Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

abbey road studios

2010. Abbey Road studio u Londonu zaštićen je kao spomenik kulture. U njemu su Beatlesi snimili slavni istoimeni album.

Događaji

1961. Petula Clark je dobila svoj prvi singl na vrhu britanske ljestvice, ‘Sailor’. Sljedeći i posljednji broj jedan u Britaniji bio joj je ‘This Is My Song’ iz 1967. Njezina najpoznatija pjesma, ‘Downtown’, kao singl je dospjela do drugog mjesta.

1974. "Rebel Rebel" Davida Bowieja je ušao na britansku ljestvicu, singl je sljedeći mjesec dosegao 5. mjesto. "Rebel Rebel" je bio posljednji Bowiejev singl u stilu glam rocka koji je bio njegov zaštitni znak. To je također bio njegov prvi hit od 1969. u kojem nije bio glavni gitarist Mick Ronson.

1974. Suzi Quatro je bila na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa "Devil Gate Drive", njezinim četvrtim brojem 1 na britanskoj ljestvici.

1978. ‘Rumours’ Fleetwood Maca osvojio je Grammy za album godine, a snimka godine bila je ‘Hotel California’ The Eaglesa. ‘Best Vocal Pop Performance’ imali su Bee Gees sa ‘How Deep Is Your Love’.

1978. grupa Whitesnake, koju je osnovao David Coverdale, ubilježila je debitantski nastup u engleskom Nottinghamu. Na isti datum 24 godine kasnije, oproštajni nastup u Miamiju održali su Bee Gees.
1985. Stevie Wonder uhićen je zbog prosvjedovanja protiv apartheida ispred južnoafričkog veleposlanstva u Washingtonu. Pušten je nakon ispitivanja.

1985. The Smiths su postigli svoj prvi album na britanskom broju 1 sa "Meat Is Murder".

2019. Ariana Grande je postala prva solo umjetnica koja je u istom tjednu zauzela prva tri mjesta na američkoj hot 100 ljestvici, što su ranije postigli samo The Beatles. Na broju 1 "7 Rings", na broju 2 "Break Up With Your Girlfriend, I'm Bored" i na broju 3 "Thank U, Next".
2003. Norah Jones pokupila je čak pet Grammyja na dodjeli u New Yorku, uključujući one za album i snimku godine. Najbolji rock vokali bili su Bruce Springsteen i Sheryl Crow, a najbolji rock sastav Coldplay. Simon i Garfunkel zapjevali su na svečanosti prvi put nakon 10 godina, a povod je bio primitak Grammyja za životno djelo.

Rođeni

1944. Johnny Winter, rođen kao John Dawson Winter III, američki blues glazbenik i producent. Bio je poznat po energičnim nastupima uživo. Snimio je 19 studijskih albuma za života, a producirao je tri albuma Muddyja Watersa koji su nagrađeni Grammyjem. Rolling Stone ga je uvrstio na 63. mjesto najboljih gitarista svih vremena. Preminuo je 16. srpnja 2014. u švicarskom Bülachu

jw

Johnny Winter u Tvornici kulture 2012., foto: Dragutin Andrić (arhiva SG)

1944. Mike Maxfield, engleski tekstopisac i gitarist iz Billy J Kramer And The Dakotas, koji je 1964. imao singl na britanskom broju 1 i američkom broju 7, "Little Children".

1948. Steve Priest, basist engleske glam rock grupe Sweet, koja je 1973. imala singl na britanskom broju 1, "Blockbuster", plus još 14 drugih singlova na britanskom top 40. Steve je preminuo 4. lipnja 2020. u 72. godini života.

1952. Brad Whitford, gitarist američke rock skupine Aerosmith, koja je 1993. imala album na američkom broju 1 i britanskom broju 2, "Get A Grip", i 1998. singl na američkom broju 1 i britanskom broju 4, "I Don't Want To Miss A Thing", Aerosmith je najprodavaniji američki rock bend svih vremena, koji je prodao više od 150 milijuna albuma diljem svijeta.

1955. Howard Jones, engleski pjevač i tekstopisac koji je 1983. Imao singl na britanskom broju 2, "What Is Love", plus još 9 drugih singlova na britanskom top 40. Njegov album "Human's Lib" iz 1984. je proveo više od godinu dana na britanskoj ljestvici.

1957. Patrick Francfort, pjevač francuske disco grupe The Gibson Brothers, koja je imala uspjeha tijekom disko buma kasnih 1970-ih. Njihovi najpoznatiji hitovi su "Cuba" i "Que Sera Mi Vida". Patrick je preminuo 4. travnja 2020. od Covid-19 u dobi od 64 godine.

1961. Ivan "Ivica" Vdović poznat i kao VD (Beograd, 23. veljače 1961. - 25. studenog 1992.), bio je srpski rock glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar beogradskih rock skupina Ekatarine Velika i Šarlo akrobata. U trećem razredu gimnazije, Vdović postaje član sastava Limunovo drvo, kojeg je vodio Milan Mladenović. Kasnije je svirao bubnjeve u sastavu Bore Đorđevića, Suncokret, ali postaje poznat kao bubnjar sastava Šarlo akrobata u kojem su još članovi bili Mladenović i Dušan Kojić. U ovom sastavju ostaje od travnja 1980. do listopada 1981., a onda se pridružuje Mladenoviću koji osniva sastav Katarina II zajedno s Bojanom Pečarom, Gagijem Mihajlovićem i Margitom Stefanović. Kada je Mihajlović napustio sastav, dolazi do promjene imena u Ekatarina Velika, a Vdović napušta sastav 1985. Iste godine, testiran je pozitivan na HIV. Bio je prva osoba u tadašnjoj Jugoslaviji koja je registrirana kao pozitivna na HIV. Umro je od AIDSa, 1992., i sahranjen je u Beogradu. (hr.wikipedia.hr)
1967. Chris Vrenna, američki glazbenik, producent i inžinjer zvuka. Osnivač je elektronskog sastava Tweaker, a bio je bubnjar u Nine Inch Nails od 1989. do 1997., no najpoznatiji je kao producent i inžinjer albuma Marilyna Mansona, NiN-a, U2-a, Garyja Numana, Metallice, Rammsteina, Megadetha, Davida Bowieja, Smashing Pumpkinsa, Green Daya i mnogih drugih.

1973. Olaf Lasse Johansson, klavijaturist švedskog rock sastava The Cardigans, koji je 1997. imao singl na britanskom broju 2, "Lovefool" koji je bio uključen u soundtrack za film Romeo + Juliet iz 1996. godine.

Preminuli

1995. Melvin Franklin, pjevač grupe The Temptations je preminuo u dobi od 52 godine. Sa grupom The Temptations je 1971. godine imao singl na američkom broju 1 i britanskom broju 8, "Just My Imagination (Running Away With Me)".

2003. Howard  Norman ‘Howie’ Epstein (r. 1955.), američki basist, najpoznatiji kao član The Heartbreakersa, pratećeg sastava Toma Pettyja.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici