Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 1955. rođen je Eddie Van Halen, američki gitarist nizozemskog porijekla

Događaji

1961. Elvis je s pjesmom 'Are You Lonesome Tonight?’ dosegao sam vrh britanske ljestvice singlica. Dio pjesme kojega je odrecitirao temeljen je na „Hamletu“ i ostalim djelima Williama Shakespearea. Bio je to ujedno njegov šesti uspon na prvo mjesto britanske ljestvice.

1965. tijekom koncerta Rolling Stonesa u The Town Hallu u Brisbaneu, kojega su održali u sklopu turneje po Australiji i Novom Zelandu, na pozornicu se uspelo čak 50 obožavatelja. U metežu koji je nastao Keithu Richardsu je rastrgana majica

1965. Petula Clark dosegla je 1. mjesto singlica u SAD-u. Na snimci je sudjelovao i tad mladi gitarist Jimmy Page svirao je kao session gitarist na toj pjesmi te mu je to bio prvi broj 1 hit u SAD-u.

1968. Pink Floyd su na sveučilištu u Southamptonu održali svoj prvi nastup bez Syda Barretta, budući su ga odlučili ne povesti sa sobom dok su automobilom putovali prema odredištu. Od toga trenutka stalni član sastava postao je David Gilmour, Barrettov školski prijatelj, koji ga je svojedobno podučavao svirati gitaru. Kao predgrupa na tom koncertu nastupili su Tyrannosaurus Rex, koji su nešto kasnije promijenili ime u T-Rex.

1973. glam rock-sastav Sweet s pjesmom ‘Blockbuster’ ostvarili su svoj jedini britanski singl broj jedan. Glavni riff pjesme nalikuje onom u Bowievoj ‘Jean Genie’, no nije bilo tužbe, jer se uspostavilo da je inspiran riffom Muddyja Watersa.

1974. Ringo Starr je zauzeo 1. mjesto američke ljestvice singlova sa svojom verzijom hita Johnnyja Burnetta iz 1960., "Your Sixteen". Pjesma je u Velikoj Britaniji dospjela do 3. mjesta.

1986. Allen Collins, gitarist Lynyrd Skynyrda, nakon što je preživio pad aviona 1977. godine u kojemu su poginula trojica njegovih kolega iz benda, doživio je tešku automobilsku nesreću. U nesreći je poginula njegova djevojka, a on sam ostao je paraliziran od struka naniže. Collins više nikada nije nastupao, od posljedica paralize nastale tijekom ove prometne nesreće preminuo je četiri godine kasnije.

1991. Queenova pjesma ‘Innuendo’ dospjela je na sam vrh britanske ljestvice singlica. Svojim trajanjem od preko 6 i pol minuta, postao je treći najduži britanski singl broj jedan, iza pjesama ‘Hey Jude’ grupe Beatles i ‘Belfast Child’ grupe Simple Mindsa). Na njoj je svirao i Steve Howe, gitarist grupe Yes.

2003. Justin Timberlake svojim je album ‘Justified’ osvojio sam vrh britanske ljestvice. Na ljestvici se zadržao više od godinu dana.

2008. na vrhu liste albuma u SAD-u našla se Alicia Keys studijskim izdanjem "As I Am". Ovaj treći studijski album popularne pjevačice prodao se u prvom tjednu u više od 742.000 primjeraka.

2011. Wilco su najavili osnivanje vlastite diskografske kuće dBpm Records.

2020. Billie Eilish je na dodjeli Grammyja 2020. osvojila čak pet nagrada, uključujući i onu za najboljeg izvođača i pjesmu godine. Tako je postala prva osoba koja je ostvarila takav podvig nakon Christophera Crossa (1981.). Ova 18-godišnjakinja osvojila je svojim prvijencem „When We All Fall Asleep, Where Do We Go?“ nagradu za album godine, te je tako uz Taylor Swift postala najmlađa osoba koja je osvojila takvu nagradu. Finneas O'Connell, njezin stariji brat, zbog svoga je rada na Eilishinom albumu proglašen producentom godine.

