Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

the jam

Događaji
1982. The Jam su postali prvi bend nakon The Beatlesa koji su u TV emisiji ‘Top of the Pops’ odsvirali dvije pjesme u istom izdanju emisije. Odabrali su ‘A Town Called Malice’ i ‘Precious’, singlove s njihovog posljednjeg albuma, ‘The Gift’.

1970. Izašao je eponimni debitantski album metal pionira Black Sabbath. Datum izlaska na tržište bio je namjerno određen za petak trinaesti. Smatran je prvim pravim heavy metal albumom. Kerrang ga je svrstao na 31. mjesto liste najboljih metal albuma svih vremena, a Rolling Stone na 44. mjesto liste najboljih debitantskih albuma, opisujući naslovnu pjesmu s albuma kao ‘zvuk koji će definirati na tisuće bendova’.

1977. ‘Don’t Cry For Me Argentina’ u izvedbi Julie Covington našla se na vrhu britanske ljestvice singlova. Pjesma je dio mjuzikla ‘Evita’ o životu Evite Peron, supruge argentinskog predsjednika Juana Perona. Mjuzikl su skladali Andrew Lloyd Webber i Tim Rice.
1981. Kultni album Pink Floyda, ‘Dark Side of the Moon’, postavio je američki rekord po najduljem neprekinutom boravku na Billboardovoj ljestvici albuma. Album je na ljestvicu došao u ožujku 1973., a 13. veljače dosegao je 402. tjedan na njoj. Tamo se zadržao do travnja 1988., odnosno 724 tjedna. U tom vremenu samo je jedan tjedan proveo na vrhu ljestvice.
1992. Motley Crue su najavili razlaz s pjevačem Vinceom Neilom, koji je dio grupe bio od 1980. godine.
1996. Slavni boy band Take That najavili su razlaz nakon šest zajedničkih godina. Ponovno su se okupili 2005. godine.

1996. Tupac Shakur je objavio svoj peti album, ‘All Eyez on Me’. Album je bio na vrhu američke ljestvice albuma, a izbacio je dva singla na američkom broju jedan, ‘How Do U Want It’ i ‘California Love’. Album je smatran jednim od najboljih rap albuma svih vremena. Rolling Stone ga je proglasio 50. najboljim albumom 1990-ih.
2001. Gitarist Peter Frampton primio je nagradu za životno djelo Orville H. Gibson, koja se smatra ‘Oscarom gitarske industrije’. Frampton je poznat po članstvu u grupama Humble Pie i The Herd.
2005. Folk rockeri Wilco su dobili Grammy za najbolji album alternativne glazbe i najbolji omot, a radilo se o njihovom petom albumu, ‘The Ghost Is Born’.
2011. The Black Keys su dobili Grammy za najbolji album alternativne glazbe za ‘Brothers’. Rolling Stone je album proglasio drugim najboljim izdanjem 2010. godine. Nagrada za album godine otišao je Kanađanima Arcade Fire za njihov album ‘Suburbs’.

Rođeni:
1913. Tennessee Ernie Ford, rođen kao Ernest Jennings Ford, američki glazbenik, autor hitova ‘Sixteen Tons’ i ‘The Shotgun Boogie’. Inauguriran je u Country Music Hall of Fame 1990. i Gospel Music Hall of Fame 1994. Preminuo je 1991. godine.
1943. William Frank ‘Bill’ Szymczyk, američki producent i inžinjer. Producirao je albume poput ‘Hotel California’ The Eaglesa, ‘Face Dances’ The Who, ‘The Smoker You Drink, The Player You Get’ Joea Walsha i ‘Completely Well’ B.B. Kinga.
1950. Peter Brian Gabriel, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i flautist prog rock benda Genesis od 1967. do 1975. Gabrielov neobičan vokal često je bio praćen ekscentričnim kostimima na nastupima uživo. Nakon odlaska iz grupe ostvario je plodnu samostalnu karijeru, a vrhunac stvaralaštva bio mu je album ‘So’ iz 1986. godine. Osvojio je šest Grammyja i tri Brit Award-a, a Q i Ivor Novello su mu dodijelili nagradu za životno djelo. Dio je Rock and Roll Hall of Fame kao član Genesis i kao samostalan izvođač.
1956. Peter Hook, rođen kao Peter Woodhead, britanski basist, najpoznatiji kao član Joy Division i New Order. Svirao je i u sastavima Revenge, Monaco i Freebass. Trenutno s pratećim sastavom The Light izvodi pjesme svoja prva dva benda.
1961. Henry Rollins, rođen kao Henry Lawrence Garfield, američki pjevač, novinar, autor, glumac, voditelj i aktivist. Najpoznatiji je kao član hardcore punk grupe Black Flag od 1981. do 1986., nakon čega je predvodio The Rollins Band.

1971. Matt Berninger, američki pjevač, najpoznatiji kao suosnivač i član The National. Dijelom je i dua EL VY.
1974. Robert Peter ‘Robbie’ Williams, britanski glazbenik i glumac. Nakon što je postigao veliku popularnost kao član boy banda Take That, 1996. započinje samostalnu karijeru tijekom koje je postao globalna pop zvijezda. Prvih sedam albuma su bili na vrhu britanske ljestvice, aukupno je prodao 19 milijuna albuma samo u Britaniji. Skupio je čak 17 Brit Award-a, više nego itko drugi, a drži i Guinessov rekord po najbrže prodanim ulaznicama za jednu turneju. Dio je UK Music Hall of Fame. Najpoznatiji singlovi su mu ‘Millenium’, ‘She’s the One’, ‘Rock DJ’, ‘The Road to Mandalay’, ‘Feel’ i ‘Tripping’. Godine 2010. ponovno se pridružio Take That te ih napustio po drugi puta 2014.
1976. Leslie Feist, kanadska glazbenica. Karijeru je počela kao član kolektiva Broken Social Scene, a paralelno je 1999. započela samostalnu karijeru, koja do izražaja dolazi albumima ‘Let It Die’ (2004.) i ‘The Reminder’ (2007.). Dobitnica je pet Juno nagrada, a nominirana je četiri puta za Grammy.