Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

db

1975. David Bowie je objavio svoj deveti studijski album "Young Americans".

Događaji

1953. američki pjevač hrvatskog porijekla, Guy Mitchell, našao se na britanskom broju jedan sa singlom ‘She Wears Red Feathers’, tek šestim brojem jedan u povijesti te ljestvice. Pjesmu je napisao Bob Merrill 1952. godine.
1966. Tina Turner snimila je vokal za pjesmu Phila Spectora ‘River Deep Mountain High’. Singl je neočekivano dosegao treće mjesto britanske ljestvice, ali tek 88. na američkoj. Rolling Stone ju je proglasio 33. najboljom pjesmom svih vremena te je uvrštena u Grammy Hall of Fame 1999. godine.

1966. Brian Wilson je objavio "Caroline No" prvi samostalni singl. Wilsonova se snimka pojavila kao završna pjesma na studijskom albumu Beach Boysa "Pet Sounds". Pjesma je izvorno napisana kao "Carol I Know".
1970. album ‘Bridge Over Troubled Water’ Simona i Garfunkela bio je na vrhu američke ljestvice albuma. Duo je u vrijeme izdavanja albuma već prekinuo suradnju.

1970. Lee Marvin je bio na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa "Wand'rin Star", preuzet iz filma "Paint Your Wagon".

1973. pjesma "Dueling Banjos" iz filma Deliverance, Erica Weissberga i Stevea Mandela postala je jedan od rijetkih instrumentala iz 1970-ih koji je nagrađen "Zlatnom Pločom". Ploča je bila na vrhu liste najprodavanijih pjesama u Cash Box Magazinu i dosegla je 2. mjesto na Billboard Hot 100.

1975. David Bowie je objavio svoj deveti studijski album "Young Americans". Album je označio odmak od glam rock stila prethodnih Bowiejevih albuma, pokazujući njegovo zanimanje za soul i R&B glazbu. Album je predstavio pjesmu "Fame" (u suautorstvu s Carlosom Alomarom i Johnom Lennonom), koja je Bowieu priskrbila prvi američki hit broj 1.

1976. Elton John je dobio voštanu repliku u londonskom muzeju Madame Tussaud te postao prvi roker od Beatlesa koji je dobio tu čast.

1983. izdan je singl ‘Blue Monday/The Beach’ mančesterskog sastava New Order. Radi se o najprodavanijem 12-inčnom singlu svih vremena. Pjesma na A-strani semplirala je nekoliko disco hitova poput ‘Our Love’ Donne Summer i ‘You Make Me Feel’ Sylvestera te ‘Uranium’ njemačkih Kraftwerk.
1987. Beastie Boys su postali prvi hip-hop/rap sastav s albumom na američkom broju jedan (‘Licensed to Ill’).

bb lti

Beastie Boys - "Licensed To Ill" (naslovnica)

1998. Madonna je dospjela na prvo mjesto britanske ljestvice singlova s "Frozen", njenim osmim britanskim brojem jedan. Singl je preuzet sa njenog albuma "Ray Of Light".
2004. Britney Spears je četvrti put imala singl na britanskom broju jedan, ovog puta ‘Toxic’. Singl je dobio Grammy za najbolju dance snimku.

2012. prodaja albuma grupe The Monkees porasla je nakon smrti pjevača Davyja Jonesa. "Best Of The Monkees" ponovno se našao na ljestvici albuma Billboarda na 20. mjestu s prodajom preko 17.000 primjeraka.

Rođeni

1944. John Townes Van Zandt, američki kantautor. Jedan je od glazbenika koji je posthumno ostvario mnogo veću slavu nego za života, koji je bio ispunjen nastupima u malim barovima, raznim ovisnostima te borbi s bipolarnim poremećajem. Za života je izdao deset studijskih albuma, a najviše se pamti eponimni album iz 1969. godine te pjesme ‘If I Needed You’ i ‘Pancho and Lefty’. Van Zandtovoj popularnosti pripomogle su obrade njegovih pjesama u izvedbi slavnih glazbenika poput Dylana, Emmylou Harris, Norah Jones, Franka Turnera, Laure Marling i drugih. Preminuo je u novogodišnjoj noći 1997. godine u dobi od 52 godine.

jvz

John Van Zant, foto: wikipedia.org

1945. Arthur Taylor Lee, američki glazbenik, najpoznatiji kao vođa benda Love. Bend je postigao velik uspjeh albumom ‘Forever Changes’ iz 1967. godine, a bili su jedan od prvih popularnih bendova s članovima različitih rasa. Proveo je i pet godina u zatvoru zbog posjedovanja oružja i narkotika. Preminuo je 2006. godine. Kao uzor ga navode Brian Jonestown Massacre, MGMT, Belle & Sebastian i Yo La Tengo, između ostalih.
1946. Peter Wolf, rođen kao Peter W. Blankfield, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač J Geils Banda od 1967. do 1983. godine.

1946. Matthew Fisher, engleski glazbenik, tekstopisac i producent. Najpoznatiji je kao svirač Hammond orgulja na pjesmi Procol Haruma iz 1967. "A Whiter Shade Of Pale" (jedan od rijetkih singlova koji je prodan u preko 10 milijuna primjeraka).

1952. Ernie Isley, iz američke grupe The Isley Brothers koji je prvi put došao do izražaja 1959. godine svojim četvrtim singlom "Shout", a zatim hitom "Twist and Shout" iz 1962. godine. Braća Isley postigla su i hitove "This Old Heart Of Mine", "Summer Breeze" i "Harvest for the World". Šesnaest njihovih albuma ušlo je u Top 40.

1962. Taylor Dayne, američka pjevačica, tekstopisac i glumica. Godine 1988. je imala singl na britanskom broju 3, "Tell It To My Heart", i 1990. singl na američkom broju 1, "Love Will Lead You Back".

1973. S'bastien Izambard, član multinacionalne klasične vokalne skupine Il Divo. Njihov istoimeni album iz 2004. je bio broj 1 u 14 zemalja širom svijeta.

1977. Paul Cattermole, pjevač engleske pop grupe S Club 7 koji je 1999. imao britanski singl broj 1 "Bring It All Back". Njihov britanski broj 1 album "7" iz 2000. godine proveo je više od godinu dana na britanskoj ljestvici.

1997. Josh Dewhurst, gitarist engleskog indie pop sastava Blossoms. Njihov istoimeni debitantski album je dospio na 1. mjesto britanske ljestvice u kolovozu 2016.