Rođeni

1951. David Briggs, gitarist australskog rock sastava Little River Band, koji je 1978. imao singl na američkom broju 3, "Reminiscing", plus još 12 drugih singlova na američkom top 40, prodanih u više od 30 milijuna primjeraka.

1952. Billy Greer, američki glazbenik, pjevač, skladatelj i basist grupe Kansas. Grupi se priključio 1985. godine, te svirao na sedam od njihovih šesnaest dosadašnjih studijskih albuma.

1953. Lucinda Williams, američka kantautorica. Svoj najveći uspjeh dosegla je albumom ‘Car Wheels on a Gravel Road’ iz 1998. godine. Pjesma ‘Passionate Kisses’ iz 1994. priskrbila joj je Grammy za najbolju country pjesmu. Magazin Time proglasio ju je ‘najboljom američkom kantautoricom’.

1955. Eddie Van Halen, rođen kao Edward Lodewijk Van Halen, američki gitarist nizozemskog porijekla. Najpoznatiji je kao suosnivač i član hard rock sastava Van Halen. Kao sedmogodišnjak preselio se iz Nizozemske u Pasadenu u Kaliforniji. Kao dječak, sa svojim bratom Alexom učio je svirati klavir, a potom je prešao na gitaru, dok je Alex počeo svirati bubnjeve. Svoje umijeće razvio je uvježbajući pjesme The Creama i Led Zeppelina. Braća su osnovala bend Van Halen 1972., a krajem desetljeća i početkom 80-ih stekli su status jednog od najslavnijih svjetskih hard rock sastava. Eddie je ostao upamćen kao jedan od najboljih gitarista svih vremena. S grupom Van Halenom ušao je u Rock and Roll kuću slavnih 2007., a Guitar World ga je proglasio najboljim gitaristom svih vremena. Preminuo je 6. listopada 2020.

1957. Norman Hassan, trubač grupe UB40. Najveće uspjehe postizali su 80-tih godina 20. stoljeća hitovima poput „Red Red Wine“, „Kingston Town“, ali i obradama poput „Can't Help Falling in Love“ i „I Got You Babe“.

1958. Anita Baker, američka soul pjevačica koja je 1986. imala singl na britanskom broju 13, "Sweet Love", i 1998. album na američkom broju 1, "Giving You The Best That I Got".

1963. Jazzie B, britanski DJ, producent, poduzetnik i osnivač britanske grupe Soul II Soul, koja je 1989. imala singl na britanskom broju 1, "Back To Life".

1963. Andrew John Ridgeley, britanski glazbenik, najpoznatiji kao dio dueta Wham! kojega je činio s Georgeom Michaelom. Prvi album sastava „Fantastic“ objavili su 1983. godine, a na njemu su bili hitovi "Young Guns (Go For It)", "Wham Rap! (Enjoy What You Do)", "Bad Boys" i "Club Tropicana" koji su se uspeli na sam vrh top ljestvica. U prosincu 1984. objavili su „Last Christmas“, a na proljeće 1986. George Michael i Andrew Ridgeley objavili su da prekidaju sa zajedničkim radom. Oproštajni koncert na rasprodanom Wembleyu održali su 28. lipnja 1986. te njime označili kraj Wham-ove karijere.

Preminuli

2016. preminuo je Colin Vearncombe, poznatiji kao Black. Karijeru mu je obilježio veliki hit iz 80-ih "Wonderful Life". Colin je 10. siječnja doživio prometnu nesreću i tešku ozljedu glave, stavljen je u induciranu komu, ali nije došao svijesti te je preminuo u bolnici. Colin Vearncombe rođen je 1962. u Liverpoolu, a prvi hit singl ostvario je pjesmom "Sweetest Smile" s albuma Wonderful Life“. Njime je dostigao 3. mjesto britanske liste. Nedugo potom, na listi se našla i pjesma "Wonderful Life" koja je obilježila njegovu karijeru te ušla u top 10 lista singlica diljem Europe i u Australiji.