Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

songs

1956. Frank Sinatra je objavio svoj deseti studijski album "Songs For Swingin 'Lovers! " (prvi album koji je bio na vrhu britanske ljestvice albuma). Ljubitelji Sinatre često ga svrstavaju u njegov najbolji album, a mnogi ga glazbeni kritičari smatraju jednim od najvećih albuma svoje ere.

Događaji

1955. Elvis Presley je ostvario svoj prvi televizijski nastup, gostujući u emisiji 'Louisiana Hayride'.

1963. Beatlesi su snimili treći singl "From Me To You" samo pet dana nakon što su pjesmu napisali John Lennon i Paul McCartney. Izvorno planiran kao B-strana ploče, tijekom snimanja prebačen je na A-stranu, a "Thank You Girl" je premješten na B-stranu.

1963. country pjevači Patsy Cline, Cowboy Copas i Hawkshaw Hawkins su poginuli u avionskoj nesreći u blizini Camdena u državi Tennessee.

1965. Mannish Boys su objavili svoj drugi singl "I Pity The Fool", na kojem je bio mladi David Bowie. Singl je producirao Shel Talmy. Jimmy Page, koji je bio Talmyjev redoviti session glazbenik, je svirao gitaru solo u pjesmi "I Pity The Fool".

1971. Led Zeppelin su započeli 12-dnevnu 'Thank You' turneju po Britaniji, vrativši se tako u klubove, gdje su ulaznice naplaćivali kao na početku njihove karijere. Na toj turneju prvi put su zasvirali pjesme s nadolazećeg albuma 'IV', poput 'Stairway to Heaven', 'Black Dog' i 'Rock and Roll'.

1977. Barbra Streisand je započela trotjedno boravak na 1. mjestu američke ljestvice s "Love Theme From A Star Is Born", svojim drugim američkim brojem 1. U Velikoj Britaniji singl je dospio na 3. mjesto. Eaglesi su bili na 2. mjestu s "New Kid In Town", a The Steve Miller Band na 3. mjestu s "Fly Like An Eagle"

1983. 'Billie Jean' Michaela Jacksona postao je pjevačev četvrti singl na američkom broju jedan. Skinut je s albuma 'Thriller', koji je istog tjedna zasjeo na vrh britanske ljestvice albuma.
1992. R.E.M. su bili apsolutni pobjednici The Rolling Stone Music Awards, osvojivši nagrade za najbolji album ('Out of Time'), singl, video (obje za 'Loosing My Religion'), bend te najbolje tekstopisce i gitarista (Peter Buck).

out of time

1994. bivša članica Jefferson Airplane (i kasnijih inkarnacija benda), Grace Slick, uhićena je nakon što je uperila pušku u policijske službenike. Kažnjena je dobrotvornim radom od 200 sati te obvezom pohađanja sastanaka A.A. iduća tri mjeseca.
2000. MC Hammer postao je propovjednik u Milenijskom kršćanskom centru u San Joseu, Kalifornija. Najpoznatiji po pjesmi 'Can't Touch This' (sa sampleom 'Superfreak' Ricka Jamesa), Hammer je četiri godine ranije proglasio osobni bankrot.

2000. Madonna je dospjela na 1. mjesto britanske ljestvice singlova sa svojom verzijom hita Don-a McLean-a iz 1972. godine "American Pie". Bio je to njezin 50. britanski hit I deveti broj 1 u Velikoj Britaniji. Pjesma je bila soundtracka za film The Next Best Thing iz 2000. godine.

2002. na MTV-u je emitirana prva epizoda Osbourneove TV emisije, The Osbournes.

2006. Corinne Bailey Rae je dospjela na 1. mjesto britanske ljestvice albuma svojim debi albumom "Corinne Bailey Rae". Rae je postala četvrta britanka u povijesti koja je svoj prvi album imala na prvom mjestu britanske ljestvice.
2007. američka Kongresna knjižnica objavila je novouvrštenu glazbenu građu: singl 'Satisfaction' The Rolling Stonesa, album 'Graceland' Paula Simona, 'Blue Suede Shoes' Carla Perkinsa, 'Be My Baby' The Ronettes, 'A Change Is Gonna Come' Sama Cookea te album 'The Velvet Underground and Nico'.

graceland

2017. Ed Sheeran je bio na prvom mjestu britanske ljestvice albuma sa svojim trećim studijskim albumom ÷ (izgovara se "divide"). Sve pjesme na albumu došle su do top 20 britanske ljestvice singlova u tjednu izdanja albuma, zbog velikog streaminga. Album je dobio Grammy za najbolji pop vokalni album na 60. godišnjoj dodjeli Grammy-ja.

Rođeni

1933. Tommy Tucker, američki blues kantautor i pijanist. 1964. Je imao hit broj 11 u SAD-u, "Hi Heel Sneakers". Napustio je glazbenu industriju krajem 1960-ih. Preminuo je 22. siječnja 1982. u dobi od 48 godina.

