Na današnji dan

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

1966. Rod Stewart otišao je iz supergrupe Steampacket i započeo samostalnu karijeru.

Događaji

1958. The Recording Industry Association of America (RIAA) uvela je nagrade za prodane ploče. Počeli su s nagrađivanjem singlova i albuma prodanih u milijun primjeraka, što se zvalo ‘zlatnom nakladom’. Kasnije je zlatna naklada iznosila 500 000 prodanih primjeraka, a za milijun prodanih dobivala se platinasta nagrada.
1965. Eric Clapton napustio je Yardbirdse, svoj prvi poznatiji sastav. Kao razlog naveo je razlike u glazbenom ukusu, budući da je htio nastaviti svirati u blues rock stilu, dok je ostatak benda krenuo stvarati pjesme bliže pop izričaju (primjer je hit ‘For Your Love’).

1965. The Beatles su započeli dvotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice singlova sa "Eight Days A Week", njihovim sedmim brojem 1 u SAD-u.
1966. Rod Stewart otišao je iz supergrupe Steampacket i započeo samostalnu karijeru. Idući poznatiji sastav u kojem je pjevao bila je The Jeff Beck Group, predvođena bivšim gitaristom Yardbirdsa i kasnijom velikom gitarističkom zvijezdom, Jeffom Beckom.

1976. The Four Seasons su započeli trotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice singlova s "December 1963, (Oh What A Night)", njihovim petim singlom na američkom broju 1. Pjesma je ujedno bila njihov jedini broj 1 u Velikoj Britaniji.

1977. Manhattan Transfer su bili na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa "Chanson D'amour", njihovim jedinim brojem 1 u Velikoj Britaniji.

1977. Iggy Pop i David Bowie započeli su zajedničku sjevernoameričku turneju, a predgrupa su im bili sve popularniji novovalni bend Blondie.
1993. Claptonov ‘Unplugged’ zasjeo je na prvo mjesto američke ljestvice albuma. Album je Ericu priskrbio čak šest Grammyja, a na njemu se našla i posebno aranžirana verzija ‘Layle’, hita Derek & the Dominos (njegovog tadašnjeg benda) iz 1970.
1999. Cher je u ‘Believe’ imala singl na broju jedan američke ljestvice. Skinut je s istoimenog albuma, a Cher je za njega dobila Grammy za najbolju dance snimku.

2006. Sex Pistolsi su odbili prisustvovati svojoj inauguraciji u Rock and Roll Hall of Fame, pritom izvrijeđavši instituciju. Istog dana u Kuću su ušli metal pioniri Black Sabbath, jazz velikan Miles Davis, jedni od predvodnika američkog novog vala Blondie i southern rokeri Lynyrd Skynyrd.
2007. lanac kavana Starbucks najavio je osnivanje svoje vlastite diskografske kuće. Prije toga su izdavali albume preko etikete Hear Music, koju su kupili 1990. godine. Prvi glazbenik kojega su potpisali na novoj etiketi bio je slavni Beatle Paul McCartney.

Rođeni

1933. Mike Stoller, američki glazbeni tekstopisac, tvorac mnogih hitova u partnerstvu s Jeromeom ‘Jerryjem’ Leiberom. Napisao je tekstove pjesama ‘Hound Dog’, ‘Jailhouse Rock’ (Elvis Presley), ‘There Goes My Baby’ (The Drifters), ‘Stand By Me’, ‘Spanish Harlem’ (Ben E. King), ‘Love Potion No. 9’ (The Clovers) i mnogih drugih. Postao je dio Songwriters Hall of Fame s Leiberom 1985., a član Rock and Roll Hall of Fame 1987. godine.
1939. Neil Sedaka, američki glazbenik. Napisao je preko 500 pjesama za sebe i druge glazbenike, a među njima i svoje hitove ‘Oh Carol’, ‘One-Way Ticket to the Blues’, ‘Calendar Blues’, ‘Breaking Up Is Hard to Do’, ‘Laughter in the Rain’ i ‘Bad Blood’. Dio je Songwriters Hall of Fame, a dobio je i zvijezdu na holivudskom Šetelištu slavnih.

1942. Scatman John, američki glazbeni umjetnik koji je stvorio fuziju scat pjevanja i plesne glazbe, najpoznatiji po svojim hitovima iz 1995. "Scatman (Ski Ba Bop Ba Dop Bop)" i "Scatman's World" i 1997. hitom "Everybody Jam!". Preminuo je u svom domu u Los Angelesu 3. prosinca 1999. u dobi od 57 godina.

1953. Rustee Allen, basist američkog sastava Sly And The Family Stone, koji je 1968. imao singl na američkom broju 1, "Everyday People", 1071. singl na američkom broju 1, "Family Affair". Također su 1971. imali album na američkop broju 1, "There's a Riot Goin' On". Allen je također svirao bas sa brojnim drugim umjetnicima, uključujući Georgea Clintona, Lennyja Williamsa, The Temptations.

1960. Adam Charles Clayton, irski basist, član grupe U2. Iako je dvaput gotovo izbačen iz grupe, ostao je njen stalni član, uz Bona, The Edgea i Larryja Mullena. Vodio je i buran privatni život do sredine 90-ih, po čemu se izdvajao od ostatka grupe. Kao član U2 osvojio je 22 Grammy nagrade.
1973. David Michael Draiman, američki glazbenik, najpoznatiji kao član sastava Disturbed i Device. Hit Parade ga je 2006. proglasio 42. najboljim heavy metal pjevačem svih vremena.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima