Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Grammy-Awards

Događaji
1959. Održana je prva dodjela nagrada Grammy. Snimka godine bila je 'Volare' Domenica Modugna (kasnije je slavnu obradu snimio Dean Martin), album godine 'Peter Gunn' Henryja Mancinija, a Grammy za najbolju R&B pjesmu pripao je The Champs za pjesmu 'Tequila'.

1966. U London Evening Standardu objavljena je izjava Johna Lennona 'Beatlesi su veći od Isusa'. Dodao je kako je 'kršćanstvo prolazno' te da će se 'stisnuti i nestati'. Izjava je izazvala velike kontroverze diljem kršćanskog svijeta, naročito u SAD-u, gdje su masovno spaljivane ploče benda. Lennon se kasnije ispričao.
1967. Steve Winwood najavio je odlazak iz The Spencer Davis Group, a isto je učinio i njegov brat Muff (basist grupe). Steve je naredne godine osnovao Traffic.
1979. Randy Jackson iz The Jackson Five doživio je tešku prometnu nesreću u kojoj je slomio obje noge. U bolnici je kasnije gotovo izgubio život kad mu je medicinska sestra zabunom dala injekciju metadona.
1984. The Police su u Australiji završili turneju 'Synchronicity', njihovu posljednju u prvoj fazi karijere. Imali su tek sporadične nastupe u posebnim prilikama do 2007. godine.
1989. Teen zvijezda Debbie Gibson imala je drugi singl na američkom broj jedan, 'Lost in Your Eyes'. Skinut je s njenog albuma 'Electric Youth'.
2007. Take That su dobili svoj deseti singl na britanskom broju jedan, 'Shine'. Singl im je priskrbio Brit nagradu za singl godine na dodjeli 2008.

Rođeni:
1944. Robert Dwayne 'Bobby' Womack, američki glazbenik. Karijeru je počeo u obiteljskom bendu The Valentinos, a nastavio kao gitarist pratećeg sastava Sama Cookea. Samostalno je snimao i nastupao od 1967., a njegovi hitovi uključuju 'Lookin' For a Love', 'That's The Way I Feel About Cha', 'Woman's Gotta Have It', 'Harry Hippie', 'Across 110th Street' i 'If You Think You're Lonely Now'. Autor je i uspješnice Rolling Stonesa 'It's All Over Now'. Jedna od posljednjih uspješnih suradnji bila je s Damonom Albarnom za njegov projekt Gorillaz. Womack je vodio burni privatni život, obilježen aferama i opijatima. Preminuo je 2014. godine. Godine 2009. ušao je u Rock and Roll Hall of Fame.
1948. Christopher Russell Edward 'Chris' Squire, britanski glazbenik, najpoznatiji kao basist i prateći vokal prog rock grupe Yes. Ujedno je i jedini stalni član grupe od njenog osnutka 1968. godine. Svirao je i u nekoliko drugih sastava te imao samostalnu karijeru.
1948. Shakin' Stevens, rođen kao Michael Barratt, velški pjevač. Njegova karijera rock and roll revival pjevača počela je krajem 60-ih te u idućih desetak godina imala brojne uspone i padove, a veće uspjehe je zabilježio tek u 80-ima. Tih godina je imao je četiri singla na broju jedan: 'This Ole House', 'Green Door', 'Oh Julie' i 'Merry Christmas Everyone'. Karijera mu je naposljetku zamrla početkom 90-ih.
1951. Christopher Anton 'Chris' Rea, irski glazbenik. Glazbenik talijanskog porijekla karijeru je počeo kasno, s 22 godine, zamijenivši Davida Coverdalea u bendu Magdalene. Samostalnu karijeru je pokrenuo 1978. i odmah imao hit, '(Fool) If You Think It's Over'. Kombinacija blues i pop rock glazbe donijela mu je sve veću popularnost, koja je kulminirala u drugoj polovici 80-ih albumima 'Shamrock Diaries', 'On the Beach', 'Dancing With Strangers' te posebice 'Road to Hell', na kojoj se našao istoimeni hit. Poznat je i po božićnom hitu 'Driving Home for Christmas'. Prekidao je karijeru u 2000-ima zbog raka te odlaska u glazbenu mirovinu, no i dalje je aktivan te nastupa.