1948. Eddy Grant, pjevač grupe The Equals. S grupom je 1968. imao singl broj 1 u Velikoj Britaniji, “Baby Come Back”, a kao samostalni umjetnik je 1982. postigao singl broj 1 u Velikoj Britaniji “I Don't Wanna Dance”.

1951. Elaine Page, pjevačica iz Velike Britanije koja je 1985. imala singl broj 1 u Velikoj Britaniji “I Know Him So Well”.

1952. Alan Clark, engleski glazbenik koji je bio prvi klavijaturist rock sastava Dire Straits. 1983. je svirao na albumu “Infidels” Boba Dylana. Puno je snimao s Ericom Claptonom, ali i s drugim izvođačima, uključujući Bee Gees, Billy Joel, Lou Reed, Prefab Sprout, Robert Cray, Al Green, Van Morrison, Roger Daltrey, George Harrison, Elton John i Phil Collins.

1956. Teena Marie, američka pjevačica koja je 1980. imala singl broj 6 u Velikoj Britaniji “Behind The Groove”. 2004. godine, dok je Teena Marie spavala u hotelskoj sobi, veliki okvir za slike je pao i udario je u glavu. Udarac je prouzročio ozbiljan potres mozga koji je rezultirao napadajima do kraja njezinog života. Marie je preminula 26. prosinca 2010.

1957. Mark Edward 'E' Smith, britanski glazbenik, osnivač i frontman post punk sastava The Fall. S bendom je izdao 30 studijskih albuma, od kojih je najviše aklamacija pokupio 'This Nation's Saving Grace' iz 1985. godine. Uz to, izdao je i dva samostalna albuma te nekoliko kolaboracija.
1958. Andrew Roy 'Andy' Gibb, britanski glazbenik, član Bee Geesa zajedno sa starijom braćom Barryjem, Robinom i Mauriceom Gibbom. Preminuo je 10. ožujka 1988. godine.

1962. Craig i Charlie Reid, identični blizanci iz škotskog benda The Proclaimers, koji su 1987. godine imali singl broj 3 u Velikoj Britaniji, "Letter From America". 1988. im je album "Sunshine Over Leith" bio na broju 6 u Velikoj Britaniji. 2007. godine su imali singl broj 1 u Velikoj Britaniji, "I’m Gonna Be (500 Miles) ".

the news BW1970. John Anthony Frusciante, američki gitarist, najpoznatiji kao član Red Hot Chili Peppersa od 1988. do 1992., od 1997. do 2009. te od 2019. godine. Grupa je s njim snimila najslavnije albume svoje karijere, poput 'Blood Sugar Sex Magik' (1991.), 'Californication' (1999.) i 'Stadium Arcadium' (2006.). Usporedo je ostavrio i plodnu samostalnu karijeru te svirao u sastavima Ataxia i Dot Hacker, a gostovao je kod brojnih drugih izvođača poput Mars Volte.
1982. Russell Leetch, basist engleskog rock sastava The Editors, koji su 2007. imali album broj 1 u Velikoj Britaniji "An End Has A Start" koji je bendu priskrbio Brit Award nominaciju u kategoriji najbolji britanski sastav.

Preminuli

1982. John Adam Belushi (r. 1949.), američki glumac i glazbenik, u svijetu glazbe poznat kao jedan od 'The Blues Brothers'.

2015. Vladimir (Vlada) Divljan (r. 1958.), srpski glazbenik. Krajem sedamdesetih godina bio je član jazz-rock sastava Merlin i Zvuk Ulice, a od 1980. do 1984. godine bio je predvodnik vokalno-instrumentalnog sastava Idoli. 1985. godine započinje solo karijeru, u okviru koje je nastavio sa pop-rock formom uporedo se baveći filmskom glazbom. Od kolovoza 1991. do rujna 1997. godine živio je u Sydneyu, nakon čega se vratio u Beograd. Od srpnja 1999. godine živio je i radio u Beču.

2017. Ante Perković (r. 1973.), hrvatski novinar, publicist, rock kritičar i glazbenik. Istaknuo se novinarskim radom za Jutarnji list i Nomad, između ostalih, kao i biografijom sastava Pips, Chips & Videoclips ‘Dugi vikend u zemlji čudesa’. Kao glazbenik je bio dijelom sastava Djeca, a izdao je i dva samostalna albuma.

2023. Gary Robert Rossington, američki glazbenik i tekstopisac. Bio je posljednji originalni član southern rock benda Lynyrd Skynyrd, u kojem je svirao glavnu i ritam gitaru. Jedini član američkog rock benda koji se pojavio na svim njegovim albumima, Rossington je preživio avionsku nesreću 1977. u kojoj je poginulo nekoliko njegovih kolega iz benda. Rossington je također bio jedan od osnivača Rossington Collins Banda, zajedno s bivšim kolegom iz benda, Allenom Collinsom.