Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Bill Haley

Događaji

1958. Predstavljeni kao ‘The Big Gold Record Stars’, na prvom koncertu zajedničke šestodnevne turneje po Floridi nastupili su: Bill Haley and his Comets, The Everly Brothers, Buddy Holly & The Crickets, Jerry Lee Lewis i Jimmie Rodgers.

1960. Jimi Hendrix imao je u školi u Seattleu svoj prvi nastup u karijeri.

1970. The Plastic Ono Band su u Americi objavili singl ‘Instant Karma’ U samo jednom danu, 27. siječnja te godine, John Lennon je napisao snimio i miksao pjesmu.

1971. Na prvom mjestu američke liste albuma našao se soundtrack mjuzikla ‘Jesus Christ Superstar’, u Britaniji je došao do broja 6.

1972. Tijekom svoje jedine turneje po Australiji, Led Zeppelini su nastupili u melburškom Kooyong Tennis Courtu.

1974. Izdan je treći studijski album grupe Steely Dan na rođendan njenog člana Waltera Beckera. Na ‘Pretzel Logic’ se nalaze neke od najpoznatijih pjesama grupe, poput ‘Rikki Don’t Lose That Number’ i ‘Any Major Dude Will Tell You’. NME ga je proglasio albumom godine.

1976. Sva četiri člana grupe Kiss ostavili su otiske svojih stopala u šetalištu ispred Grauman’s Chinese Theatre u Hollywoodu.

1978. ABBA je stigla na 1. mjesto britanske liste singlova pjesmom ‘Take A Chance On Me’.

1980. Bon Scott, pjevač grupe AC/DC, proglašen je mrtvim nakon cjelonoćnog opijanja. Scott je nađen mrtav na suvozačevom mjestu parkiranog prijateljevog automobila. U službenom izvještaju mrtvozornika stajalo je da se ‘opio do smrti’.

1988. Kylie Minogue došla je na 1. mjesto britanske liste singlova hitom ‘I Should Be So Lucky’.

1991. Bob Dylan je dobio nagradu za životno djelo na 33. dodjeli nagrade Grammy.

2000. Pjesma ‘Pure Shores’ grupe All Saints došla je na prvo mjesto britanske liste singlova. Pjesma je dio soundtracka za film ‘The Beach’ u kojem naslovnu ulogu tumači Leonardo Di Caprio.

Rođeni:

1946. John Warren ‘J’ Geils, američki glazbenik, najpoznatiji kao gitarist grupe The J. Geils Band (singl ‘Centerfold’). Preminuo je prirodnom smrću u dobi od 71 godine.

1950. Walter Becker, američki glazbenik, najpoznatiji kao basist, gitarist, pjevač i tekstopisac jazz-rock grupe Steely Dan.

1954. Jonathan Edward ‘Jon’ Brant, američki glazbenik, najpoznatiji kao basist Cheap Trick od 1981. do 1987. godine.

1967. Kurt Donald Cobain, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist grupe Nirvana. Suosnovao je bend s basistom Kristom Novoselicem, a postava se stabilizirala kada se grupi pridružio bubnjar Dave Grohl. Bendov drugi album, ‘Nevermind’ iz 1991., smatra se definirajućim albumom tzv. ‘generacije X’. Javnost je intrigiralo i njegovo uživanje opijata, depresija i veza s glazbenicom Courtney Love. Cobain se ubio pucnjem iz puške u dobi od 27 godina, pridruživši se tako ‘Klubu 27’. Danas ga se smatra posljednjom istinskom rock zvijezdom. Inauguriran je u Rock and Roll Hall of Fame kao član Nirvane 2014. godine, a Rolling Stone ga je uvrstio na 45. mjesto liste najboljih pjevača i 73. mjesto liste najboljih gitarista svh vremena.

1972. Neil Primrose, bubnjar grupe Travis.

1975. Brian Littrell, pjevač grupe Backstreet Boys.

1977. Edvin Graham, bubnjar grupe The Darkness.

1988. Robyn Rihanna Fenty, pjevačica s Barbadosa. Otkrivena je kao tinejdžerica i potpisala za Jay Z-jev Def Jam Records. Ukupno je izdala osam studijskih albuma, koji uključuju hitove poput ‘Umbrella’, ‘SOS’, ‘Unfaithful’, ‘Don’t Stop the Music’, ‘Rude Boy’, ‘Only Girl in the World’, ‘S&M’, ‘We Found Love’ i ‘Fourfive Seconds’. Najmlađi je solo glazbenik u povijesti Billboarda koji je dosegao čak 11 broj 1 hit singlova. Prodano je preko 230 milijuna njenih albuma i singlova diljem svijeta, što ju čini jednom od najuspješnijih glazbenika svih vremena.