Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

mg

1969. Marvin Gaye je dobio singl na britanskom broju jedan s ‘I Heard It Through the Grapevine’

Događaji

1969. Marvin Gaye je dobio singl na britanskom broju jedan s ‘I Heard It Through the Grapevine’. Pjesmu su ranije snimili The Miracles te Gladys Knight & The Pips, a nakon Gayea zapažene verzije imali su Creedence Clearwater Revival sa svojom 11-minutnom verzijom te noviji izvođači poput Kaiser Chiefs.

1977. Hall And Oates su započeli trodnevni boravak na prvom mjestu američke ljestvice singlova s "Rich Girl", njihovim prvim američkim brojem 1. Hall And Oates su prodali oko 40 milijuna ploča, što ih čini trećim najprodavanijim glazbenim dvojcem svih vremena.

1980. The Police su postali prvi zapadnjački pop bend koji je svirao u Indiji unazad desetak godina. Britanski trio održao je nastup u gradu Bombayju (Mumbai).

1983. Duran Duran su došli na prvo mjesto britanske ljestvice singlova s "Is There Something I Should Know". To je njihov osmi singl i prvi koji je došao na prvo mjesto. Skupina je na današnji dan bila na američkom promotivnom putovanju, gdje ih je dočekalo 5.000 vrištećih obožavatelja na nastupu u trgovini u New Yorku.

1985. Radijske stanice diljem Južnoafričke Republike prestale su emitirati pjesme Stevieja Wondera nakon što se prilikom primanja Oscara zahvalio Nelsonu Mandeli, južnoafričkom borcu za ljudska prava te tada zatvoreniku, a kasnije predsjedniku te države.

1988. Morrissey, bivši pjevač The Smiths, nastavio je nizati uspjehe sa solo albumom ‘Viva Hate’, koji je zasjeo na čelno mjesto britanske ljestvice albuma.

1994. Soundgardenov ‘Superunknown’ debitirao je na prvom mjestu američke ljestvice albuma. Album je do danas prodan u gotovo 4 milijuna primjeraka samo u SAD-u.

Superunknown

1996. "The Woman In Me", drugi studijski album Shanije Twain je bio na prvom mjestu country ljestvice. Postala je njen najprodavaniji album u vrijeme objavljivanja, prodavši se u 4 milijuna primjeraka do kraja godine. "Whose Bed Have Your Boots Been Under? ", pjesma o ženi koja se suočava s ljubavnikom zbog njegove česte nevjere, objavljena je kao prvi singl s albuma.

2000. grupa Santana, predvođena istoimenim gitaristom, dobila je album na britanskom broju jedan sa ‘Supernatural’. Album je bendu priskrbio čak osam Grammyja.

2006. čitatelji Total Guitar izabrali su solo iz ‘Stairway to Heaven’ za najbolji svih vremena. Legendarna solaža Jimmyja Pagea iz Led Zeppelin našla se na listi ispred Van Halen, Queen, Jimija Hendrixa i The Eagles.

2000. Phil Collins je primio Oscar u kategoriji ‘Best Original Song’ za pjesmu ‘You’ll Be in My Heart’ iz animiranog filma ‘Tarzan’.

2016. ikonski hit Billyja Joela, "Piano Man" je američka Kongresna knjižnica odabrala za čuvanje u Nacionalnom registru pjesama zbog "kulturnog, povijesnog ili umjetničkog značaja". Iako je ploča došla do 25. mjesta na Hot 100, 1974. godine, postala je Joelova pjesma s potpisom i 2004. je svrstana na 421 mjesto na listi 500 najvećih pjesama svih vremena Rolling.

Rođeni

1944. Diana Ernestine Earle Ross, američka pjevačica, producentica i glumica. Profesionalni uzlet započeo joj je kad je prevodila žensku vokalnu grupu The Supremes, koja je tijekom 60-ih postala jedna od najuspješnijih grupa ikada i to ostala. Diana je napustila grupu 1970. i započela solo karijeru, koja je ostala upamćena po hitovima ‘Ain’t No Mountain High Enough’, ‘Theme From Mahogany’, ‘Upside Down’ i ‘Endless Love’. Najuspješnija je glazbenica svih vremena, a Billboard ju je proglasio ‘zabavljačicom stoljeća’. Diana je ukupno prodala preko 100 milijuna primjeraka svojih albuma (računajući karijeru u The Supremes). Godine 2012. primila je Grammy za životno djelo.

1948. Steven Tyler, rođen kao Steven Victor Tallarico, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač hard rock sastava Aerosmith. Praktički je čitavu karijeru proveo u ovom bendu, suosnovavši ga 1970. Poznat je po velikom rasponu glasa i živim nastupima, ali i po avanturama s opijatima i ženama. Magazin Hit Parader ga je svrstao na treće mjesto liste najboljih heavy metal pjevača svih vremena, a član je Rock and Roll Hall of Fame (s Aerosmith) i Songwriters Hall of Fame (s gitaristom benda Joeom Perryjem).

st

Steven Tyler u Firenzi, foto: Dragutin Andrić, arhiva SG

1948. Richard Tandy, klavijaturist engleskog rock sastava Electric Light Orchestrom, koji je 1979. imao singl na britanskom broju 3 i američkom broju 4, "Don't Bring Me Down", plus još 26 drugih singlova na ljestvici top 40. Svirao je čembalo na prvom hitu grupe The Move, "Blackberry Way".

1949. Fran Sheehan, basist američkog rock sastava Boston, koji je 1977. imao singl na britanskom broju 22. "More Than A Feeling, i 1986. singl na američkom broju 1, "Amanda". Prodali su više od 75 milijuna nosača zvuka diljem svijeta, što ih čini jednim od svjetski najprodavanijih umjetnika.

1953. škotski glazbenik William Lyall, klavijaturist grupe Pilot koji su 1975. imao singl na prvom mjestu u Velikoj Britaniji, "January". Također je surađivao sa Sheenom Easton i The Bay City Rollers. Lyall je umro 1989. godine.

1968. Kenny Chesney, američki pjevač i tekstopisac. 2002. je imao album na prvom mjestu u SAD-u, "No Shoes, No Shirt" i 2005. Na istoj poziciji iste ljestvice, "Be As You Are".

1968. James Jonas Iha, gitarist američkog alternativnog rock sastava Smashing Pumpkins koji su 1995. imali album na prvom mjestu američke ljestvice, "Mellon Collie And The Infinite Sadness".

Preminuli

2021. Želimir Altarac Čičak, preminuo je u 74. godini na Kliničkom centru u Sarajevu gdje se liječio od posljedica zaraze koronavirusom. Bio je jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih kreatora bosanskohercegovačke i sarajevske glazbene pozornice, pionir disk-džokejstva, urednik i voditelj mnogih popularnih radijskih i televizijskih emisija, promotor i organizator velikih rock spektakala, publicist i animator rock kulture, inicijator mnogih glazbenih manifestacija koje su postale tradicionalne. Želimir Altarac Čičak još se kao srednjoškolac Prve gimnazije u Sarajevu od 1961. do 1965. istaknuo kao organizator koncerata, kulturno zabavnih programa te kao jedan od urednika gimnazijskog lista "Polet" u kojemu je objavljivao svoje pjesme i novele. Kao gimnazijalac organizirao je programe i bio najbolji voditelj koncerata "in live". Njegovu karijeru koja je cijelog života bila vezana za Sarajevo posebice je obilježila činjenica da je bio autor tekstova nekih od najpoznatijih pjesama legendarne grupe Indexi "Negdje Na Kraju U Zatišju" i "Svijet U Kome Živim".



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima