Africa". Bend je objavio 17 studijskih albuma i prodao preko 40 milijuna ploča širom svijeta.

1959. Perry Farrell, rođen kao Perry Bernstein, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač grupe Jane’s Addiction. Također je bio frontman skupina Porno for Pyros i Satellite Party. Tvorac je festivala Loolapalooza u Chicagu te jedini glazbenik koji je nastupio na svim izdanjima Coachella festivala.

Preminuli

2020. američki pjevač gitarist i tekstopisac Alan Merrill je umro u 69. godini od koronavirusa. Bio je koautor i glavni pjevač prve verzije pjesme "I Love Rock' n 'Roll", koju su Arrows snimili 1975. Pjesma je postala proboj za Joan Jett 1982. godine, a još su ju obradili razni glazbenici, od Britney Spears do Weird Al Yankovica.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima