Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

gibson flying v

Događaji

 

1958. Iz Gibsonove tvornice u Kalamazoou, Michigan, izašla je prva gitara ‘Flying V’, neobičnog futurističkog izgleda. Prvi slavni korisnici te gitare bili su Albert King, Dave Davies i Jimi Hendrix.

1964. U istom danu objavljeni su singlovi ‘Not Fade Away’ (Rolling Stones), ‘Just One Look’ (The Hollies) i ‘Little Children’ (Billy J. Kramer & the Dakotas). Redom su dosegli treće, drugo i prvo mjesto britanske ljestvice. ‘Not Fade Away’ obrada je pjesme Buddyja Hollyja, a ‘Just One Look’ Doris Troy i Gregoryja Carrolla.

1967. Pink Floydi su započeli sa snimanjem svog prvog aluma "The Piper At The Gates Of Dawn" u EMI studijima radeći na pjesmi "Matilda Mother". U isto vrijeme, u susjednom studiu, The Beatlesi su snimali album "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band"

1970. Simon & Garfunkel su dospjeli na vrh britanske ljestvice albuma s ‘Bridge Over Troubled Water’, njihovim petim i posljednjim albumom. S njega su skinuta četiri iznimno uspješna singla: naslovna pjesma, ‘The Boxer’, ‘Cecilia’ i ‘El Condor Pasa (If I Could)’. Rolling Stone je album proglasio 51. najboljim svih vremena.

1976. ‘December, 1963 (Oh What a Night)’ The Four Seasonsa zasjela je na vrh britanske ljestvice singlova. Isprva se trebala zvati ‘December 5th, 1933’ te slaviti prestanak prohibicije u SAD-u. Pjesma je bila broj 1 i u Americi.

1990. Paul McCartney je primio Grammy za životno djelo. Jedanaest godina kasnije, Johnny Cash je osvojio svoj deseti Grammy, ovog puta za najbolju country snimku ‘Solitary Man’.

Rođeni:

1933. Nina Simone, rođena kao Eunice Kathleen Waymon, američka pjevačica, pijanistica i borac za ljudska prava. Snimila je više od 40 studijskih albuma u jazz, pop, R&B, blues, folk i gospel stilovima. Njeni najveći hitovi uključuju ‘I Loves You, Porgy’, ‘My Baby Just Cares For Me’, ‘Don’t Let Me Be Misunderstood’, ‘Feeling Good’, ‘Lilac Wine’ i ‘Wild Is the Wind’. Nadahnula je glazbenike od Alicie Keys, Mary J. Blige i Lene Horne preko Bona, Vana Morrisona i Johna Lennona do Michaela Gire, Iana McKayea i Kanyea Westa. Dio je Grammy Hall of Famea, a u nizozemskom Nijmegenu je dobila ulicu. Preminula je u Francuskoj 2003. godine.

1943. David Lawrence Geffen, američki producent i poduzetnik, osnivač i vlasnik diskografske kuće Geffen te Asylum Recordsa (1970.) i DGC Recordsa (1990.).

1949. Jeremiah Griffin ‘Jerry’ Harrison, američki glazbenik i producent, član proto punkera The Modern Lovers 1971.-1974. (kao gitarist) i Talking Heads od 1977.-1991. (klavijature, gitara).

1952. Jean-Jacques Burnel, britanski basist francuskog porijekla, najpoznatiji kao član The Stranglers.

1969. James Dean Bradfield, velški glazbenik i producent, najpoznatiji kao suosnivač, pjevač i od 1995. lead gitarista grupe Manic Street Preachers. Izdao je i jedan samostalni album.